Luni, 27 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Polonia plantelor

Polonia plantelor

Email Imprimare

Luna trecuta, fiind in Polonia cu ocazia Expozitiei Internationale de Horticultura Green is Life din Varsovia, am avut sansa sa vizitez, impreuna cu colegii din presa de specialitate europeana, trei pepiniere din regiunea Wielkopolska. Aceasta regiune se afla in vestul tarii, in zona orasului Poznan, si este cunoscuta pentru harnicia localnicilor, precum si pentru solul foarte bun.

Pepiniera Karol J. Piatkowski
Pepiniera Karol J. Piatkowski, situata in localitatea Dabrowa, langa Sompolno, este o afacere de familie cu o traditie de peste 65 de ani. Locatia este deosebit de frumoasa. La fel ca in cazul multor pepiniere de familie, alaturi de pepiniera se afla casa familiei, caci plantele au nevoie de o supraveghere permanenta.

Parcul cu flori amenajat in stil frantuzesc si peluza cu gazon, flori si iaz, pe care se afla si o bucatarie de vara bine utilata, pentru petrecerea dupa-amiezelor de vara in familie, iti iau ochii! Iazul nu este destinat doar plimbarii cu barca, ci si alimentarii cu apa a pepinierei. Am gustat din preparatele traditionale pregatite de gazde (cu adevarat slow food!) si am admirat frumoasele plante ornamentale. Un sir de Thuja taiati in forma cubica este plasat chiar langa prima sera a familiei, veche de zeci de ani, din sticla. Aceasta sera, chiar daca nu mai este functionala, a ramas inca in picioare deoarece familia considera ca face parte din istoria sa.
Iata si povestea pepinierei. In anul 1946, imediat dupa terminarea razboiului, Jan si Zofia Piatkowski au inceput sa cultive, pe un teren de doar 4,6 hectare, pomi fructiferi, apoi tufe ornamentale (direct in strat), copaci si trandafiri. Au avut de infruntat autoritatile comuniste, care considerau plantele ornamentale ca fiind mofturi burgheze; totusi au reusit sa reziste datorita faptului ca au furnizat produse si "partidului". Calitatea copacilor si a tufelor cultivate aici a fost recunoscuta deja in anii '60 de catre clientii din strainatate. In acea perioada, pepiniera a inceput sa exporte plante, mai ales pe piata tarilor scandinave (prin intermediul statului, prin CNOS Poznan), desi acest lucru era extrem de dificil pe atunci, necesitand multe aprobari.
In anii '70, au avut loc multe schimbari in sortimentul de plante cultivate, odata cu schimbul de generatii. Pomii fructiferi s-au imputinat, lasand loc pentru tot mai multi copaci si tufe ornamentale, inclusiv conifere si plante urcatoare. Incepand din anul 1975, Karol Piatkowski, fiul fondatorilor, si Maria, sotia sa, au preluat complet destinele pepinierei. Primul lucru pe care cei doi l-au facut a fost sa mareasca suprafata de cultivare la 7 hectare. In anii din urma, Anita si Artur, copiii lui Karol si ai Mariei, s-au implicat tot mai mult in munca la pepiniera, mai ales pe partea de marketing si comert. Practic, a treia generatie este pregatita sa preia carma!
Astazi, pepiniera Piatkowski se intinde pe 15 hectare si este specializata in copaci - atat la ghiveci, cat si in strat. Ofera o gama larga de copaci cu frunze cazatoare, inclusiv soiuri noi si soiuri rare, mai putin cunoscute. Copacii din oferta au, in majoritate, circumferinte de 12, 14, 16 si 18 cm, dar exista si unii mai mari, cu circumferinte de 25-30 cm, in ghivece de 50 pana la 300 litri. Coniferele reprezinta cam 40% din productie. Cele mai multe soiuri sunt varietati altoite, oferite in ghivece de 5 pana la 20 litri, precum si conifere standard, in ghivece de 3 litri sau crescute in strat. Pe langa aceste soiuri, vandute mai ales peisagistilor si municipalitatilor, pepiniera ofera tufe cu frunze cazatoare in containere de 2 si 3 litri.
