Afina, fructul care ne mentine tineri

Imprimare

Afinul (Vaccinium myrtillus) cuprinde mai multe soiuri de tufe joase, care fac fructe foarte asemanatoare cu coacazele negre. Este inrudit cu coacazul negru, coacazul de munte, merisorul si rachitica. Afinul este originar din nordul Europei, dar poate fi gasit si in America de Nord, si in Asia. Creste in general in padurile de conifere, care au umezeala, dar si pe pasuni, fiind favorizat de umbra si de un sol cu umiditate medie.

De-a lungul istoriei, afinele au constituit o parte valoroasa a dietei oamenilor. Ele contin numeroase substante benefice pentru sanatate, dar in primul rand antociani, fiind una dintre cele mai importante surse naturale de antociani, mai importanta decat zmeura, capsunele, coacazele etc. Antocianii sunt acei compusi fenolici antioxidanti, care confera afinelor nuantele de rosu, albastru-indigo si violet si care, fiind bioactivi, au o serie de proprietati medicinale.
Numele lor provine, de altfel, din cuvintele grecesti anthos, floare, si kyanose, albastru. Dintre acesti compusi, afinele contin mai ales delfinide si cianide. Antocianii, care se gasesc in general in fructele roz, rosii, albastre si purpurii, au rolul de a atrage animalele, pasarile si insectele pentru polenizare sau pentru raspandirea semintelor, protejeaza plantele de frig, precum si de microbi. Insa pentru noi, cei care consumam aceste fructe, antocianii au multe beneficii, avand efecte antioxidante, anticancerigene si antiproliferative, antiinflamatoare, hipoglicemice si antimicrobiale. Cantitatea de antociani din fructe depinde de specie, dar si de radiatia solara, temperatura si continutul in nitrogen si fosfor al solului. De asemenea, afinele sunt bogate in alti compusi fenolici, inclusiv flavonoizi (quercitia, catehine), in taninuri si in acizi fenolici.
In medicina traditionala, afinele au fost folosite in tratarea infectiilor de la nivelul tractului urinar si in general in pastrarea echilibrului la nivelul sistemului urinar. Datorita proprietatilor antiseptice, afinele sunt eficiente si in combaterea diareei. De asemenea, ele ajuta si la irigarea corecta cu sange a capilarelor, mai ales la nivelul globului ocular, ajutand la imbunatatirea vederii si la sanatatea ochilor. Insa, pe langa aceasta, afinele scad continutul de glucoza din sange, au efecte antiinflamatoare si scad nivelul lipidelor si cresc imunitatea. De aceea, sunt folosite in tratarea si prevenirea afectiunilor asociate cu inflamatiile, dilipidemia, hiperglicemia, bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul, dementa si alte boli ale batranetii sau cresterea stresului oxidativ. De obicei sunt subliniate proprietatile antioxidante ale afinelor, insa cercetari mai recente au aratat ca ele au actiuni mult mai complexe, la nivelul celulelor, al genelor, pe care le protejeaza (impiedica mutatiile genetice, care sunt responsabile pentru canceruri), si al ADN-ului, pe care il stabilizeaza. In plus, regleaza si secretia de insulina.
De asemenea, afinele au fost utilizate, de multa vreme, pentru sanatatea ochilor. Ajuta in cataracte, retinopatii, degenerescenta maculara, imbunatatesc vederea pe timp de noapte, cresc rezistenta capilarelor din globul ocular, incetinesc miopia si opacizarea.
Afinele au insa si alte beneficii pentru sanatate. Protejeaza sistemul cardiovascular, ale carui boli reprezinta principala cauza de deces in lume. Practic, orice actiune de reglare a insulinei, de reducere a obezitatii, a nivelului de lipide, a glicemiei si a acidului uric, a hipertensiunii inseamna protejarea inimii si a sistemului circulator.
Afinele sunt consumate atat ca medicament, cat si ca aliment, neavand nici o contraindicatie. Pot fi consumate ca atare, proaspete sau inghetate, uscate sau sub forma de gemuri, dulceturi, sucuri ori suplimente alimentare (pudra sau lichide). In Romania, este cunoscuta si afinata, o delicioasa bautura alcoolica.
Dulceata de afine ecologice Topoloveana nu are zahar adaugat, nu contine conservanti, coloranti sau alti aditivi alimentari. Este preparata dupa o reteta traditionala, insa in loc de indulcitori sau zahar se foloseste siropul de mere concentrat (30%). Dulceata de afine nu numai ca este un delicios dulce natural, dar este si foarte sanatoasa, continand fibre alimentare, antioxidanti si vitamine, fiind in acelasi timp un tonifiant si un energizant natural. (Foto: freeimages.com, www.magiun-sonimpex.ro)

http://www.europosud.ua/
www.europosud.ua/