Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Un parfum special, florile de portocal!

Un parfum special, florile de portocal!

Email Imprimare

Citrus aurantium pe numele sau stiintific, portocalul este un arbore originar din regiunea Indiei si a Chinei, cu frunzele alterne si ramurile pline de spini. Este un arbore de la care se utilizeaza fructele, frunzele, insa si florile. Culturile de portocali ocupa locul intai la culturile de citrice in lume si asta pentru ca gustul delicios al portocalelor din soiurile dulci au incantat de-a lungul timpului, copiii si nu numai. Soiurile dulci sunt: Navel (cel mai cunoscut soi de portocal dulce din lume), Ruby, California, Florida.

Pe langa Brazilia, tara cu cea mai mare productie de portocale din lume, alte tari unde se cultiva portocalul sunt: Italia, Spania, China, Egipt, Maroc, Mexic sau Grecia. In timp ce soiurile amare au fost cultivate inca din Evul Mediu, soiurile dulci au fost cunoscute abia spre sfarsitul secolului al XV-lea. In Europa, acestea au devenit cunoscute in jurul anului 1600, in Italia, Franta si Spania.
In tara noastra, climatul nu este favorabil cultivarii portocalului in livezi, insa el poate fi crescut in ghivece, in casa, la temperaturi care sa ii favorizeze cresterea si inflorirea. Daca este tinut departe de calorifere, acesta poate sa infloreasca nu doar primavara, ci pe tot parcursul anului. Daca are parte de lumina din abundenta, portocalul va inflori si va inmiresma intreaga casa cu parfumul special al florilor.
Portocalul are nevoie de spatiu, asadar vasul in care este plantat acesta ar trebui sa fie unul destul de mare, incat arborele sa isi intinda radacinile suficient de bine ca sa poata inflori si rodi. Trebuie precizat faptul ca un portocal care provine din plantarea unei seminte, va necesita altoire, cu un altoi de la o planta care a facut deja rod. Temperatura optima la care un portocal creste in voie este de 15-20 de grade, iar atunci cand aceste temperaturi sunt depasite, este nevoie de multa apa cu care se uda nu doar solul in care creste, ci si frunzele.
Atat portocala, cat si floarea de portocal au facut, de-a lungul timpului, subiectul a numeroase legende si superstitii.
In China, portocala este considerata fructul aducator de noroc si de bunastare. In trecut, se obisnuia "ghicitul in portocala". Fetele necasatorite mancau o portocala si apoi numarau semintele, rostind: "ma casatoresc" si "nu ma casatoresc". In Japonia, portocalul este vazut ca un arbore norocos, intrucat el este unul dintre putinii arbori care pot avea simultan frunze, flori si fructe. In interpretarea viselor, culesul de portocale simbolizeaza dobandirea norocului, a sanselor favorabile, iar a darui o portocala inseamna ca, in curand, o frumoasa poveste de dragoste se va ivi. Cine viseaza ca mananca o portocala va primi o veste buna, legata de dragoste. Florile de portocal in vis anunta apropierea unei casatorii si a unei vieti fericite, fara de griji.
In religia ortodoxa, florile de portocal apar adesea ca simbol al puritatii si generozitatii Maicii Domnului. Floarea de portocal este simbol al statului Florida, acesta fiind unul dintre statele cu o productie considerabila de portocale. Aici, in special in partea de sud, atunci cand portocalii sunt infloriti, privelistea si parfumul reprezinta adevarate surse de inspiratie pentru poeti si o binecuvantare pentru turisti. In China, florile de portocal sunt nelipsite din ritualurile nuntilor. Astfel, miresele obisnuiesc sa poarte flori de portocal in par, ca simbol al inocentei, dar si al fertilitatii.
Dincolo de frumusetea si de parfumul suav, florile de portocal au proprietati calmante. Din ele se extrage un ulei extrem de valoros, numit uleiul de neroli, folosit in industria cosmetica. Infuzia de flori de portocal este benefica in inlaturarea starilor de insomnie, dar si in redobandirea starii de calm. In trecut, florile de portocal erau folosite sub forma de cataplasme pentru bolnavii care stateau foarte mult in pat, pentru decongestionarea picioarelor. Aceeasi cataplasma se folosea si pentru remedierea crapaturilor de calcaie, dar si pentru catifelarea pielii. In acest scop se obisnuia adaugarea in apa de baie a catorva flori de portocal.
Uleiul de flori de portocal este foarte cunoscut in industria medicamentelor, el fiind folosit ca ingredient in compozitia a numeroase medicamente pentru combaterea insomniilor, a starilor de nervozitate, in depresii sau fobii, dar si in medicamente cu rol de reglare a tensiunii arteriale. Uleiul de flori de portocal este folosit si in aromaterapie, chiar si pentru copii, in scopul redobandirii puterii de concentrare. In cosmetica, uleiul de flori de portocal este folosit, printre altele, in compozitia cremelor pentru ten uscat, avand un excelent rol de hidratare si de redare a elasticitatii pielii.
Uleiul de portocal este folosit si in bucatarie, acesta conferind un gust special dulciurilor. Dincolo de rolul sau de dezinfectant si calmant asupra pielii, uleiul de portocal combate tusea si crampele musculare. In ultimul timp, uleiul de portocale a fost din ce in ce mai folosit in cadrul curelor de detoxifiere, dar si in restabilirea echilibrului digestiv. Acest ulei mai are si proprietati de combatere a efectelor nocive ale antibioticelor sau in combaterea efectelor substantelor nocive.
Cu o formula speciala, creata pentru a pregati corpul pentru diverse tratamente anticelulita, uleiul de masaj anticelulita Supless de la Gerocossen are in compozitie acest ulei de portocal care are rolul de a stimula circulatia sangelui si de a drena lichidele acumulate.
Recomandat pentru toate tipurile de celulita, acest ulei pregateste pielea pentru aplicarea produselor anticelulitice.
Pentru celulita edematoasa, cu retentie de lichide, Gerocossen a creat, avand printre ingredientele miraculoase si uleiul de portocal, Crio-gel anticelulita Supless, un gel care elimina toxinele din piele, are actiune drenanta si inlatura aspectul de coaja de portocala.
Are o actiune lipolitica si drenanta intensa, datorita complexului de substante active naturale: Cafeisilane, iedera, ulei de portocale. Efectul racoritor imbunatateste microcirculatia si accelereaza actiunea substantelor active.
Printre produsele cosmetic care au ca ingredient florile de portocal este apa Bio de flori de portocal de la Apimond. Obtinuta prin distilarea florilor de portocal (Citrus Aurantium Amara), apa de flori de portocal este incarcata de parfumul florilor si contine numeroase principii active. Aceasta are proprietati de calmare a pielii iritate, aplicandu-se chiar si de catre barbati, dupa ras. Pe langa redarea senzatiei de prospetime, confera tenului si luminozitate si inlatura petele maronii.
Tot Apimond a creat si apa Bio tonica demachianta cu flori de portocal, destinata curatarii tenului de machiajul rezistent la apa. Aceasta are efect tonic, dar si hidratant, lasand pielea ferma si catifelata, dar prevenind si formarea ridurilor.
Un alt produs cu apa de flori de portocal este si crema Bio anti-imbatranire de la Apimond, care stimuleaza regenerarea epidermei, ajuta la refacerea celulara si confera luminozitate tenului.


Despre semnificatiile si legendele portocalului si ale florilor de portocal a vorbit si Cecilia Caragea in cadrul rubricii Secretele Florilor, realizata de Carmen State.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.