O alta specialitate a pepinierei, dezvoltata in anii din urma, o reprezinta copacii (cu frunze cazatoare) de un an, destinati cultivarii ulterioare. Calitatea lor face ca 70% din aceasta productie sa fie exportata – in principal in Olanda, Belgia si Italia, dar si in tari ca Finlanda, Estonia sau din estul Europei. Pepiniera vinde en gros, mai ales departamentelor de amenajare spatii verzi ale oraselor si firmelor de peisagistica (care amenajeaza zone urbane si gradini private) - 35%, dar si magazinelor de specialitate (35%) si particularilor (30%). Din intreaga productie, aproximativ 40% merge la export.
Pepiniera este utilata cu masini si tehnologie moderne, iar infrastructura este imbunatatita si modernizata in mod sistematic. Atentia familiei Piatkowski s-a concentrat dintotdeauna pe obtinerea unor plante de cea mai inalta calitate. Gratie acestui lucru, productia lor este apreciata de cei mai pretentiosi clienti din Polonia si de peste hotare. In fiecare an, pepiniera Piatkowki participa la expozitiile nationale (Green is Life - Varsovia, Gardenia - Poznan) si viziteaza expozitiile din strainatate, pentru a fi la curent cu trendurile din domeniul plantelor ornamentale. (www.plante.pl)Pepiniera Zymon
O alta pepiniera pe care am avut ocazia sa o vizitez a fost Zymon din Tlokinia Wielka, Opatowek (Wielkopolska). A fost fondata in anul 1977, in locul in care se afla si astazi. Initial, era specializata in cateva soiuri de plante. Producea mai ales magnolii, gratie dezvoltarii unei metode de cultivare proprii, inovatoare.
In timp, dezvoltarea companiei si cererea crescanda din piata au facut ca pepiniera sa adauge noi soiuri de plante cultivate, printre care ierburi decorative, conifere si tufe cu frunze cazatoare, plante perene. Totusi, magnoliile au ramas specialitatea casei, caci brandul Zymon este asociat cu aceste plante atat in Polonia, cat si peste hotare. Colectia produsa aici cuprinde nu mai putin de 150 de varietati de magnolii si este largita in mod sistematic.
Astazi, pepiniera are 10 hectare destinate productiei la container si un hectar de sere. Vinde cam 50.000 de plante pe an. La fel ca multe alte pepiniere din Polonia, este o afacere de familie care a ajuns la a treia generatie. Pepiniera isi produce singura aproape toate plantele pe care le cultiva si pe care, ajunse la anumite grade de maturitate, le comercializeaza. Acest fapt ii permite sa se adapteze foarte rapid cererilor mereu schimbatoare ale clientilor. Echipa lui Stanislaw Zymon si a Urszulei, sotia sa, se concentreaza mai ales pe specii si varietati care sunt adaptate climatului polonez si care pot traversa iarna fara a fi afectate. Fiecare varietate este testata cu grija timp de cativa ani inainte de a fi lansata pe piata.
Inca de la inceput, la fel cum am vazut in mai toate pepinierele de top, introducerea noilor tehnologii a fost mereu una dintre prioritati pentru Zymon. Acest lucru permite obtinerea unor plante de calitate si economisirea unor resurse, ca sa nu mai vorbim de protejarea mediului inconjurator, care reprezinta si ea un aspect important pentru proprietar. Pepiniera detine acum o sera foarte moderna, folosita pentru producerea plantelor tinere, echipata cu sisteme de incalzire cu emisii scazute de gaze toxice si cu sisteme de economisire a energiei de ultima ora. Sunt utilizati fertilizatori cu actiune lenta, care previn contaminarea solului. Plantele sunt udate cu apa de ploaie, adunata intr-un rezervor special. Impotriva bolilor este utilizata o metoda integrata, care foloseste produse biologice.
Calitatea produselor obtinute de Zymon a fost atestata de numeroase premii si distinctii.
Pepiniera face parte din mai multe asociatii locale: Asociatia Pepinierelor din Polonia (Zwiazek Szkolkarzy Polskich), Grupul Azaleelor din Polonia (Grupy Polskie Azalie), Grupul Ierburilor Decorative (Calluna si Erica) si din unele organizatii internationale, precum Magnolia Society International. Astfel, poate face schimburi de experienta si mentine contactul permanent cu producatorii de top din Polonia si de peste hotare. Gratie acestui lucru, pepiniera isi permite sa adauge noi si noi varietati in oferta, in fiecare an.
