Sarmalute de miel in frunze de tei

Imprimare

Sarmalute de miel in frunze de tei! Nu se putea reteta mai "de sezon" ca asta! Pentru ca tocmai m-a sunat o veche prietena – in bucatarie, dragii mei, numai de prieteni are parte oricine stie sa ciuceasca bine o sarma – si mi-a povestit despre prima ei carte cu retete culese de prin partile de tara de unde a plecat in lume, nu m-am putut abtine sa nu-i cer, pentru domniile voastre, cateva retete. Gina Bradea se trage, pe-un fir, din zona dealurilor Barladului, si pe celalalt fir, din Dobrogea hercinica. Iar in Italia, unde a dus-o viata, nu s-a putut dedulci la paste si risotto, ramanand fana sarmalutelor. A sarmalutelor autohtone, pe care stie sa le pregateasca dupa vreo 7-8 retete. Intre ele, si aceasta, de sarmalute de miel...

Nu demult, Gina a publicat o carte de-i zice Pofta buna!... cu Gina Bradea! Si zau ca-ti tot vine a manca doar citind-o! Daramite sa te mai apuci si de gatit din ea! Pentru ziua de azi, asa, ca de primavara bolunda – nebuna, adicatelea, ca doar au inflorit salcamii – noi vom gati din cartea ei. Sarmalute de miel in frunza frageda de tei (ca doar n-oti fi vrut in frunza de salcam!). Dar la fel de bine ar fi sa fie-nfasurata sarmaua asta si in stevie, spanac, podbal ori loboda, frunze de gulie sau chiar de leustean, ca doar e vorba de sarmalute moldovenesti, care se fac mici-micute-mititele! Munceau femeile satului romanesc la ciucit sarmale ore-n sir, ca sa umple ceaunul ori oala cea mare de lut si sa le puna a fierbe-n cuptoare ori pe pirostrii!
Ehei, sarmalute de miel in frunze de tei!? Acuma, la-nceput de mai, frunzele de tei sunt fragede, tinere si numai bune de sarmale! Dar sa nu mai stam mult la taclale – ca moldovencele, stiti bine domniile voastre, sunt bune de vorba – si sa trecem la reteta cu pricina.

Sarmalute de miel in frunze de tei - reteta
Pentru sarmalele astea de mai ai ne nevoie de 500 g pulpa de miel, 3 cepe verzi, o ceapa uscat, 2 linguri de orez, marar si patrunjel verde, un varf de lingurita de menta uscata, 2 linguri de sare, o jumatate de lingurita de piper abia rasnit, un varf de cutit de cimbru, o jumatate de lamaie sau o canuta de bors, 100 ml suc de rosii si... frunze de tei. Ca doar gatim sarmalute de miel in frunze de tei, nu?
Ceapa se toaca, frunzele se oaresc in apa cu otet (se-arunca-n ea cand apa e in clocot, scurt, apoi se scot si se lasa la racit). Ceapa se toaca fin, se-adauga in carne. Se pun acolo si orezul, spalat si scurs, verdeata tocata fin si condimentele. Sarmalele se infasoara pe-ndelete. E munca de chinez batran, ne zice Gina. Rabdare trebuie caci frunza-i delicata si inca mica. Sarmaua e la fel, ca doar v-am zis!
In oala se adauga marar uscat, apoi cateva frunze verzi de tei. Pui aceste sarmalute de miel in cerc, dupa cutuma. Torni suc de rosii, pui lamaia ori borsul, completezi cu apa, acoperi iar cu frunza verde. Deasupra pui o farfurie ceva mai mica decat e gura oalei. Dai la foc, sa fiarba-acolo, pe-ndelete, doua ceasuri. Iar cand le-asezi in farfurie, astepti sa-ti zica Gina... Pofta buna! Si infuleci... (Foto: Gina Bradea)

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)