Zacusa de ghebe (retete romanesti)

Imprimare

Nu stiu domniile voastre ce va amintiti din toamnele copilariei, dar mie imi lasa si-acum gura apa dupa zacustile cu ghebe de-antart. Si, mai ales, dupa ziua de dinainte de pregatirea lor, cand haladuiam, cu toti ai casei, prin padurea din spatele casei bunicilor, in cautarea nazdravanelor ciuperci, ce cresc in ciopoare, pe langa cioatele arborilor taiati (ca sa se rareasca nitelus padurea). Intrebam mereu de ce cresc minunile astea (pe care le vedeam ca pe cardurile de copii de gradinita, cand ieseau in zilele senine in parcul destinat numai lor) numai dupa cate o ploaie zdravana, de ce nu le aflu, de exemplu, si-n toiul verii (ca pe painisoare, vinecioare, iutari si alti bureti ce mi-au incantat vacantele copilariei) si-aflam ca venirea lor pe lume e conditionata de umbra padurii, de culcusul cald de frunze si de... apa binecuvantata ce vine din cer.

Ei, dar sa lasam amintirea asta cu miros de reavan si de muschi de padure si sa ne intoarcem in bucatarie sa pregatim zacusca de ghebe (daca aveti cum sa o punesi la fiert in tuciul pe pirostrii, si mai bine va fi!).
Ai trebuinta de: 2 vinete mijlocii, 3 ardei grasi mari, o ceapa mare, 225 ml suc de rosii, 60 ml ulei, 300 g ghebe, 2 foi de dafin, sare si piper.
Se curata ghebele si se pun intr-un vas pe foc, sa se inmoaie (fara apa, caci apa vor lasa ele). Se coc vinetele si ardeii. Dupa ce s-au copt ardeii, fierbinti se pun intr-un vas, se presara sare si se acopera (ca sa se curete coaja mai usor). Vinetele se curata si se pun la scurs (cateva ore) pe un fund inclinat la 30-40 de grade sau intr-o strecuratoare. Se dau prin masina de tocat ardeii si vinetele. Se curata si se taie cubulete o ceapa mare. Se caleste in 60 ml de ulei pana devine translucida. Se adauga vinetele si ardeii tocati, sucul de rosii (bulionul), sare, piper (boabe) si dafinul. Daca zacusca nu are lichid suficient in ce sa fiarba, se pun 100 ml apa sau zeama de la ghebe. Se fierb la foc mic 30 de minute, avand grija sa se amestece din cand in cand sa nu se arda.
Se adauga si ghebele taiate dupa preferinta, mai mari sau mai mici (in nici un caz date prin masina de tocat, nici maruntite) si se mai fierbe 45 de minute. Se gusta si daca este acrisoara se pun o lingurita sau mai multe de miere. Daca puneti zacusca in borcane, acestea trebuie sterilizate. Zacusca fierbinte se pune in borcane. Acestea se inchid bine si se pun intr-o oala cu un servet curat sau cu hartie pe fund (ca sa nu pocneasca la fiert). Se acopera complet cu apa calda. Se lasa sa se sterilizeze la foc mic cam o ora de cand incepe apa sa fiarba. Se stinge focul si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, se pun in camara si eventual li se pun etichete.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)