Tarhana cu mursa (o reteta banateana)

Imprimare

Tarhana? Ce-o fi? Si ati auzit vreodata de mursa? Acea bautura dulce pe care dacii, zice-se, o faceau cu mere si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice? Trebuie spus ca mursa nu este totuna cu miedul, ce se face tot din miere, dar se pune la fermentat... La Glimboca, sat bogat in traditii culinare, Uica Mihai a cules si mi-a trimis - sa va spun si voua - reteta de Tarhana cu mursa. Si ca sa nu aveti si alte nelamuriri cu aspect... lingvistic, sa mai facem o precizare.

Tarhana sau trahanaua, cum ii zice prin alte parti, reprezinta un soi de paste de casa, pregatite pe meleagurile noastre de vreo 2.000 de ani. Sorgintea lor zic unii ca e greceasca, altii ca e traca, dar nu asta e ceea ce ne intereseaza acum pe noi, ci felul in care se prepara.

Tarhana cu mursa - reteta
Ai trebuinta de: 500 g faina de grau, 50 ml untdelemn, doua oua (facultativ); pentru mursa: 500 ml apa, 200 g zahar sau miere, un baton de scortisoara, doua cuisoare.
Cum se procedeaza? Din faina, untdelemnn si oua se framanta un aluat mai vartos decat cel pentru taitei. Se lasa la intarit pe planseta timp de doua ceasuri, apoi se dau pe razatoarea cu gauri mari sau se trece printr-un ciur (pe vremuri, se trecea prin ciurul de lut, cam cum sunt cele descoperite in santierele arheologice). Se obtin fulgi de aluat, care se fierb in apa cu sare. Se lasa la umflat, se scurg, se limpezesc cu apa rece.
Separat se fierbe un sirop din apa, zahar (sau miere), scortisoara si cuisoare. Intr-un castron se pune tarhana, se imbaiaza in mursa si se mananca cu adaos de fructe din orice fel de compot.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)