Joi, 30 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Vedere din Zundert, orasul lui Van Gogh

Vedere din Zundert, orasul lui Van Gogh

Email Imprimare

De curand (2 - 4 octombrie) am participat la o importanta expozitie de horticultura din Olanda - GrootGroenPlus 2013, in localitatea Zundert. A fost a 23-a editie a acestei expozitii internationale. Evenimentul este destinat gradinarilor, proprietarilor de pepiniere, responsabililor de zone verzi publice, arhitectilor peisagisti si garden center-urilor, iar plantele prezentate sunt in primul rand copaci. Totusi, pentru ca in ultima perioada expozitia a crescut in importanta, au fost prezente si multe alte tipuri de plante ornamentale: arbusti, tufe, flori, perene, garduri vii etc.

Zona sudica a Olandei (Brabantul de Vest) este o regiune renumita pentru cultivarea plantelor ornamentale. Clima si solul sunt foarte potrivite pentru horticultura. De aceea, aici exista numeroase pepiniere. Unele dintre ele au terenuri chiar si in Belgia (granita este foarte aproape). Practic, de multe sute de ani, zona a fost la intersectia drumurilor comerciale dintre Vest si Est si dintre Nord si Sud. Apropierea de ocean a facut ca tranzitul marfurilor sa fie important.
Zundert este supranumit perla verde a Brabantului de Vest. Are o istorie interesanta, o vegetatie bogata si o viata culturala intensa. La fel ca in toata aceasta regiune, in zona Zundert exista foarte multi copaci, pomi, arbusti si tufe. Practic, este cea mai intinsa zona urbana arboricola din intreaga Olanda. In ultima suta de ani, aici horticultura s-a dezvoltat tot mai mult, ajungand astazi la o mare importanta economica. In mod traditional, se cultiva aici copaci pentru paduri si tufe ornamentale. Exista multe zone impadurite, multe zone verzi, plantele sunt prezente peste tot in localitati, in parcuri si pe strazi. In ultima perioada, se dezvolta si alte ramuri ale horticulturii: plante perene, conifere, trandafiri etc. Productia devine tot mai diversificata, mai ales printre cultivatorii mai tineri.
Zundert este cunoscut in toata lumea si pentru cea mai mare parada a florilor din Europa. Inca din anul 1936, parada are loc in fiecare an, in prima duminica a lunii septembrie, pe strazile orasului. Nu este o expozitie, ci un eveniment al comunitatii: in centrul orasului se transforma intr-un camp de batalie pe care se infrunta 20 de cavaleri gigantici, adevarati colosi construiti din flori. Acestia sunt pusi in miscare de mai multi oameni. Toata vara, locuitorii orasului construiesc carele alegorice si cultiva daliile necesare pentru a le acoperi cu totul. Din 2012, evenimentul a fost inclus pe lista mostenirilor culturale UNESCO. In zona mai au loc evenimente precum Boerendag (Ziua Fermierului) in Rijsbergen, Sarbatoarea Capsunilor (Aardbeienfeesten) in Zundert sau Dorpsfeest (Festivalul Satului) in Achtmaal.


Oraselul Zundert este locul in care s-a nascut (in 1853) si a copilarit celebrul pictor Van Gogh. Exact pe locul pe care a fost casa lui a fost construita o casa noua, Van Gogh Huis, in care isi are sediul un centrul de arta, precum si agentia de turism a municipalitatii. Programul centrului include expozitii ale artistilor din secolele XX si XXI care au fost influentati de Van Gogh. Gradina Vincents arcadia a fost creata pentru a aminti de vremurile in care pictorul se juca aici in vremea copilariei sale. Prunul din aceasta gradina este un urmas al prunului care exista aici pe vremea lui Van Gogh. Pictorul era indragostit de natura si, de-a lungul vietii, a pictat numerosi copaci – chiparosii, salciile si migdalii inmuguriti se numarau printre preferatii sai.
Zundert este situat foarte aproape de orasul Breda. Inainte de crearea statului belgian (care a fost o decizie politica), Breda se afla, practic, in centrul Olandei, deci avea o mare importanta economica.
La expozitie am putut admira foarte multe plante si produse destinate cultivarii plantelor.
Expozitia a fost organizata pe trei alei cu lungimea de 1 km, avand o suprafata totala de 10.000 mp, iar una din temele noi ale expozitiei a fost Limitless Green (Verde fara limite). Prima alee s-a numit Bulevardul Castanului, a doua, Cararea Fagului (care a inclus si Arena Tehnologiei), iar a treia, Bulevardul Stejarului.
Deschiderea oficiala a targului, precum si multe alte evenimente s-au derulat in piata Jac Lodders, amenajata intocmai ca o piata de orasel, in care oamenii se intalnesc si stau la un pahar de vorba, la o halba de bere sau la un cartof prajit. Mese, autoservire, standuri cu gustari si racoritoare si fatadele unor cladiri tipice – replica urbana a fost cu adevarat reusita.
Alaturi de numeroasele pepiniere locale, printre participanti s-au numarat si Treeport, o importanta asociatie a pepinierelor din regiune, Via Venlo si destul de multe pepiniere din Belgia. Intr-un loc special au fost expuse plantele medaliate la cele mai recente editii.
In centrul atentiei s-au aflat, desigur, plantele de toamna si de iarna.

