Placinta pe piatra (reteta din Tara Motilor)

Imprimare

Mult imi mai place sa vantur tara, in cautare de suflete bune si de retete gustoase! Si tare ma incanta, cand ajung in tara Motilor, sa musc zdravan din placinta gatita pe lespede, povestind de unde vine vorba "piatra-n casa". Cu opt ani in urma, cam pe vremea asta, cu putine zile inainte de a se stinge din viata, Radu Anton Roman a fost invitat in Apuseni, printre moti, la Garda de Sus, la o intalnire a satului, unde a fost pus - cum altfel? - in fruntea bucatelor! Tare il mai incanta sa muste zdravan din placinta gatita pe lespede, moteasca, povestind tuturor, cu placere nespusa, de unde vine vorba "piatra-n casa".

Piatra de placinte, zicea el, se dadea candva de zestre, in Apuseni si in partile silvanice dintre Beclean si campia bihoreana. Nici o fata nu se marita fara lespedea ei (de aici vine expresia “a da piatra din casa”), nici o caruta nu pleca la Targul de Fete de la Gaina fara cratita ei rupta din stanca.
De la socacitele din Garda de Sus am aflat si eu, acum vreo trei ani, cum se face placinta pe piatra (ori pe lespede):
Se face un aluat ca de paine, din faina, sare, apa si drojdie si se lasa la dospit. Apoi se intind foi mai subtiri, care se ung cu branza (dulce sau sarata) si se strang, adunandu-se in asa fel incat placinta sa aiba o forma plata. Se coc pe lespede de piatra fierbinte, pe amandoua partile. Placinta se unge, fierbinte, cu unt si smantana si se aduce la masa, si tot ele mi-au spus despre celebrul "poroniu" al Apusenilor.
Se pregateste un aluat fraged din doua cani de faina, doua cani de untura si smantana, doua galbenusuri, o jumatate de cana de zahar farin, arome. Se amesteca faina cu unsoarea (untura sau untul) si smantana, se adauga galbenusurile frecate cu zaharul, apoi aromele. Se lasa la rece o ora, dupa care se intinde o foaie de marimea tavii. Se pastreaza o parte din aluat. Foaia se inteapa putin cu furculita, apoi se da la cuptor pana se rumenesc. Se scoate si se pune deasupra umplutura dorita: dulceata de fructe de padure sau branza dulce cu ou, zahar si arome sau umplutura de budinca. Din aluatul ramas, din care se fac fasii lungi si subtiri, se realizeaza un grilaj ce se asaza deasupra. Se da din nou la cuptor. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor