Iutica de ardei, ca la Licuriciu de Teleorman

Imprimare

Ce vremuri erau odinioara! Chipul matusii Ioana a lu Mos Florea Nicolae din Licuriciul Teleormanului se umple de zambet cand isi aduce aminte de bucatele de demult, asa cum se gateau in vremurile de saracie, dar pline de bucurii ale copilariei si tineretii dumisale. Si ce ritualuri erau atunci!... Si ce retete! Iat-o, bunaoara, pe aceasta: iutica de raci. Racii fiind ardeii rosii specifici Olteniei, cu carne subtire si pielita tare.

Cum se procedeaza: Se coc ardeii (racii) pe plita sau pe flacara de aragaz. Daca sunt ardei uscati, se trec prin flacara putin, ca sa prinda miros de copt. Se piseaza usturoi si ardei intr-o piulita, se freaca apoi cu ulei si i se adauga apa fierbinte, pentru ca e foarte iute.
In zeama aceasta se intinge cu mamaliga calda sau cu prezna (paine), iar de multe ori in loc de lingura se foloseste un ardei uscat.
In alt fel, iutica se face fierband separat sapte-opt ardei, pana le scade zeama si ramane putina. Se piseaza usturoi deoparte. Se face o mamaliga si in zeama scurata (scursa) de la ardei se amesteca bine usturoiul pisat si putin otet si apoi se intinge cu mamaliga.

Reteta culeasa de Simona Lazar din satul Licuriciu, judetul Teleorman.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)