Supa de rosii cu zdrente

Imprimare

In dieta bolnavului de rinichi, se recomanda ca masa de pranz sa inceapa cu o supa sau cu o ciorba calda, preparata in acea zi ori cel mult in seara precedenta (in general, nu sunt recomandate mancarurile conservate sau gatite de pe o zi pe alta). In cazul supelor si ciorbelor, e bine sa tinem cont de cateva aspecte: ingredientele trebuie sa fie bine spalate sub jet de apa si nu in baie de apa, pentru a nu-si diminua din proprietati si vitamine, se va prefera fierberea la foc mic, pe indelete, iar sare se va pune foarte putina sau mai bine deloc, preferandu-se obtinerea gustului din plantele aromatice folosite, ca pentru Supa de rosii cu zdrente.

Supa de rosii cu zdrente
Ingrediente: 300 g rosii, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 frunza de telina, 2 linguri de iaurt, 1 lingurita de zahar, 1 ou, 1 lingura rasa de faina de grau, patrunjel verde, ½ ardei gas (de preferat, ardei rosu, se poate inlocui cu ardei kapia).
Mod de preparare: Radacinoasele se vor taia marunt si vor fi puse la fiert in apa rece (o cana si jumatate). Rosiile se despieliteaza, se dau pe razatoare sau se taie marunt, dupa care se trec prin sita, astfel incat sa se elimine posibilitatea ca semintele sa treaca in supa. Astfel, se vor adauga in zeama care fierbe pe plita.
Se pun la fiert ardeiul (taiat fasii), frunza de telina si putin zahar. Cand supa da in fiert, se adauga aluatul pentru zdrente, obtinut astfel: oul se bate cu furculita, incorporandu-se faina de grau si putina apa rece (trebuie sa aiba consistenta aluatului pentru clatite).
Aluatul pentru zdrente se va pune in zeama lasandu-l sa curga in fir subtire dintr-o lingura sau lasandu-l sa se scurga prin ochiurile unei strecuratori pentru legume si fructe. Cand si zdrentele sunt fierte, se ia supa de pe foc si se drege cu un iaurt (de preferat unul dietetic, cu continut scazut de grasime). Supa de rosii cu zdrente este ideala pentru masa de pranz. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor