Paine pentru Lunea Mare

Imprimare

A saptea etapa din Postul Pastilor, Saptamana Mare, ar putea fi la fel de bine numita si Saptamana Neagra, pentru ca este – in genere – deosebit de periculoasa, spunandu-se in popor ca cel care moare in aceasta saptamana se duce direct in Iad, deoarece Raiul este inchis. Pentru crestini exista cinci tipuri de post, postul cel mai greu sau mai aspru este numit si „post negru”, si nu le permite credinciosilor sa bea si sa manance nimic de-a lungul unei zile sau chiar a mai multor zile. Se crede ca acela care nu mananca nimic pana in Duminica Invierii va sti cu trei zile inainte cand va fi sa moara. Se mai crede si ca acela care va tine postul din Saptamana Mare numai cu paine si apa va adauga jertfa sa, cat de mica ar fi ea, jertfei supreme a Fiului lui Dumnezeu.

Astazi am sa va impartasesc o reteta de paine. Paine manastireasca, pentru Lunea Mare.
Ai trebuinta de: 1 kg faina de grau, 50 g drojdie de bere, 1 lingurita de sare, apa.
Cum se procedeaza: Se desface drojdia frecand-o cu putina sare. Se presara faina si se lasa la loc cald, sa se porneasca la dospit. Cand a inceput drojdia sa faca spuma, se pune in mijlocul fainii, impreuna cu sarea. Se adauga apa, cate putin, ca sa nu se greseasca proportiile, si se incepe a se framanta. Cand aluatul este suficient de legat si de elastic, se asaza in mijlocul covetii sau al ligheanului, se face semnul crucii pe el, se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit, la loc cald.
Dupa ce aluatul a crescut suficient, se rupe in doua si se modeleaza doua paini, care se pun in tava si se cresteaza de doua ori cu cutitul. Se unge fata painii cu putina apa, inainte de a baga tava la cuptor. Cand e aproape rumenita, se scoate, se unge din nou cu putina apa si sare si se da iarasi la cuptor, ca sa faca o crusta frumoasa si lucioasa.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)