Sambata, 25 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Garden center cu restaurant

Garden center cu restaurant

Email Imprimare

Ultimele tendinte in marketingul si managementul garden center-urilor arata clar ca nu e suficient sa ai un magazin de plante si flori, ci trebuie sa vii cu ceva in plus pentru a atrage clientii si pentru a-i face sa se simta bine si sa revina mereu. Tracz Garden Centre din Sosnowiec (Polonia) are, pe langa magazinul de plante ornamentale, un magazin cu decoratiuni si mobilier de gradina, precum si un restaurant cu 250 de locuri, Le Jardin. Restaurantul a fost deschis de curand si este un mare succes. E decorat si organizat in stilul sudului Frantei si gazduieste, pe langa clientii obisnuiti ai magazinului de plante, o serie de evenimente speciale, oferind chiar si servicii de tip catering pentru intreaga zona. In curte exista un loc de joaca pentru copii, astfel, clientii care poposesc aici pot lua masa linistiti si pot zabovi timp de mai multe ore, relaxandu-se sau privindu-si copiii cum se joaca. Cred ca si aceasta poate fi o buna idee si pentru antreprenorii romani din domeniu.

Centrul Tracz este o afacere de familie si a fost fondat in 1998 de catre Andrzej Tracz. Dupa ce a absolvit Universitatea de Agricultura din Lublin si dupa ce a efectuat o specializare de un an in Statele Unite ale Americii, acesta a condus pepinierele experimentale din Nowy Dwor, care apartineau de Institutul de Pomologie si Floricultura din Skierniewice, desi era inca foarte tanar. Bazandu-se pe aceasta experienta importanta, in care a avut de organizat cultivarea plantelor pe multe hectare si o echipa destul de mare de angajati, Andrzej Tracz s-a hotarat sa-si inceapa afacerea proprie. S-a specializat pe productia de stocuri de plante tinere si pe vanzare retail, garden center-ul sau fiind unul dintre primele magazine profesionale specializate din Polonia.
Andrzej Tracz ne-a povestit cat de importanta a fost specializarea in Statele Unite ale Americii. Statul polonez a avut un program de parteneriate cu SUA in domeniul horticulturii, iar specialistii care s-au intors de acolo in Polonia au putut implementa, la scara mai mica, ce au invatat acolo.
In prezent, firma sa are 40 de hectare de pepiniere in regiunea Lodz (Polonia centrala). De acolo este aprovizionat garden center-ul cu plante si tot de acolo se vand stocuri catre angrosisti parteneri, polonezi si straini (din Rusia, Ucraina, din Europa de Vest, chiar si din Asia).
Magazinul din Sosnowiec se intinde pe 4 hectare, dintre care 3.500 mp sunt acoperiti. Alaturi de magazin, restaurant, loc de joaca, exista gradini amenajate, care servesc drept exemplu pentru clienti. Firma mai detine trei magazine de plante in Lodz – unul dintre ele este plasat chiar in Gradina Botanica, iar altul in piata de flori angro. Tracz mai opereaza trei puncte de vanzare (in Lodz si Varsovia), in parteneriat cu un lant de supermarketuri.
Centrul Tracz le pune la dispozitie nu mai putin de 5.000 de specii si soiuri de plante diferite. Firma are o divizie care se ocupa de arhitectura peisagistica (concepe gradini private, zone verzi urbane, standuri pentru expozitii) si de vanzarea de plante catre peisagisti sau de inchirierea de plante decorative. Printre clientii firmei se numara firme multinationale bine cunoscute, primarii, arhitecti peisagisti, alte garden center-uri, precum si persoane fizice.
Andrzej Tracz este membru al Asociatiei Garden Center-urilor din Polonia (Polskie Stowarzyszenie Centrow Ogrdoniczych) si al Asociatiei Pepinierelor din Polonia, iar firma sa e membra a Asociatiei Arhitectilor Peisagisti (Stowarzysznie Architektury Krajobrazu – SAK). Cred ca este un excelent exemplu pentru ce poate face un om cu o buna pregatire si specializare in momentul in care se decide sa porneasca pe calea antreprenoriatului. (Felician Scorobete, Foto: Felician Scorobete)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.