Plante medicinale: Mura-n gura!

Imprimare

Murul este o binecunoscuta planta din familia Rosaceae. Inrudita cu zmeurul, are nu mai putin de 200 de varietati si soiuri. Aceasta gama larga de soiuri are ca explicatie faptul ca murul se poate inmulti fara polenizare, prin propagare apomictica (asexuata). Astfel iau nastere multe microspecii, care pot fi distinse foarte greu una de alta. Insa, din punct de vedere botanic, ansamblul tuturor acestor microspecii e considerat o singura specie, denumirea sa fiind Rufus fructicosus coll. (unde coll. inseamna multe microspecii apomictice). Numele sau popular difera de la o limba la alta: dewberry in engleza, bjornbar in suedeza, brombeere in germana, zarza in spaniola.

Planta creste in Europa, vestul Asiei si nordul Africii, insa a fost naturalizata si in Australia, America si multe alte regiuni. Murul e o tufa perena care poate ajunge pana la 3 metri inaltime. Prefera solurile umede si bine drenate, dar suporta foarte bine solurile sarace in nutrienti. Crengile sale curbate fac cu usurinta radacini atunci cand ating solul. Lastarii sunt rigizi si au spini care, cu timpul, se lemnifica. Murul infloreste din iunie pana in august, facand flori albe sau rozalii, cu petale mai lungi decat sepalele. Fructele, murele, sunt inchise la culoare, de la albastru-negru pana la negru-violaceu la maturitate. Gustul lor este dulce si aromat. Sunt mai mult sau mai putin astringente.
In mod traditional, oamenii au utilizat in scopuri medicinale mai ales frunzele si radacinile murului. Frunzele sale contin flavonoizi, saponini, triterpeni, vitamina C, acizi organici, urme de ulei esential, arbutina, hidrochinona (un fenol) si o mare concentratie de taninuri. Murele coapte contin si ele acizi organici, compusi zaharati, antociani, pectina, niacina, flavonoizi, carotenoizi, vitamina C si cateva dintre vitaminele B. Murele au si ele beneficii pentru sanatate, insa sunt utilizate mai mult in scopuri alimentare.
Murul are efect diuretic, depurativ, astringent, tonic si de vindecare a ranilor. Efectul astringent al frunzelor, datorat continutului mare de taninuri, este cunoscut inca din vechime. Cercetatori si scriitori din domeniul medicinei precum Hipocrate, Dioscoride sau Pliniu le recomandau ca remedii medicinale. Erau folosite pentru a trata anumite afectiuni digestive, precum diareea, dizenteria, inflamatiile intestinale sau gastroenteritele, datorita faptului ca reduc pierderea de lichide din organism. Insa traditional erau utilizate, sub forma de alifii, si pentru tratarea sangerarilor, ranilor cu vindecare greoaie, febrei, inflamatiilor, cistitelor, gutei, infertilitatii, disfunctiilor vaginale, racelilor, gripelor si tusei.
In uz extern, frunzele de mur au fost folosite pentru a trata eczemele si alte leziuni ale pielii, acneea, pielea grasa, ranile produse de lovituri, hemoroizii, infectiile fungice, durerile si mancarimile cauzate de intepaturi sau muscaturi ale unor insecte.
Extractul din frunze de mur poate fi un remediu pentru tratarea inflamatiei de la nivelul gurii si gatului, a ulcerelor de la nivel oral, a gingiilor inflamate si a durerilor de gat.
Murele coapte pot fi consumate ca atare, proaspete, ca ingredient pentru unele prajituri sau sub forma de suc natural, gemuri, lichior sau vin. Gustul lor puternic si aromat este foarte placut, putand insa varia de la o microspecie la alta.
Fiind bogate in vitamina C si in zaharuri, murele erau consumate in trecut si pentru tratarea scorbutului. Exista, de asemenea, parerea conform careia murele ar fi utile in cresterea nivelului de globule rosii in sange, fiind benefice pentru cei care sufera de anemie.
Datorita continutului mare de antioxidanti, murele pot avea un efect de protejare a organismului impotriva unor tipuri de cancer. De asemenea, antioxidantii fac din mur o planta eficienta in prevenirea bolilor cardiace si a disfunctiilor degenerative oculare. Acizii organici si pectina le confera murelor foarte coapte un usor efect laxativ, insa murele inca necoapte, care contin taninuri, au un efect opus.
Consumul de mure poate ajuta la mentinerea unor tesuturi sanatoase, ceea ce face ca pielea sa arate mai tanara si mai proaspata. Consumul prelungit ajuta si creierul, facandu-ne mai apti de a lua decizii bune in situatii de urgenta, pastrandu-ne claritatea gandirii si o memorie mai buna.
Dulceata de mure Topoloveana ajuta la absorbirea fierului in organism, reduce riscul de anemie, intareste imunitatea, previne bolile de inima, tonifica ficatul si dreneaza bila. Aceasta dulceata este naturala, nu contine zahar, conservanti, coloranti sau alti aditivi alimentari. Deosebit de gustoasa, dulceata de mure este un dulce natural, continand 55% mure si 45% suc concentrat natural de mar. E bogata in fibre alimentare, iar antocianidinele blocheaza actiunea radicalilor liberi. Luteina protejeaza ochii de razele UV, iar magneziul este util pentru oase. Poate fi consumata si de diabetici (cu acordul medicului). (Foto: freeimages.com, www.magiun-sonimpex.ro)

http://europosud.ua/
www.europosud.ua/