Auzit-ati auzit in calatoriile voastre gurmande de cocosul cu vin? O sa va grabiti sa-mi raspundeti ca da, amintindu-va de reteta frantuzeasca de coq au vin... Si totusi, intr-un sat ratacit printre podgoriile Buzaului, nu departe de locul unde, dupa legenda, s-au gasit mai demult odoarele Clostii cu puii de aur, intr-o strachina purtand culorile pamantului ars si-ale frunzei de vie arsa de toamna, mi-a fost adus dinainte un altfel de cocos cu vin. De fapt, fiindca tin la adevar, trebuie sa spun ca gazda a pus pe masa piftie de cocos cu vin si-alaturi, o strachinuta cu hrean in otet, o bucata zdravana de mamaliga si... o ulcica plina pana in buza cu un merlot rubiniu.
Arta culinara
Piftie de cocos cu vin
Budinca de spanac
Pastravi manastiresti cu legume
Ciuperci taranesti
Zilele de post, in satele de pe apa Tazlaului, vin una dupa cealalta cu un retetar fabulos. La Berzunti, muncel cu paduri si tot felul de bucate ce vin in gospodarie de la padure, nu puteau sa lipseasca mancarurile de ciuperci. In postul Pastelui, in casele care respecta traditia, veti afla la vremea aceasta ciuperci feliate si uscate, care se adauga in cratita, dupa ce au fost rehidratate cu apa clocotita. Daca aveti totusi ciuperci proaspete la indemana, atunci reteta aceasta va va fi de folos.
Reteta romaneasca: Chiftelute la cuptor
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata reteta romaneasca Chiftelute la cuptor. Reteta a fost oferita si preparata de Symphony Romanian Fusion si poate fi degustata zilnic la restaurantul cu specific romanesc din Str. Mihai Eminescu, nr. 188, Sector 2, Bucuresti. Reteta a fost adaptata din reteta traditionala, pentru a avea o valoare calorica mai mica pastrand gustul chiftelelor clasice. In luna martie a fost promovata bucataria romaneasca fusion, iar restaurantul partener al proiectului a fost Symphony Romanian Fusion.
Tocanita Sfintei Vineri
Intre multe restrictii care vin din cutumele satului romanesc se afla si aceasta: in zilele de vineri nu se coase, nu se tese, nu se toarce, nici macar nu se albesc camasile, pentru ca altminteri mare suparare va avea Sfanta Vineri. Femeile satului romanesc tin cu sfintenie aceste interdictii. Dar nimeni nu le opreste sa gateasca in ziua aceasta, poate chiar o... Tocanita a Sfintei Vineri!
Supa de nohot (naut)
Ne-am obisnuit sa asociem nautul cu gastronomiile
Orientului. Era insa o vreme in care acesta - ca si alte leguminoase uiate ori
alungate de prin bucatariile noastre - se gaseau in orice gospodarie de om bun,
fie la sat, fie in mahala. Marturie ne stau si retetele din coprinsul intaielor
noastre carti de bucate. In Buna menajera a Ecaterinei Steriady (colonelu),
publicata la Galati in 1871, aflam reteta de Supa de nohot. Sau naut...
Drob de ghebe
In dorul drobului de miel, pe care il va face cu pioasa aplecare spre bucate si spre cele sfinte, totodata, gospodina-si poate cerca indemanarea cu un... drob de ghebe. Mai ales daca le are puse la pastrare, la sare sau in cele racitoare. Ori daca le-a pus din vreme la uscat, pe ata, caz in care mai intai le va rehidrata in apa clocotita.
Cozonac cu prune
Copturile ritualice sunt multe si au rostul lor in Postul Pastilor. Se fac de la colacei de post la hulubi de pita si pana la colacii mari, mai ales in zilele de pomenire a mortilor. Un astfel de colac, numit uitata, este mai mare si redeseneaza, fidel, chipul omenesc. Se da de pomana pentru mortii care nu au fost amintiti de mult in rugaciuni. Perioada aceasta culmineaza de Pasti, cu colacul de cinste. Si pentru ca niciodata retetele nu-s destule, in asteptarea Pastilor va propunem o reteta de Cozonac cu prune, culeasa de pe Valea Muresului.
