Bors de vara cu bostanei (reteta lui Radu Anton Roman)

Imprimare

O dupa-amiaza de vara, candva pe la sfarsitul anilor '90. Aerul deasupra asfaltului de capitala balcanica tremura "blurat". Parea ca pasesc pe carbunii unui gratar intins cat o jumatate de tara. Talpile ardeau. Grabeam sa ajungem undeva, la o terasa umbrita, la intalnirea cu Radu. Cum care Radu? Radu Anton Roman. Din ziua aceea fierbinte - era, cred, in Postul Sfintei Marii (Tare ma bucura ca am intrat viu in lume la 19 august, dupa 15, sa ma fericesc de toate bucatele de la masa, nu numai de cele fara satiu ale Postului, marturisea el in alt an, la o aniversare) - mi-au ramas insa cateva vorbe: E post in Romania? Atunci sa bem o bere! E semn de vara si ca maine o sa vina micii sa ne salveze! Spunea asta intinzand pofticios in platouasul cu salata de vinete de pe masa, atacand cu furculita feliile de rosii si ridicand surazator tapul de bere mitic(izat).

Aveam sa descopar, mai tarziu, in cartea lui de bucate, aceasta reteta de bors de bostanei, culeasa de el de undeva de pe langa Panciu, reteta din care, daca scoti dresala de smantana si ou, treci din ziua "de dulce" in cea "de post". Zeama asta e ca o dragosteala de vara, la tara, cu o mandra mititica si frumusica, mai prin grau, mai pe rau, noaptea tarziu tare, dimineata pana-n soare, totul e sa nu dureze, ca sa nu lezeze si sa cauzeze, zicea Radu.
Pentru reteta, ai trebuinta de: 5-6 bostanei, o ceapa, un pahar de smantana, un ou, o legatura de marar, 3-4 rosii, sare si 1 l de bors. Dovleceii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert, in apa rece, cu ceva sare. Ceapa si rosiile se toaca din cutit si se pun peste bostanei, la primul clocot. Borsul se fierbe pe alaturi si se da la gramada, s-o acreasca. Se drege cu smantana batuta cu ou si cu marar tocat.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)