Miercuri, 2 octombrie, a fost Retail Day, joi a fost Public Green Day, iar vineri a fost Gardener & Garden Designer Day.
Alaturi de grupul jurnalistilor de specialitate veniti din intreaga Europa, am putut discuta cu multi dintre expozanti, afland lucruri interesante despre trendurile actuale si despre modul in care sunt organizate pepinierele in Olanda. Am observat ca multe dintre ele, chiar daca sunt specializate pe cateva soiuri de plante, cultiva multe alte soiuri, pe suprafete mai mici. Ideea este sa nu riste totul pe o singura directie si, de asemenea, sa poata oferi anumitor clienti (firmelor de peisagistica, de exemplu) o varietate cat mai larga de plante.
Se poarta tufele si gardurile vii, taiate in forma, copacii cu crengi directionate pe spaliere, dar si ierburile decorative.
Iata care sunt soiurile noi castigatoare la competitia din cadrul targului GrootGroenPlus 2013. Jurizarea a fost facuta de catre reprezentantii Societatii Regale de Horticultura din Boskoop (KVBC).

Medalia de Aur - Cel mai bun soi nou introdus
Skimmia japonica Pabella (Pepiniera Roland van der Werf, Boskoop) • Opinia juriului: Planta cu o forma frumoasa, atat la inceput, cat si la maturitate; fructe colorate intr-o atragatoare si calda nuanta de rosu, care cresc in abundenta si sunt pozitionate bine, deasupra frunzelor; un excelent soi nou pentru aceasta varietate de plante.

Medalia de Aur
Cedrus libani Blue Fountain (Piet Vergeldt Boomkwekerijen BV, Horst) • O imbunatatire a varietatii 'Glauca Pendula'; ace mai accentuat albastrui, ramurile cresc mai liber, fiind in acelasi timp mai moi, mai flexibile, ceea ce face ca planta sa poata fi taiata in forma mai usor si sa fie mentinuta mai ingusta la maturitate.

Medalii de Argint
Buddleja Purple Haze (Purple Chip) (Valkplant BV, Boskoop) • Forma ampla, cu ramuri usor arcuite - datorita acestor lucruri, este o excelenta tufa pentru covoare vegetale; panicule mari, cu foarte frumoase flori colorate; frunzisul dens creeaza o frumoasa forma inchisa.
Escallonia Alcaura (Golden Carpet) (Boomkwekerij Elst, Wernhout) • Frumoasa combinatie de frunze galbene si flori rosii; o planta care atrage imediat atentia clientilor; poate fi cultivata si in ghiveci.

