Bors "holtei" cu sfecla rosie

Imprimare

Inainte vreme, femeile obisnuiau sa pregateasca un anume fel de bors, numit "holtei", adica lipsit cu totul de vreo bucatica de carne. In locul lor se puneau legumele care se gaseam prin gradini sau camari, servindu-se doar cu paine si mamaliga. Borsul acesta nu este doar gustos, ci are si un efect terapeutic, curatind organismul dupa mai multe zile de infruptari din bucate de soi.

Borsul se pregateste din husti, tarate de grau si malai, iar in unele gospodarii se adauga si cateva frunze de visin ca sa capete un gust mai bun. Pentru ca borsul sa se acreasca repede, este bine ca acela care il face sa traga de urechi cea mai ursuza persoana din sat. Cu cat supararea lui va fi mai mare, cu atat se va acri mai tare borsul.
Borsul din sfecla se face foarte usor din 5 kg sfecla rosie, curatata si taiata in felii subtiri. Se pune in putinica, se toarna apa rece cat s-o acopere putin si se lasa asa 4-5 zile, la loc cald, timp in care va incepe sa se acreasca. Se mananca rece, cu mamaliguta.

Sursa: Antena Satelor (Simona Lazar)