Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Articole Paine frageda cu tarate, ulei si seminte

Paine frageda cu tarate, ulei si seminte

Email Imprimare

La Moara Vlasiei se fac vreo 6.000 de paini pe zi. In satul din vechii codri voievodali, mamaliguta face concurenta painii doar iarna, cand se apropie Craciunul si la toata casa se taie cate un purcel. Painea-i de baza, la timp de vara...
De la Balotesti, la dreapta, spre Manastirea Caldprusani. Drumul trece prin sate lungi, strajuite din zare de ramasite din codrii Vlasiei. Pana sa ajungi la apa Cociovalistei - al carei nume e dat de plaurul pe care, mai demult, locuitorii il foloseau in loc de pluta, sa treaca apa de la un mal la altul; cocioc inseamna plaur - opresti la brutarie sa cumperi o paine. Paine rotunda, semialba si cu un gust tocmai potrivit sa-l asociezi cu cel al carnii preparate pe gratarul cu carbuni, la umbra padurii. Ori, daca mergi la manastire si-i zi de pomenire a mortilor, tot aici opresti sa cumperi colaci sau prescuri. Se stie ca la brutaria din Moara Vlasiei (Ilfov) poti gasi painea pentru hrana sau pentru pomenire, dupa cum ai nevoie.

Painea frageda cu tarate, seminte si ulei se face, dupa reteta brutaresei, astfel:
Ai trebuinta de: un kg faina, 500 g tarate de grau, o lingura cu sare, drojdie cat o nuca, susan, mac, migdale, 300 ml apa sau bors, 150 ml ulei.
Cum se procedeaza: Se amesteca faina cu taratele intr-un vas. Intr-un lighean, in care se va framanta, se amesteca apa sau borsul cu uleiul, drojdia nediluata, sarea, macul, susanul si se adauga cate putina faina cu tarate, se framanta pana cand se obtine un aluat consistent. El nu trebuie sa fie prea tare, ci chiar pufos. Se bate putin aluatul, pentru a se fragezi. Se modeleaza sub forma de chifle si se da la cuptor aproximativ 40 de minute, la foc mediu. Scoateti painea din cuptor atunci cand s-a rumenit putin.
Reteta aflata de Simona Lazar de la Elena Manescu din Moara Vlasiei.
Sursa: Antena Satelor (Simona Lazar)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.