Catina, fructul sacru al Himalayei

Imprimare

Catina (Hippophae rhamnoides) este o planta ornamentala foarte decorativa, inclusiv iarna, datorita mai ales coloritului fructelor sale, care pot fi galbene-portocalii pana la rosiatice. Fiind foarte rezistent, acest arbust este foarte iubit in tarile nordice, mai ales in Finlanda. Insa exista si specii comestibile, ale caror fructe au mai ales valente medicinale.
Se cunosc sapte soiuri de catina, dintre care doua sunt hibride. La origine, toate provin din Europa si Asia. Catina comuna este, desigur, cea mai raspandita – are opt subspecii si o gasim de pe coasta europeana a Atlanticului pana in Mongolia si China. In Europa Occidentala se dezvolta mai ales pe malul marilor, acolo unde salinitatea impiedica alte plante mari sa se dezvolte si catina nu are concurenta, dar si in zonele subalpine. Totusi, cel mai abundent creste in zonele semi-desertice din Asia, unde alte plante nu pot supravietui. 90% (1,5 milioane hectare) din plantatiile de catina se gasesc in China, unde e cultivata mai ales in scopul conservarii solului si a apei. Catina suporta bine sarea din aer si din sol, insa are nevoie de mult soare si nu poate creste in umbra copacilor.

Se spune despre catina ca este cel mai echilibrat fruct din natura. Este supranumita fructul sacru al Himalayei, caci tibetanii au cultivat-o de veacuri pentru calitatile sale nutritive incredibile. Acest veritabil fruct-minune contine peste 190 de compusi biologic activi, gama completa de acizi grasi omega, in proportii perfect echilibrate, peste 60 de antioxidanti si foarta multa vitamina C – de 4 pana la 100 de ori mai multa decat orice fruct sau leguma.
Fructele galbene, oranj sau chiar rosii ale catinei au un gust acrisor. Au fost utilizate de chinezi de aproape doua milenii, mai ales ca remediu medical pentru intarirea stomacului, circulatia sanguina si pentru usurarea respiratiei. In zilele noastre, catina e folosita in sucuri, in bauturi pentru sportivi, in jeleuri, inghetata, cosmetice si medicamente.
Uleiul si sucul de catina sunt atat de bogate in nutrienti si substante benefice incat constituie remedii medicinale in mod natural, luate ca atare. Cineva care alege sa ia un singur supliment alimentar pentru sanatate ar trebui sa considere catina drept prima optiune.
Catina este deosebit de bogata in macronutrienti si micronutrienti, contine vitaminele B1, B2, C, E, K, P, acid folic, provitamina A (betacaroten), carotenoide, flavonoizi, fenoli, terpeni, taninuri, acizi organici, contine 17 aminoacizi, 42 de lipide si cel putin 20 de elemente minerale. De asemenea, contine in mod natural serotonina (5-HT), un neurotransmitator care ajuta la reglarea emotiilor. Datorita acestor calitati, catina este recunoscuta pentru tratarea bolilor cardiovasculara, pentru cresterea imunitatii, pentru efectul anti-cancer, pentru ajutarea memoriei si a cresterii, pentru efectul antiinflamator si pentru protejarea pielii. Efectul antiinflamator si antioxidant pe care il da combinatia dintre compusii pe care contine catina (carotenoizi, tocoferoli, tocotrienoli, fitosteroli, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, dar si acizi Omega 7) este cu adevarat remarcabil.
S-au realizat teste pe animale care au aratat cum catina previne si vindeca ulceratia tractului intestinal cauzata de factori stresanti obisnuiti, precum zgomotul, radiatia, vibratia si mediile acide. Aceste descoperiri au impulsionat cercetarile asupra efectelor acestei plante la oameni. Intr-un studiu efectuat pe 30 de subiecti cu ulcer peptic, suplimentele de catina administrate timp de o luna au reprezentat un tratament eficient la 96,7 din cazuri, vindecand 76,6 din cazuri. Peste 200 de studii clinice si stiintifice au demonstrat ca fructul de catina este un superfruct, probabil cel mai complet de pe planeta noastra.
Preparatele medicale utilizeaza doar fructele coapte bine, insa nimic nu se pierde din fructul de catina. Din seminte se obtine ulei, care e utilizat in cosmetica (lotiuni de ingrijire a pielii, sapunuri etc.), iar din pulpa fructelor insuficient coapte se obtine un piure util in suplimentele pe baza de catina si in sucuri. Se folosesc, de asemenea, mugurii, coaja plantei si frunzele.
Dulceata de catina Topoloveana este o dulceata naturala, fara zahar, fara conservanti, care pastreaza fructele intregi, deoarece samburii contin 20% ulei. Fiind indulcita cu suc concentrat de mar (32%), este foarte gustoasa si sanatoasa. Este un tonic general pentru organsim si are efecte antimicrobiene, antialgice, antiinflamatorii, antioxidante si antitumorale, regenereaza tesuturile, protejeaza ficatul, ne protejeaza de radiatii etc. (Foto: Wikipedia, www.magiun-sonimpex.ro)

http://europosud.ua/