Sturion cu spuma de unt (reteta regala)

Imprimare

Cineva numea sturionii linistite ierbivore marine. Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte si era doar vorba cuminte, de om inteleptit de soarta, de pescar ce-si duce viata in perimetrul acela care nu apartine nici Marii, nici Deltei, nici Pamantului. Teritoriul de grinduri scufundate in care salasluiesc (inca salasluiesc) fabuloasele fosile vii ce poarta numele de: morun, nisetru, cega ori pastruga.
De la sturioni, spun cei ce stiu, se mananca totul. Carnea se frige ori se pune pe gratar si o servesti apoi cu lamaie, cu sosuri diferite ori in vecinatati stranii, precum sparanghelul, grepfrutul, trufele...

Din cartilagii, din maruntaie si din cap se fac ciorbe ori se folosesc cartilagiile, dimpreuna cu carnea, pentru aspicuri. Se fac si acum, la gurile Dunarii, doua feluri de mancare specifice, din sturioni: storceagul (preparat din carne fiarta, alaturi de cartofi, ceapa si morcovi, o ciorba mai groasa, dreasa cu ou si smaantana si parfumata cu marar) si proboiul (un fel de ciorba saracului, caci era preparata din maruntaie si cap de nisetru ori morun, cu rosii, ceapa, morcov, cartofi si musai cu mult leustean si acrita cu otet). Dar nu acestea sunt retetele pe care vreau sa vi le dau, ci una mai... dichisita, zice-se, la fel de veche si de aristocratica precum stirpea sturionilor de la Sfantul Gheorghe, gatindu-se ea si pentru mesele regale de la Bucuresti.
Dar sa nu lungim vorba, si sa aflam cum se prepara un sturion regal (pestele se va alege azi dintre aceia ce nu sunt prohibiti la pescuit ori dintre cei de crescatorie).
Pestele se taie mai intai in felii rotunde si nu prea groase, pe care le asezonam cu sare, piper si zeama de lamaie. Le dam prin faina si le prajim in unt incins. Sturionul trebuie prajit repede si la foc tare. Stoarcem deasupra cateva picaturi de zeama de lamaie, punem putina sare si piper si... acuma vine secretul cel mai strasnic pazit: presaram deasupra putin patrunjel prajit iute in unt, cat sa nu-si schimbe culoarea si sa nu-si piarda parfumul. Acoperim mancarea asta delicioasa cu unt incins si il servim imediat - daca se poate si e de unde, pe pat de icre negre -, pana nu dispare spuma untului.
Acum, e randul vostru sa cercati reteta!

Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)