Reteta basarabeana: Limba soacrei
Spunea Esop ca mancarea cea mai gustoasa este limba... cu masline. Si ca tot limba este si cea mai rea, cand nu o stapanesti bine si ai de patimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam sa va vorbesc. Nici macar despre vreun preparat din limba de vaca. Ci despre un fel anume de bucate de post, despre care am aflat cum se prepara de la Maica Iroida, stareta Manastirii Hirova din Basarabia.
Covrigei cu mere de Voinesti
Se spune ca daca mananci mere de Voinesti... intineresti. C-o fi asa, ca n-o fi asa, n-aveti decat sa-ncercati. E si aceasta un fel de ispitire, ca aceea ce-a dus la alungarea stramosilor nostri din Rai. Dar marul ne-a deschis si apetitul pentru... cunoastere. Ceea ce nu-i deloc de lepadat.
Fiindca merele rosii, tari, suculente, sunt leit-motivul retetei de azi, sa aflam cum se pregatesc covrigeii cu mere de Voinesti.
Mucenici moldovenesti
Pe 9 martie, ortodocsii cinstesc memoria celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia. In memoria lor se pregatesc acum mucenici, colaci in forma de opt unsi cu miere si presarati cu nuci pisate. In alte zone, colacii sunt scufundati intr-un sirop cu zahar, scortisoara si miere. De asemenea, exista obiceiul de a bea patruzeci de pahare pline cu vin. Cel care nu dorea sa bea, macar era stropit cu vin. Oamenii credeau ca vinul baut in aceasta zi se transforma in sange, dand astfel mai multa putere. Va prezentam in continuare reteta de Mucenici moldovenesti.
Tarhana cu mursa
Ati auzit vreodata de mursa? Acea bautura dulce, pe care dacii, zice-se, o faceau cu miere si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice? Trebuie spus ca mursa nu este totuna cu miedul, ce se face tot din miere, dar se pune la fermentat... La Glimboca, sat bogat in traditii culinare, Uica Mihai a cules si mi-a trimis - sa va spun si voua - reteta de Tarhana cu mursa.
Papusi de dragavei
Reteta de papusi de dragavei am primit-o de la una dintre maicutele ce roboteau la cuhnia Manastirii Brancoveni, din Olt. Cu aproape patru secole si jumatate in urma, aici, Jupanita Celea, bunica lui Matei Basarab, inalta o biserica din lemn, pe care nepotul sau, Voda, a transformat-o intr-o manastire fortificata (loc de rugaciune si bastion de aparare). Cat despre papusile de dragavei de la Brancoveni, ele nu sunt musai mancare manastireasca. Asta mancau primavara taranii olteni, cand se-ntorceau de la muncile campului...
Reteta italiana: Filetto con fegatini
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata reteta italiana Filetto con fegatini. Reteta a fost oferita si preparata de Bellini Tineretului si poate fi degustata zilnic la restaurantul cu specific italian din Bulevardul Gheorghe Sincai, nr. 2-4, Sector 4, Bucuresti. In luna februarie a fost promovata bucataria italiana, iar restaurantul partener al proiectului a fost Bellini Tineretului.
Supa de praz
Ziua de marti, numita si Martea Incuiata, este ziua in care se respecta aceleasi interdictii ca si in saptamana precedenta de post. Femeile nu au voie sa coasa sau sa teasa pentru a nu fi pedepsite de Caii lui Santoader. De asemenea, gospodarii nu lucreaza pe camp, ca sa nu se constipe vitele. Pentru aceasta zi, va propunem o reteta de Supa de praz.
Mancare de ceapa
Dupa o saptamana bogata in evenimente si cu pericole la tot pasul, urmeaza o perioada mult mai calma in care viata reintra pe fagasul ei normal. Ritmul vietii romanului se scurge, invariabil, in limitele unor norme aparute cu foarte mult timp in urma, norme care se succed in functie de anumite momente cheie, stabilite cu precizie in cadrul diferitelor calendare. Reteta de astazi am aflat-o in chiar inima tarii cepelor, la Spataru, in judetul Buzau.
Reteta italiana: Involtini di pollo a la romana
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata reteta italiana Involtini di pollo a la romana. Reteta a fost oferita si preparata de Bellini Tineretului si poate fi degustata zilnic la restaurantul cu specific italian din Bulevardul Gheorghe Sincai, nr. 2-4, Sector 4, Bucuresti. In luna februarie este promovata bucataria italiana, iar restaurantul partener al proiectului este Bellini Tineretului.
