Drob de ghebe

Imprimare

In dorul drobului de miel, pe care il va face cu pioasa aplecare spre bucate si spre cele sfinte, totodata, gospodina-si poate cerca indemanarea cu un... drob de ghebe. Mai ales daca le are puse la pastrare, la sare sau in cele racitoare. Ori daca le-a pus din vreme la uscat, pe ata, caz in care mai intai le va rehidrata in apa clocotita.

Aveti trebuinta de: 2 kg de ghebe, doua cepe, o legatura de patrunjel, o legatura de marar, ulei, sare, piper, pesmet; facultativ: doua oua.
Cum se prepara: Ghebele, curatate si spalate (se pot folosi si ghebe puse la pastrat la sare, dar trebuie lasate la desarat cateva ore, in apa rece, care se schimba mereu) se fierb in apa cu sare (sau in apa simpla, in cazul ghebelor pastrate la sare, de care aminteam mai devreme). Dupa 15 minute, se scurg si se dau prin masina de tocat. Ceapa se taie foarte marunt, se caleste in ulei, se amesteca apoi cu ghebele, cu verdeata tocata si cu condimentele. (Daca nu-i post, se pot pune si doua galbenusuri frecate cu sare si doua albusuri batute spuma). Se toarna totul intr-un vas de lut pentru cuptor (uns cu ulei si tapetat cu pesmet). Se coace la cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ o ora. Se taie felii si se serveste cu vin alb, sec.

Reteta aflata de la Stefan Varga din Sinaia si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)