Cornulete cu nuci (reteta ardeleneasca)

Imprimare

Prajituri de burg ardelenesc. Cu ele ne-mbie pictorita Sorina Tibacov cand patrundem in atelierul pe care-l imparte, la Alba-Iulia, cu sotul sau, ceramistul Leontin Tibacov. Sunt prajituri "de rezistenta", transmise din generatie in generatie, prajiturile vechii cetati, cu oameni cumsecade, asezati, care-si fac vizite si-si ajuta cunoscutii. Este o lume pe cale de disparitie. Civilizatia da navala peste riturile molcome ale acestor fiinte, le mananca timpul, le momeste cu surogate. Batranii se duc, cei tineri nu mai au vreme de pregatit deserturi traditionale, iar retetele se pierd, ne marturiseste gazda noastra, pictorita Sorina Tibacov.

Prajiturile au nume care ardelenilor le erau foarte cunoscute odinioara. Astazi se mai fac doar in casele asezate. Dar pe noi azi ne intereseaza o reteta mai usor de facut de catre toate gospodinele: cornulete cu nuci.
Ingrediente: 400 g faina, 200 g nuci macinate, 350 unt, un ou, o lingurita de otet sau vin, 250 g zahar pudra, un pliculet zahar vanilinat.
Preparare: Se face un aluat din unt, nuci, ou, otet si faina, se framanta bine si se tine in frigider peste noapte. Din aluat se rup bucati, din care se fac rulouri lungi, de grosimea unui creion, care se taie in bucati de 3 cm, apoi li se da forma de cornulet. Se pun in tava tapetata si se coc la foc potrivit. Dupa coacere se tavalesc prin zahar pudra cu vanilie.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)