Trei retete delicioase cu peste recomandate de chef Liviu Balint

Imprimare

Vrei sa iti impresionezi familia si prietenii cu talentele tale gastronomice, dar nu ai chef sa petreci prea mult timp in bucatarie? Chef Liviu Balint, brand ambassador Podravka Romania, iti recomanda cateva retete delicioase, sofisticate, dar usor de preparat, cu care nu ai cum sa dai gres.

Salata cu hering si cartofi
Acest preparat va aduce o explozie de culori, gusturi si arome in farfuria ta. Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru aceasta reteta: o conserva de Eva file de hering in ulei vegetal 170 g, 400 g cartofi, 1 salata verde, 2 cepe verzi, 2 rosii, 4 linguri otet, sare si piper. Cartofii se spala si se pun la fiert in apa cu sare pret de 20 de minute. Se scurg bine, se curata de coaja, se taie bucati si se lasa la racit, timp in care se desfac si se spala frunzele de salata. Ceapa si rosiile se spala si se taie rondele, apoi se prepara un amestec din otet, sare si piper, care se toarna peste cartofii fierti. La final, se adauga bucatile de hering, rosiile si salata verde.


Fasole cu ton
O reteta care va impresiona si cele mai mofturoase papile gustative: fasole cu ton. Pentru 4 portii ai nevoie de: 2 conserve de Eva ton bucati in ulei de masline 160 g, 1 conserva de fasole rosie boabe 400 g, 2 cepe potrivite , 4 bucati baby porumb, ulei de masline , sos tabasco, otet balsamic, unt, sare, piper & zahar, sucul de la o lamaie.
Scurge zeama si spala fasolea rosie din conserva. Pune o tigaie la foc potrivit, cu 2 linguri de ulei de masline, adauga fasolea, apoi sosul tabasco si otetul balsamic si lasa-le pe foc, timp de 2-3 minute, pentru a se patrunde aromele. Separat, blanseaza baby porumbul pentru 5 minute. Apoi, topeste o lingura de unt in tigaie si soteaza baby porumbul pentru alte 5 minute, pana cand acesta capata o crusta aurie.
Curata ceapa de coaja si taie-o rondele la grosimea dorita. Foloseste o tigaie mare cu fundul gros pentru caramelizare. Unge fundul tigaii cu 2 lingurite de ulei si incalzeste-o la foc mediu. Imprastie feliile de ceapa pe toata suprafata tigaii si lasa-le sa se prajeasca, pana ce devin translucide.
Asaza in farfurie fasolea, ceapa si porumbul, iar la final, tonul bucati in ulei de masline, din conserva Eva, stropit cu suc de lamaie. Grija mare la montarea farfuriei! Este adevarat ca pofta vine mancand, dar si mai adevarat este faptul ca interesul se starneste cu o farfurie aratoasa si un miros imbietor.

Orez cu sardine
Ingrediente pentru 4 portii: 400 g orez integral, 2 linguri ulei de masline, 1 ceapa potrivita, 3 morcovi, 2 ardei capia, 150 g mazare din conserva, 1 dovlecel potrivit, 1 catel de usturoi, 1 conserva Eva sardine in sos tomat 115 g, 2 frunze de dafin, sare si piper.
Orezul se fierbe al dente, astfel incat bobul sa isi pastreze consistenta si forma. Odata fiert, se scurge de apa si se clateste sub un jet de apa rece. In paralel, se pregatesc legumele, curatate si taiate betigase subtiri, lungi de aproximativ 5 cm. Ceapa se taie julien, iar usturoiul marunt. Impreuna se pun intr-o tigaie antiaderenta, cu putin ulei de masline. Dupa 2-3 minute se adauga restul de legume. Se lasa impreuna aproximativ 12-15 minute, amestecand din cand in cand. Este important ca legumele sa nu se inmoaie de tot, sa ramana usor crocante. La final se adauga si conserva Eva sardine in sos tomat si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
In functie de preferinte, orezul se serveste separat sau poate fi adaugat peste legume, caz in care amestecul se pastreaza pe foc pentru alte 5 minute, pana cand acesta se umfla, se rumeneste si este complet uscat.