Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Inflorituri poloneze

Inflorituri poloneze

Email Imprimare

Una dintre diferentele dintre cultivatorii de plante si flori din Polonia si cei din tari mai vestice este ca primii cultiva alaturat mai multe specii, in timp ce ultimii prefera sa mearga pe o singura specie de flori. Am avut ocazia sa vizitez de curand o mare firma care cultiva flori, undeva in apropiere de Varsovia, firma care cred ca ar putea fi un bun exemplu pentru antreprenorii romani care sunt tentati de un asemenea domeniu.

Compania Skolka Drzew i Krzewow Ozdobnych Ewa i Bartlomiej Wazynscy a fost fondata in mica localitate Sleszyn (in centrul Poloniei), in anul 1986. Cei doi cultivatori, sotii Wazynscy, aveau deja experienta in domeniul productiei de stoc de plante ornamentale, lucrand in domeniu deja din 1977. Prin urmare, in urma cu 25 de ani, au ales sa se mute departe de oras si au inceput productia pe 3,3 hectare, cu tufisuri de trandafiri. Dupa doi ani, au introdus deja tufe anuale (care isi pierd frunzele verzi pe timpul iernii). Anul 1994 a insemnat debutul activitatii de productie la ghiveci – plantele anuale si coniferele au fost primele tipuri de plante livrate engrosistilor (arhitecti peisagisti, garden center-uri) si retailerilor.
In 1999 a inceput productia cea mai caracteristica acestui cultivator, si anume plante tinere, livrate in ghivece tip P9 (astazi, s-a ajuns la 2,5 milioane de plante produse anual), plante cu radacini in multighivece si stocuri de plante cu radacinile goale.
In urma cu cativa ani, noua generatie, respectiv cei doi fii ai sotilor Wazynscy, Adam si Marcel, a intrat in afacerea de familie. Adam si-a deschis propria firma specializata in stocuri la ghiveci (C 1,5 – C 60), iar Marcel produce pe camp plante pe care le livreaza cu radacinile goale. Suprafata totala pe care o detine in prezent familia este de nu mai putin de 75 de hectare, dintre care 0,5 hectare cu sere.
Sotii Wazynscy spun ca incearca sa produca si plante mai greu de cultivat, cum ar fi Berberis thunbergia, de exemplu. In prezent, 30% din productie e reprezentata de Berberis (mai ales thunbergia), caci, desi e greu de crescut, e o planta la moda.
In ultimii ani, cei doi au investit mult in infrastructura si in mijloace de productie – o noua masina pentru pusul plantelor in ghiveci, un EasyCut trimmer etc. Astfel, in acest moment, firma poate procesa 50.000–60.000 de plante pe zi.
Una dintre provocari este clima din Polonia. In ianuarie 2011, de exemplu, afara au fost temperaturi de + 10 grade Celsius, dar si de – 25 de grade! Desigur, interiorul are nevoie de o temperatura constanta – altfel, productia e compromisa.
O deosebita atentie este acordata ghivecelor, acestea fiind controlate si de 30 de ori pe zi.
Acum, firma participa in mod regulat la targuri de horticultura internationale, in Polonia si peste hotare, exportand in nu mai putin de 12 tari. La inceputul lunii mai, in fiecare an la serele din Sleszyn se organizeaza evenimentul Open Days, pentru clienti si iubitorii de flori.
Firma are si un centru de retail propriu, precum si un show garden, deschis publicului, care ii inspira pe potentialii clienti in alegerea anumitelor specii de flori.
Una din mandriile sotilor Wazynscy este un nou soi selectat de ei, o varietate argintie de Picea pungens, denumita chiar Sleszyn, recompensata cu medalia de argint la competitia Lauri Verzi in cadrul expozitiei Green is Life 2008. (Felician Scorobete, Foto: Felician Scorobete)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.