Storceag (reteta lui Radu Anton Roman)

Imprimare

Una dintre cele mai bune ciorbe care se prepara in Delta Dunarii, Storceag, reteta lui Radu Anton Roman, poate fi gatita de oricine. Storceagul se mananca intr-un singur loc din Romania - la Sfantul Gheorghe - Delta Dunarii. E un amestec de bucatarie ucraineana si romaneasca, o reteta un pic pestrita - si continentala, si pescareasca totodata - dar lejera. Se poate face si cu salau, si cu stiuca, si cu somon sau alt peste alb de mare (nu merge insa, zic eu, cu somn sau crap, care-s grasi si intorc gustul).

Taria nu se leaga cu ciorba asta usoara ci un vinut mic si poznas, dar de familie buna, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcii, alb la piele si mai mult decat fraged, infantil.
Ingrediente: 200 g cartofi, 1 ceapa, 1 morcov, 100 g smantana subtire, 1 ou, 1 lingurita de sare, 1 legatura de marar, 1 varf de cutit de piper pisat, 1 kg carne sturion - morun, nisetru, pastruga, cega (sau orice alt peste mare alb).
Mod de preparare: Se pun in 2 litri de apa, cu sare si piper, la fiert morcovul, cartofii, ceapa, taiate marunt (dar nicicum rase si nici prin mixer trecute, ca nu facem crema).
Se taie carnea de peste (dezosata!) in cuburi de aproximativ 2 cm latura. Cand apa clocoteste de cinci minute, se pune si pestele la fiert. Se bate smantana cu oul si cu o cana de apa.
Se toaca mararul.  Dupa un sfert de ora de fiert se adauga ciorbei noastre smantana si mararul, se amesteca putin si se da intr-un clocot.

Sursa: Antena Satelor