Pepiniera este preocupata de promovare. Pe langa site-ul oficial (www.zymon.pl), publica liste de preturi anuale, cataloage, manuale de crestere a plantelor si alte materiale de marketing. Firma participa si la expozitii ca Green is Life (Varsovia), Gardenia (Poznan) sau IPM (Essen, Germania).
Printre clientii principali se numara garden center-uri, supermarketuri do-it-yourself, firme de peisagistica si amenajari exterioare, precum si persoane fizice. Gratie marii varietati de soiuri si a calitatii materialului horticol, Zymon exporta o mare parte a productiei in 14 tari, printre care Rusia, Lituania, Ucraina, Slovacia, Cehia, Belarus, Estonia, Suedia, Olanda, Germania.
Inca de la fondarea firmei, Zymon a vandut plante si direct din pepiniera (retail). Acest lucru inseamna venituri suplimentare, dar si o cercetare a pietei si a nevoilor ei. In ceea ce priveste cercetarea, sa spunem ca Zymon a creat o noua varietate de Juniperus - Juniperus horizontalis Winter Dream si ca detine patentul pentru Thuja occidentalis Maria.
Am avut ocazia sa vad si noul soi Magnolia soulangeana Genie, premiat cu Medalia de Argint la competitia New Plants, la expozitia Green is Life de anul acesta. Acest soi are flori foarte frumoase, delicate, de un rosu aprins, parfumate, in forma de lalea, rezista iarna pana la – 26 de grade Celsius si infloreste de doua ori: o data primavara (in aprilie, mai) si inca o data la sfarsitul verii. Genie este rezultatul a 15 ani de cercetari. Creste ca tufa sau ca copac in forma de coloana, atingand 3-4 m inaltime. Este potrivita atat pentru gradini mici, cat si pentru gradini mari. Prefera un loc insorit si un sol umed, usor acid.

Pepiniera Byczkowscy
O afacere de familie de succes, pepiniera Byczkowscy a ajuns deja la a treia generatie (a patra se pregateste deja!). A fost fondata in anul 1962, de catre Jan Byczkowscy, in localitatea Kostrzyn, unde se afla si acum, pe doar 10 hectare. La vremea respectiva, era una din cele doar cateva pepiniere particulare din Wielkopolska. De la bun inceput, calitatea plantelor a fost pe primul plan. S-au cultivat la inceput capsuni si rubarba, apoi tufe cu frunze cazatoare si trandafiri. Pepiniera a pus umarul la spargerea monopolului de stat in domeniul exportului de trandafiri, incepand sa exporte in Europa de Vest. In anii '80, productia s-a stabilizat la 150-200.000 de tufe pe an.
Jan Byczkowscy isi aminteste: In acea vreme, nu puteai intretine o familie dintr-un singur salariu. De aceea, am inceput sa cultiv trandafiri. Primele 20.000 de tufe cultivate mi-au adus un profit egal cu salariul pe trei luni...
Trandafirii au reprezentat specialitatea pepinierei timp de multi ani. In 1976, Zbigniew, fiul lui Jan, care tocmai isi incheia studiile universitare, a inceput sa se implice in firma. Momentul era foarte bun: cererea pentru trandafiri crestea, astfel ca productia pepinierei a crescut, mai ales gratie exporturilor catre Vestul Europei (in primul rand Germania, dar si tarile scandinave).
Anii 1980 au adus schimbari radicale. Era sfarsitul epocii fermelor multilaterale, care incepeau sa devina, si in Polonia, pepiniere tipice propriu-zise. Gama de plante a fost largita, adaugandu-se mai intai conifere (mai ales in strat) si clematite (in sere-tunel). Coniferele vandute in ultimii 40 de ani cresc si acum in multe cartiere frumoase ale oraselor din regiune, inclusiv in Rataje si Winogrady din Poznan. Datorita acestei dezvoltari, pepiniera a inceput atunci productia la container (initial, pe post de vase pentru plante erau folosite pungi din plastic). Urmand schimbarile pietei, au fost introduse, treptat, containere tot mai mari - plantele la container pot prelungi mult perioada de plantare. Prima instalatie de irigare a fost realizata personal de catre proprietari - ea includea tevi galvanizate.
