Pfeffersteak (reteta Kerei Calita)

Imprimare

La premierea scriitorilor, in anul de gratie 1931, la decernarea decoratiilor, profesorul Nicolae Iorga, printre multe personalitati, are pe lista scriitorilor ce urmau sa fie rasplatiti cu diplome academice si numele celor doi frati Teodoreanu. A urmat dineul cu fast, unde invitatii au exclamat cand au vazut insirate printre altele si pfeffersteak-uri: C’est sublime! Inima muschiului de bou se taie mai groasa, gen mica buturuga, apoi fiecare bucata pigulita de pielite se tavaleste prin piper verde si rosu (el, piperul, fiind usor strivit cu sticla dinainte). Se apasa pe toata intinderea cu mana sa intre piperul in carnea moale si rosie ducand-o pretios in tigaie si fripta cu unt la foc prapadit in jur de 10 minute. Cand e rumenita, se toarna coniacul si sosul Madera (a nu se uita de sare). Se mai lasa pe flacara albastra inca 8 minute fixe si trecute supravegheata cu ochii treji ai maestrului bucatar.

Sosul Madera se imbina simtitor cu pfeffersteak-ul si se pregateste, musai, intr-o craticioara cu coada lunga in care se toarna la bolborosit: o jumatate de litru de supa din rasoale de bou, 3 linguri cu varf de unt, 4 linguri de pasta densa de rosii, 2 linguri de faina, 500 ml vin rosu din arhipelagul portughez si fara de care nu se poate, o lingurita de sare si 2 lingurite pline ochi de piper verde macinat. Le era dat scriitorilor sa se bucure de toate ale firii, mai cu seama de acele binecuvantate pfeffersteak-uri ce galgaiau intre piperuri, sosuri portugheze si vinuri vechi pecetluite.
Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro