Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Articole Bulz de maruntaie, ca pe Rarau

Bulz de maruntaie, ca pe Rarau

Email Imprimare

Retete (mai) romanesti, ca-n Bucovina, nu gasesti! E un slogan pe care l-am auzit si eu, candva, urcand pieptis spre Pietrele Doamnei, si zau ca mi-a parut rau atunci ca nu aveam in rucsac si caietul meu de retete. Ca sa notez iute-iute toate cate le-am aflat. Dar unele dintre acele retete mi-au fost spuse inca o data, la gura sobei, intr-o iarna bucovineana.

Nu-i nici balmos muscelean, nici mamaliga toponita din Apuseni, nici generoasa mamaliga de Botiza, cu branzeturi si afumatura. E un bulz nastrusnic, de gospodarie de sub munte, in tinda cea cu aroma de brad a Raraului. E bulz de maruntaie, a carui reteta v-o dezvalui si eu de indata!
Aveti trebuinta de: malai, lapte dulce, miere, ulei, ficat de pasare si pipote de pasare, usturoi, ceapa rosie, rosii, busuioc uscat, sare, piper rosu si un pahar cu vin alb.
Cum se prepara: Se pune laptele la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga mierea si sarea. Apoi se pune treptat in ploaie malaiul. Se amesteca energic pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga ulei de masline si se amesteca incontinuu timp de zece minute. Se lasa mamaliga sa fiarba linistit, pe foc mic, timp de o ora - o ora si jumatate. Dupa aceea, se da de pe foc si se rastoarna fierbinte pe un platou. Se lasa sa se raceasca.
Intre timp se prepara maruntaiele astfel: Se pune la calit ceapa in ulei. Cand este gata rumenita, se adauga ficateii de pasare si pipotele. Se amesteca bine ca sa nu se lipeasca. Se acopera cu un capac si se lasa sa se patrunda.
Pentru a prepara sosul, se curata rosiile si se taie felii subtiri. Se pun la calit, se adauga putin ulei, sare, piper rosu si usturoiul curatat si maruntit. Cand se obtine o compozitie omogena se adauga si vinul. Se lasa pe foc pana scade.
Cand mamaliga este rece, se decupeaza din ea rondele cu ajutorul unui pahar. Se pune cate o rondea generoasa de mamaliga, de jur-imprejurul ei ficatei si pipote rumenite si se toarna deasupra din belsug sos de rosii cu usturoi si vin. Se poate asorta deasupra cu miez de ceapa. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.