Reteta ceheasca: Svickova servita cu paine preparata la abur

Imprimare

In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata reteta ceheasca Svickova servita cu paine preparata la abur. Este o reteta traditionala ceheasca, preparata din carne de vita si sos cu smantana, servita cu paine preparata la abur. Reteta a fost oferita si preparata de The Pub Universitatii si poate fi degustata zilnic la restaurantul din Bd. Regina Elisabeta, nr. 9, Sector 1, Bucuresti. In luna mai a fost promovata bucataria ceheasca, iar restaurantul partener al proiectului in aceasta luna a fost The Pub Universitatii.

Ingrediente: 1 kg carne de vita, 3 morcovi, 3 cepe, 250 ml supa de vita (sau apa), 4 linguri smantana dulce, 1 pachet unt, 1 lingurita mustar boabe, 250 ml lapte, ulei, un varf de cutit ienibahar, 5 foi de dafin, sare, piper
Mod de preparare: Morcovii si ceapa se taie felii intr-o cratita. Se adauga carnea de vita, untul taiat felii si condimentele.
Se toarna ulei de masline, se acopera cu un capac si se lasa aproximativ o ora sa fiarba inabusit in suc propriu (se mai poate adauga putina supa de vita). Dupa ce a fiert, se scoate carnea din oala si se taie felii.
Se strecoara sosul, se adauga supa de vita, lapte si smantana dulce. Se pune sosul din nou pe foc, se adauga carnea si se amesteca bine, pana ce carnea se imbiba cu sos.
Mod de servire: Svickova se serveste alaturi de felii de paine preparata la abur (ca in reteta de mai jos) si sos alb cu gem de merisoare.

Paine la abur
Ingrediente: 250 g faina de grau, 1 cub drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata, 130 ml lapte caldut, 2 oua, 1 varf de cutit zahar, 3 felii paine alba
Mod de preparare: Se face mai intai plamadeala in felul urmator: se amesteca o lingura de faina de grau cu drojdie, zahar si lapte caldut, apoi se lasa la cald timp de 10-15 minute. Dupa ce s-a odihnit plamadeala, se amesteca bine cu restul de faina, oua si paine alba (prajita si taiata in cubulete mici). Se framanta bine aluatul obtinut apoi se lasa la crescut in cuptor, la 40 de grade, timp de o ora. Dupa ce a crescut bine aluatul, se framanta inca o data, se formeaza 2 paini lunguiete, care se acopera cu un servet si se lasa sa se odihneasca 10-15 minute. Intr-o oala se pune la fiert apa putin sarata, se aseaza apoi cele 2 paini lunguiete din aluat pe un dispozitiv de fiert la abur si se lasa aproximativ 20 de minute deasupra oalei. 

Programul de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii  a fost initiat in ianuarie 2014 de agentia Russenart Comunications si se afla la a doua editie, care se deruleaza in perioada februarie – decembrie 2015. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.
Pentru detalii referitoare la proiect si mai multe informatii accesati http://www.inbucatariilelumii.eu, blogul www.inbucatariilelumii.wordpress.com sau pagina de Facebook www.facebook.com/50desaptamaniinbucatariilelumii.