Sambata, 25 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Dauphin, solutia unei probleme majore de sanatate

Dauphin, solutia unei probleme majore de sanatate

Email Imprimare

Putina lume este constienta de faptul ca statul pe scaun este cea mai grea munca. Si, mai grav, este una dintre cele mai periculoase munci, pentru simplul fapt ca ne distruge sanatatea pe tacute, fara sa ne dam macar seama pana ce nu este prea tarziu. Iar statul pe scaun ne ocupa mereu mai mult timp, atat acasa, cat si la birou. Astazi, un om in timpul vietii active sta, in medie, 80.000 de ore pe scaun! Aflati povestea unui specialist in ergonomie care a stiut acum cativa zeci de ani sa intuiasca aceste probleme.

Putina lume si-ar fi pus asemenea probleme in anii ’60. Putini intuiau de altfel evolutia socio-profesionala si cresterea exploziva a utilizarii calculatorului la locul de munca. Specialistul in ergonomie, Friedrich-Wilhelm Dauphin a intuit insa corect. Astfel, in 1969, a infiintat in Germania la Offenhausen, langa Nurnberg, o fabrica specializata in scaune de birou. Dar nu orice fel de scaune, ci scaune inteligente care sa ne apere sanatatea si sa ne creasca performantele.
Din 1992, fabrica din Offenhausen este deja parte a holdingului Dauphin Office Interiors GmbH & Co. KG, care este activa si in Canada, Australia, Marea Britanie, Franta, Italia, Belgia, Olanda, avand unitati de productie si in America si in Elvetia. In plus, activitatea se desfasoara sub licenta in multe alte tari, precum Spania si Africa de Sud. In 2008, grupul Dauphin a depasit deja, cu cei 823 de angajati ai sai, o cifra de afaceri de 153 de milioane de euro, fabricand numai in Offenhausen 1.900 de scaune pe zi. Astfel, cu cele 22 de societati ale sale si cu reprezentante in peste 60 de tari, grupul reprezinta astazi, atat pe piata Germaniei, cat si la nivel mondial, deja unul dintre principalii jucatori din domeniu.
Brandul este recunoscut deja in intreaga lume pentru inovatiile sale patentate. Aceasta dezvoltare a fost posibila datorita conceptului integrator care cuprinde o abordare pluridisciplinara. Medicina, ergonomie, arhitectura, acustica, management, ecologie, tehnologie si design formeaza impreuna modul de abordare al acestei firme, filosofie care intr-un cuvant inseamna HumanDesign®. Ea priveste bunastarea fizica si psihica a individului, este o problema de sanatate si de confort. Rezultatele sunt rodul unei munci de echipa, a unui colectiv entuziasmat de telul activitatii lor si de oportunitatea de cariere pe care le deschide holdingul la care lucreaza.
Pasiunea adevarata este contagioasa. Friedrich-Wilhelm Dauphin a reusit sa-si mobilizeze atat familia, pe sotia si pe fiica sa, Antjie si Elke Dauphin, cat si intregul colectiv. Iar rezultatele au fost pe masura.
Ca sa intelegem miza acestei activitati, trebuie sa plecam de la cateva cifre simple. In Germania, 80% din populatie sufera de dureri de spate, iar pentru o treime din cei cu varsta cuprinsa intre 35 si 50 de ani aceste dureri sunt deja cronice, durerile de spate reprezentand cauza cea mai frecventa a vizitelor la medic, precum si a pensionarilor medicale. Costurile anuale la nivelul Germaniei se ridica la astronomica cifra de 35 de miliarde de euro, iar o zi nelucrata il costa, in medie, pe angajator 500 de euro. Cum este posibil asa ceva? Foarte simplu, pentru ca, in majoritatea lor, oamenii au o pozitie defectuoasa pe scaun.
Au fost determinate 5 categorii de probleme cu 15 probleme cardinale. Sunt afectate articulatiile, muschii, coloana vertebrala, organele interne, privind atat sistemul cardiovascular, inclusiv circulatia periferica, dar si digestia, respiratia si capacitatea de concentrare. Consecintele sunt dintre cele mai neplacute atat pe moment, din punct de vedere al durerilor si al starilor de disconfort, cat in special al bolilor cronice ce decurg de aici.
Aceasta este problema majora pe care grupul Dauphin si-a propus sa o rezolve. Solutia dezvoltata o reprezinta abordarea dinamica ce decurge din sistemul ergonomic pus la punct de Dauphin. O pozitie rigida pe scaun sau incercarea de relaxare prin miscari dezordonate inseamna boala sigura.
Scaunele inteligente dezvoltate de Dauphin asigura o interactivitate menita sa permita, in permanenta, corpului sa se relaxeze, iar in fiecare pozitie sa-i ofere sprijinul corect, pentru a evita orice suprasolicitare a corpului. Aceasta abordare priveste atat o dinamica a corpului, cat si una mentala.
Este noua abordare a celor de la Dauphin printr-o noua ergonomie, care tine seama simultan atat de elementele pasive reprezentate prin schelet, cele active reprezentate prin musculatura, cat si de cele formative, asigurate de sistemul nervos. Astfel, Dauphin a reusit sa treaca de la abordarile reparatorii la cele de preventie.
Dinamizarea aparatului motor are un efect pozitiv de motivare la nivel psihic si se bazeaza pe o dinamica pozitionala condusa fiziologic. In acest scop, Dauphin a dezvoltat mai mute sisteme adaptate diferitelor activitati si a pozitiilor si comportamentului specific la masa de lucru. Pentru aceasta, scaunele Dauphin incorporeaza tehnologii si materiale de avangarda cu un design pe masura.
Dar oricat de performant ar fi scaunul, rezultatele nu se vor putea vedea daca nu vom stii sa stam. De aceea, activitatea de a realiza scaune cu performante deosebite a fost dublata de punerea la punct a unei aparaturi cu ajutorul careia cei care intampina dificultati in aceasta necesara autoeducatie, in deprinderea abordarii dinamice, sa poata invata aceste lucruri simplu si rapid chiar la locul de munca. Aceasta aparatura sofisticata, dar, in acelasi timp, simplu de folosit la orice loc de munca a fost denumita Ergolab. Ea permite atat analiza pozitiei si corectarea ei, cat si realizarea unui antrenament simplu chiar in timpul programului de lucru prin interactivitatea acestor dispozitive care comunica cu tine chiar prin consola calculatorului la care iti desfasori activitatea. Nu este vorba de scenarii SF. Este vorba de rezultatele obtinute de o firma de maxima seriozitate, care a inteles sa depuna eforturile necesare pentru rezolvarea uneia dintre problemele majore de sanatate cu care ne confruntam, chiar daca nu suntem constienti de acest lucru. Pe scurt, rezultatul este remarcabil. Sanatate, confort si performanta.

Este interesant de stiut ca, in Romania, scaunele Dauphin sunt promovate de compania Hansen.

www.dauphin.de

www.hansen.ro

Comentarii (2)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.