Medalii de Bronz
Acer Ample Surprise (Boomkwekerij Bomer v.o.f., Zundert) • Lastari noi frumos colorati in rosu si o frumoasa textura a frunzisului, datorata formei lobate a frunzelor; tufa foarte decorativa, chiar si iarna, atunci cand ramurile se coloreaza intr-un rosu intunecat.
Chamaecyparis pisifera Kaatje (Schrauwen-Moerings vof, Sprundel) • Ramurele puternice si dense; culori atragatoare; este o imbunatatire a varietatii Sungold, pe care o va inlocui cu succes, in timp.
Euonymus fortunei Dandel (Dans Delight) (B. van Roessel Tuinplanten v.o.f., Haaren) • Frunzisul este mai albicios decat al altor soiuri de Euonymus - de aceea, are o infatisare mai fresh.
Microbiota decussata Filip's Siberian Beauty (Edwin Smits Conifers, Volkel) • O forma cu totul deosebita, diferita de a oricarei alte varietati; o planta bine dezvoltata, cu ramuri dense.
Pieris japonica Opstal69 (Pink Passion) (Boomkwekerij Ron van Opstal/All About Plants, Zundert) • O planta foarte stufoasa, ceea ce este excelent pentru un Pieris cu flori roz; un soi puternic si rezistent.
Quercus Garden Brilliant (Van Aart Boomkwekerijen, Oudenbosch) • Robust, vertical, dar nu foarte larg; frunze cu forma atragatoare, de culoare verde inchis.
Salix udensis Golden Sunshine (Pepinieres Minier, Beaufort, Franta) • Un soi de salcie cu frunze frumos colorate; chiar si la baza plantei, frunzele sunt verzi-galbene.
Sciadopitys verticillata Eiffel Tower (Sprenkels bv, Achtmaal) • Ace cu un plasament unic; plante cu crestere puternica si cu ace de culoare verde inchis, rezistente.
Iata mai jos lista tuturor soiurilor de plante care au participat la aceasta competitie:
Acer Ample Surprise - compact, cu frunze verzi si mici, foarte bun pentru taiere in forma sferica, ca rufa compacta si promitator ca gard viu. DIn 2013 este comercializat de pepiniera Bomer vof din Zundert.
Buddleja Purple Haze (Purple Chip) - foarte util pentru gradinile mici, cu frunze ascutite, verzi, cu flori purpurii. Din 2012, comercializat de Valkplant BV din Boskoop.
Cedrus libani Blue Fountain - coroana mai buna si culoare albastra mai pronuntata decat a lui Cedrus lib. Glauca Pendula. Anul acesta, e prezentat de pepinierele Piet Repay din Lottum.
Chamaecyparis pisifera Kaatje - culoare galben-lamaie uniforma, cu frunze mai groase. Creat de Schrauwen-Moerings vof, va fi lansat pe piata in 2014.
Escallonia Alcaura (Golden Carpet) - frunze elegante, flori rosii si roz, atrage imediat atentia in gradina. Inaltime 50 cm, latime 100 cm. Ii place soarele, dar accepta si umbra partiala. Prefera solul bine drenat. Infloreste in iunie-iulie si a doua oara in septembrie-octombrie. Are frunze vesnic verzi. Rezista pana la – 12 grade Celsius. Pepiniera Elst din Wernhout.
Euonymus fortunei Dandel (Dance Delight) - compact, cu frunze gri-verzi, frumoase combinatii de culori. Din 2013, e oferit de B. van Roessel Tuinplanten vof din Haaren si de Plantipp.
Fagus sylvatica Anniek - solid, compact, in forma de columna, isi pastreaza aproape toate frunzele peste iarna. Creat de Andre van Nijnatten din Zundert, iar din 2010 e comercializat in serie limitata de Van Aart Nurseries din Oudenbosch.
Microbiota decussata Philip siberian Beauty - compact, cu ace verzi-oliv. Creat de Edwin Smits Conifers din Volkel si lansat pe piata in aceasta toamna.
Photinia fraseri Oploo1 (Red Light) - frunze rosii care atrag atentia in gradina, frunze vesnic verzi. Potrivita ca planta solitara, ca planta de bordura sau ca gard viu, dar si in ghiveci pe terasa, balcon sau patio. Pepiniera Van Oploo Garden Plants BV Bavel.
Physocarpus opulifolius Jonight (Midnight Flower) - frunze foarte inchise la culoare, aproape negre, creste pana la 120 cm inaltime, primavara face flori roz. E foarte rezistent. Creat de dl si dna Jones, Hyfryd Plants (Marea Britanie) si lansat pe piata in vara aceasta de Mahoods. La GrootGroenPlus2013 e prezentat de Joh. Stolwijk & Sons, Boskoop.
Pieris Pink Passion - creste puternic, are frunze de un verde proaspat, face flori grupate in ciorchini mari, de un roz intens. Usor de inmultit. Creata de Ron van Opstal din Zundert, iar din 2013/2014 comercializata de Ron Van Opstal si About Plants din Zundert.
Prunus laurocerasus Josa - laurocires compact, cu multe ramuri, in forma de lance, cu frunze verzi (de la tonuri deschise la inchise), stralucitoare si cu flori albe in mai. Foarte rezistent: –20 grade Celsius. Creat de Josza Miklos, Szombathely (Ungaria) si comercializat in 2013 de Van Poecke & Sons BvBa si de Heco Stekcultures BV Biezenmortel.
Prunus laurocerasus Gabi - compact, cu frunze ovale, de un verde inchis, in mai face flori albe. Creat de Josza Miklos, Szombathely (Ungaria) si comercializat in 2013 de Van Poecke & Sons BvBa si de Heco Stekcultures BV Biezenmortel.
Quercus Rosaceae Garden Brilllant - compact, cu frunze frumoase, cu 7 lobi, care nu cad iarna. Mai rezistent la boli. Creat si comercializat de AC van Aart Nurseries din Oudenbosch (din 2013).
Salix udensis Golden Sunshine - o foarte frumoasa salcie japoneza. Ramurile sunt galbene-verzi, iar frunzele galbene-verzi stralucitoare isi pastreaza culoarea peste vara. Foarte rezistenta: –30 grade Celsius. Foarte rezistenta si la soare puternic. Creata de Pepinieres Minier (Franta), care o si comercializeaza.
Sciadopitys verticillata Eiffel Tower - creste repede si are o forma ingusta. Creata de Sprenkels BV Achtmaal si va fi comercializata incepand cu 5 octombrie 2013 tot de aceasta companie.
Skimmia japonica Pabella - creste repede si face multe fructe de un rosu stralucitor. Frunzele sunt ovale, cu varf si verzi. Creata de Ronald van der Werf din Boskoop si lansata pe piata in octombrie 2012 tot de aceasta companie.
Thuja occidentalis Congabe (Fire Chief) - un nou soi de conifer adus din America, cu forma sferica si, la fel ca majoritatea soiurilor de Thuja, foarte rezistent. Atrage prin culoarea sa rosie-purpurie (de unde si numele). Creat de Gabe Cesarini din Dentin (SUA), inregistrat la expozitie de Floriculture Nursery Kools din Deurne si comercializat din 2013 de aceasta companie si de Coen Kessels, Leenders & Nursery Plants Edwin Smits si de Coen Kessels & Leenders Plants. (Felician Scorobete, www.decoresque.blogspot.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.