Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Expozitia Horticola Mondiala Floriade 2012

Expozitia Horticola Mondiala Floriade 2012

Email Imprimare

Olanda este renumita pentru interesul acordat horticulturii, plantelor ornamentale si florilor, copacilor si arbustilor, fiind unul dintre cei mai mari exportatori din lume. Desi nu are un teritoriu prea mare si are binecunoscutele probleme cu apa, Olanda profita din plin de climatul propice, reusind sa te uimeasca cu multitudinea de pepiniere, mai mici si mai mari, raspandite peste tot in micile asezari din preajma marilor orase. Avem nu mai putin de 40.000 de pepiniere in toata tara, declara Helma van der Louw, reprezentanta a organizatiei PPH (Plant Publicity Holland).
Prin urmare, nu este de mirare ca unul dintre cele mai importante targuri horticole din Europa are loc in Olanda. Se numeste Floriade si este organizat o data la 10 ani. Prima editie a avut loc in 1960, in Rotterdam, oras distrus de nemti in Al Doilea Razboi Mondial si reconstruit aproape in totalitate. Au urmat editiile din 1972 si 1982, in Amsterdam, targul din 1992, tinut in Zoetermeer, si cel din 2002, organizat in Haarlemmermeer.

Anul acesta, intre 5 aprilie si 7 octombrie, expozitia are loc la Venlo, o mica localitate de la granita cu Germania, situata in regiunea Noord-Limburg. Este deschisa zilnic (pentru orele de deschidere si preturile biletelor, intrati pe www.floriade.com). Reprezinta cel mai mare eveniment al anului din Olanda.
Vizitatorii sunt introdusi in lumea horticulturii intr-un mod inspirational si interactiv, avand parte in fiecare zi si de evenimente culturale – muzica, dans, arte vizuale etc. Floriade inseamna nenumarate plante si flori exceptionale, mai mult sau mai putin exotice, pe care a meritat sa le descopar. De exemplu, in Friends’ Woodland exista multi pomi fructiferi si pomi fructiferi pe spaliere – autostrada copacilor e formata din 120 de specii neobisnuite, incluzand Ginkgo Biloba (cunoscut si sub numele de nuc japonez) si copacul-templu din China, care a fost introdus in Europa in anul 1730, fiind plantat pentru prima data in Gradina Botanica din Leiden.
Expozantii reprezinta cele 5 sectoare principale ale horticulturii: plante bulboase, legume si fructe, arboricultura si pomicultura, plante ornamentale si flori si peisagistica. Sunt, de asemenea, aproximativ 40 de pavilioane nationale.
 
Cateva date statistice
Cifrele referitoare la Floriade 2012 sunt impresionante.
• Targul e patronat de Majestatea Sa Regina Beatrix a Olandei, care l-a si inaugurat.
• Tema editiei este Be part of the theatre in nature, get closer to the quality of life.
• Constructii, exploatare si utilizare post-eveniment a zonei sustenabile.
• Sunt reciclate apa de ploaie, solul si deseurile.
• Targul se intinde pe o suprafata de 66 de hectare, dintre care 40 de hectare sunt dedicate expozitiei, iar restul reprezinta padure. Cele 5 zone de interes au fost plasate in asa fel incat sa fie despartite de palcuri de padure, nedorindu-se sa se distruga natura.
• Exista doua cladiri reprezentative pentru gandirea arhitecturala sustenabila: impresionanta cladire de birouri de la intrare, numita Innovatoren, si pavilionul Villa Flora. Dupa ce constructia acestora a fost terminata, s-a decis ca, dupa incheierea expozitiei, acestea sa devina permanente (prima este deja inchiriata pe urmatorii 10 ani pentru spatii tip office). Situl expozitiei este foarte probabil sa devina un campus universitar. Practic, este doar primul pas in organizarea unei zone de 5.000 de hectare, Venlo GreenPark. (Zona este situata in imediata apropiere a autostrazii, astfel ca accesul din Olanda si din Germania este facil.)
• Cele 5 zone tematice sunt: Relax&Heal, Green Engine, Education&Innovation, Environment si World Show Stage. Fiecare dintre ele are propria sa schema de plantare, propriile sale programe si activitati.
• Expozitia cuprinde gradini si pavilioane create de cei 100 de participanti – firme de horticultura, organizatii olandeze si firme din alte tari.
• Special pentru acest eveniment a fost inchiriata, dintr-o statiune de schi austriaca, o linie cu 42 de gondole, cu capacitate de 4.000 de pasageri pe ora, lunga de 1,1 km, care traverseaza expozitia de la sud la nord la o inaltime de 30 m, oferind o priveliste impresionanta.
• Villa Flora reprezinta cea mai mare expozitie florala de interior din Europa
• Infatisarea expozitiei se schimba din aprilie pana in octombrie in functie de florile specifice fiecarui sezon. Au fost plantati 1,8 milioane de bulbi, 18.000 de tufe, 190.000 de plante perene, 15.000 de plante pentru garduri vii, 5.000 de tufe de trandafiri si 3.000 de copaci (250 de specii).
• In total, se estimeaza ca vor fi aproximativ 2 milioane de vizitatori din toata lumea (din 30 de milioane de potentiali vizitatori, aflati la mai putin de 2 ore de zbor), dintre care 15-20% specialisti si oameni de afaceri din horticultura.
• Originea vizitatorilor: 40% din Olanda, 40% din Germania, 20% din alte tari.
• Floriade Kids inseamna pachete educationale, calatorii scolare si expeditii pentru copii (detalii la www.floriadekids.com).
• Timp mediu petrecut de un vizitator la Floriade: 7 ore.
• Exista scene pentru spectacole, un cinematograf in aer liber, 5 restaurante, numeroase chioscuri si 5 locuri de joaca.
• Sponsor: Rabobank.

Sa nu uitam de business!
Fiind un eveniment atat de important pentru regiunea Limburg si pentru Olanda, Floriade 2012 a fost pregatit din timp, prin programul Floriade Dialogue, inceput in 2009. Acesta este un program international si interdisciplinar, care are ca scop atragerea atentiei asupra importantei dezvoltarii sustenabile in horticultura. La acest dialog au luat parte specialisti in urbanistica, in managementul apei si in arhitectura peisagistica. In plus, au fost invitati profesionisti din business si oameni de stiinta, precum si autoritati guvernamentale, pentru a lucra la dezvoltarea unei noi generatii de sere, care sa creasca productia si sa reduca consumul de energie si apa - proiectul High Tech Greenhouse 2020, sustinut de 18 firme olandeze si germane.
Floriade inseamna, de asemenea, numeroase activitati B2B (Business-to-business) pentru oamenii de afaceri locali si din regiune care vor da un imbold economiei regionale. A fost demarat deja programul Friends of Floriade – pentru a deveni un prieten al Floriade 2012, un om de afaceri poate adopta un copac din Friends’ Woodland. Toti prietenii Floriade se intalnesc de patru ori pe an intr-o sesiune de networking. (Felician Scorobete)


Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.