In anul 2002, Krzystof si Bartosz, copiii lui Zbigniew (reprezentand a treia generatie), au inceput sa lucreze efectiv in pepiniera, iar Jan s-a retras. Bartosz are acum propriul sau business, iar Krzystof a ramas in charge. Combinatia dintre experienta celor mai in varsta si entuziasmul tinerilor a dus la mari schimbari in activitatea firmei. S-a investit mult in masini moderne, an de an, imbunatatindu-se procesul de productie (masini de plantat in ghiveci, masini pentru sapat, pulverizatoare, plantatoare etc.). A fost marita infrastructura: in ultimii 10 ani, suprafata a crescut cu 7 hectare. Au fost construite sere-tunel si sere clasice pe o suprafata totala de 2.850 mp, si o zona pentru vanzare de 7.500 mp, precum si o zona de incarcare, unde pot fi incarcate camioane de pana la 24 tone.
Cei doi responsabili de destinele pepinierei sunt acum Zbigniew si Krzysztof Byczkowscy, tata si fiu, sprijiniti de un grup de profesionisti. Astazi, pepiniera lor are 40 ha (3,5 ha plante la ghiveci), 2.500 mp de tuneluri (dintre care 1.700 mp sunt reprezentati de o sera monobloc, care serveste, de asemenea, ca depozit peste iarna pentru unele materiale si ca loc in care este grabita cresterea unor soiuri de plante, cum ar fi ierburi decorative si alte perene, primavara). Tufele sunt oferite in ghivece de 1,3 litri (Cotoneaster, Euonymus), de 2 litri (plante cu frunze cazatoare standard), de 3 litri (conifere standard) si mai mari.
Coniferele sunt soiuri altoite. De 6 ani, sunt cultivati in strat si copaci mici (10 m). Acum se vand cam 2.000 de bucati pe an. S-a renuntat complet la trandafiri in urma cu 5 ani, din cauza ca nu au rezistat la schimbarile economice (practic, suprafata pepinierei e prea mica pentru a face cultivarea trandafirilor profitabila).
Cele mai multe plante, cam 90%, se vand pe piata locala (mai ales in regiune), mai ales catre arhitecti peisagisti si designeri - dintre ele, cam 75% sunt folosite la amenajarea zonelor verzi, 15% ajung in magazine de tip garden center si 10% la persoane particulare.
Krzysztof Byczkowscy are incredere in dezvoltarea productiei la ghiveci: conifere (copaci si tufe), copaci cu frunze cazatoare si copaci mici. Printre cei mai interesanti clienti ai pepinierei se numara arhitectii peisagisti care amenajeaza asa-numitele zone verzi. Special pentru ei au fost introduse ghivecele de 1,5 litri in locul celor de 2 litri, fapt care a permis reducerea costurilor de productie si a redus ciclul de crestere cu un sezon. Este planificata si cresterea vanzarii catre magazine tip Cash & Carry (semi-en-gros) din apropierea autostrazii 55.
Se pare ca in Polonia clientii cauta o pepiniera care sa poata oferi toate plantele necesare unei amenajari, nu doar unele soiuri. De aceea, Byczkowscy are drept scop sa ofere o gama foarte larga de plante, de diferite marimi, de cea mai buna calitate.
Plantele pepinierei au fost recunoscute si decorate la numeroase expozitii de horticultura. Printre soiurile noi marca Byczkowscy se numara trandafirii Alicja si Navoika. Sa amintim si cel mai cunoscut soi creat in aceasta pepiniera: Picea pungens Jan Byczkowscy, care are o forma regulata conica si galbenul foarte frumos al lastarilor noi care dau primavara, culoare care se mentine timp de 6-8 ani. In 10 ani, acest soi atinge o inaltime de 2 m. Soiuri cu licenta exclusiva pentru Polonia sunt Spiraea japonica Golden Carpet, Spiraea japonica Green Carpet si Spiraea japonica Sparkling Carpet.
Unul din secretele succesului familiei Byczkowscy este urmarirea atenta a pietei locale si a trendurilor europene in materie de gradinarit. In fiecare an sunt produse soiuri noi, care fac parte din trend, iar oferta de plante (in ghiveci si cu radacini goale) creste in fiecare an. In anul 2008 a inceput cultivarea copacilor mici (copaci de alee, cum li se mai spune). (Felician Scorobete, Foto: Andrey Lysikov; Felician Scorobete, decoresque.blogspot.ro)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.