Pilaf cu praz (reteta dobrogeana)

Imprimare

Ne-am obisnuit sa asociem prazul bucatariei oltenesti si, in buna masura, nu gresim daca vom crede asta. Insa praz se mananca si-n Dambovita - care nu-i in Oltenia, si-n Prahova, ba chiar si in multe comunitati din Dobrogea... Asta ca sa nu aruncam cu leasa de prins pasari si povesti prea departe. In Dobrogea, unde contaminarea cu elemente ale bucatariei otomane - precum celebrul pilavi - este destul de vizibila, vom gasi si aceasta reteta delicioasa de pilaf cu praz.

Ca sa il pregatesti ai trebuinta de cateva fire de praz, un sfert de kilogram de orez, cateva linguri de ulei, o lingura de pasta de tomate, sare si piper. De la praz se va folosi partea alba, care e mai putin fibroasa si atoasa (daca avem cumva prazoaice - mai subtiri si mai fine - pentru un gust mai puternic, putem folosi si putin din partea verde). Prazul se curata. Se taie rondele si se inabusa in ulei cu apa.
Orezul se curata, se spala, se lasa la scurs, apoi se adauga peste praz unde se lasa sa fiarba inabusit primele 10 minute. Abia dupa aceea se vor adauga doua cani cu apa calda (daca e post) sau cu supa de carne (daca nu-i). Se lasa sa fiarba primele clocote. Se potriveste de sare si piper si se da vasul la cuptor, o jumatate de ceas pana se inmoaie orezul (la pilaf, el nu e bine sa ramana al dente, cum e cazul pentru risotto-ul italian.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)