Dovleac copt, cu miere (reteta razaseasca)

Imprimare

Despre bucatele din Tansa, sat de razesi din buza Iesilor, mi-a vorbit mai demult pictorita naiva Catinca Popescu, veche si buna prietena din Bacaul tutelar al amintirilor mele de tinerete. Retete simple, dar cu gust de poveste! Pictorita a satului natal, cu lanurile lui de floarea-soarelui si stupinele raspandite pe coaste de deal, imi povestea despre bucatele din casa parintilor, agricultori si apicultori, pentru care aurul mierii era adevarata avere. Nu-i de mirare, deci, ca-n iernile bogate-n zapezi, gateau batranii ei... dovleac copt cu miere.

Ai trebuinta de: 800 g dovleac (zis si placintar), 100 g zahar, 100 g miere, facultativ: zeama de la o lamaie.
Cum se procedeaza: Dovleacul se curata de coaja si de samburi, se taie in cuburi, se tavaleste prin zahar tos si se asaza intr-o tava care se da la cuptor, la foc moderat, pana incepe sa se rumeneasca. Se scoate, se asaza pe un platou si se toarna deasupra miere, inainte de a se aduce la masa. Cine doreste, inainte de a turna mierea, poate stropi dovleacul cu zeama unei lamai.
Reteta din Tansa, judetul Iasi, aflata de la pictorita naiva Catinca Popescu, publicata in volumul "Retete alese pentru Post si Craciun" de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)