Malainic sau turta de malai
E astazi Joia Iepelor, cand alte interdictii din Saptamana Mare a Postului Pastilor trebuie respectate... Nu se folosesc obiecte ascutite, fiind pericol de intepaturi atat pentru animale, cat si pentru oameni. Acum se coc in cuptor turte si se ung cu unt, iar copiii sunt trimisi sa le lase in apropierea unui musuroi de furnici. Aceasta ofranda alimentara ar trebui ca sa le ajunga furnicilor un an intreg, ca sa nu se mai atinga de recoltele oamenilor. Cateodata, in loc de turta de faina de grau se facea malainic sau turta de malai, ca in aceasta reteta culeasa din satul giurgiuvean Hotarele.
Parjoale de cartofi
Astazi este Miercurea Stramba, zi in care sunt pedepsiti toti cei care muncesc la camp. Ei sunt pociti, adica li se stramba gura si nu mai pot reveni la infatisarea normala decat daca in anul urmator va tine aceasta miercure cum se cuvine. Fiindca-i zi importanta in desfasurarea postului cel mare al Pastilor, va propunem o reteta calugareasca, aflata la Manastirea Dintr-un Lemn din judetul Valcea.
Tarhana (paste) cu urzici
Martea Trasnetelor este o zi deosebit de periculoasa. Mai este numita si Martea Santoaderului, pentru ca incepand de atunci, timp de 9 zile, se tin Caii lui Santoder, divinitati malefice despre care se spune ca sunt pe jumatate oameni si pe jumatate cai si care ii pedepsesc pe cei care nu tin sarbatoarea. Rolul lor este de a purifica timpul si spatiul. Se spune ca acela care va purta haine tesute ori cusute in Martea Santoaderului, va fi traznit. La fel, acela care va lucra la camp. Pentru a contracara pericolele acesei zile, se prepara fiertura de urzici, despre care se spune ca intareste organismul. Din urzici se pregateste si reteta de azi.
Bors de cartofi
Toate activitatile desfasurate in Lunea Curata au ca scop curatirea. Se spala foarte bine toate vasele si ustensilele cu care s-au preparat pana atunci mancaruri de dulce. Nu scapa din aceasta curatenie generala nici un obiect din bucatarie, ca nu cumva sa spurce dupa aceea mancarea. Pentru aceasta zi va propunem reteta Borsului de cartofi.
Prajitura fiarta in lapte
In Duminica Lasatului
de Sec de Branza se asaza pe mese bucate din belsug, ca si cum ai manca pentru
mai multe zile la un loc. Dupa petrecere, fiecare gospodar mananca un ou, cat
se poate de repede, ca sa fie la fel de sanatos si de puternic, ca un ou, si
pentru ca Postul sa treaca foarte repede si sa fie usor. Important este ca
fiecare sa isi ceara iertare de la vecini sau de la rude, fiind esential sa se
intre in Post in impacare si in liniste. Din retetarul Lasatului de Sec de Branza
am ales pentru astazi Prajitura fiarta in lapte, asa cu se face la Varadia de
Mures.
Mai multe articole:
- Cartofi la cuptor, cu branza si smantana
- Bors manastiresc
- Reteta italiana: Tagliatelle con vitelo
- Legume umplute cu grau, ca in Baragan
- Paine de casa ca la Valea Dragului
- Papanasi cu branza si smantana
- Gaina olteneasca
- Curcan fript
- Reteta italiana: Platou din fructe de mare cu biban
- Crap cu rosii
- Fasole verde gatita mocaneste
- Dovleac copt, cu miere
- Lapte de bou
- Ciorba de fasole cu laste (taitei de casa)
- Miel cu spanac
- Tocana manastireasca
- Reteta maramureseana: Hribi cu smantana
- Ciocolata mascata
- Reteta din Tara Barsei: Friptura de purcel cu sos de bere
- Reteta basarabeana: Tolstolob umplut
- Reteta romaneasca: Potarnichi boieresti
- Reteta munteneasca: Zabic
- Cele mai bune retete de smoothie pentru detoxifierea dupa sarbatori