Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Iedera, vesnic verde

Iedera, vesnic verde

Email Imprimare

Se spune despre iedera ca poate trai pana la 1.000 de ani si se adapteaza la conditiile variate ale mediului, suportand atat seceta, cat si temperaturi scazute de pana la 10 grade Celsius. Iedera se agata de garduri, de peretii caselor, catarandu-se pe ziduri vechi, sau se taraste printre copaci, impanzindu-se si ajungand pana la lungimi de 20 de metri. Are tulpina si ramificatii lungi, subtiri si frunze ovate, de culoare verde inchis, flori alb-verzui, aparute in lunile august si septembrie. Fructele se maturizeaza iarna si sunt mici bace violet inchis spre negru.

Hedera helix pe numele sau stiintific, iedera face parte din familia Araliaceae si este o planta originara din Europa, Africa de nord si Japonia. Numele sau stiintific, Hedera helix provine din limba greaca, unde hedra semnifica pozitie si heli a se roti, explicandu-se astfel tendinta plantei de a se infasura in jurul copacilor sau al zidurilor.
Desi creste spontan, peste tot, iedera prefera solurile fertile, umede, suportand cu brio chiar si mediile poluate cu gaze sau cu fum. Prefera, totusi, lumina si soarele, dar creste foarte bine si la umbra. Iedera cultivata ca planta decorativa, in ghivece, are un ritm de crestere mai lent decat iedera care creste spontan. Ca planta decorativa, iedera se foloseste pentru infrumusetarea balcoanelor, a teraselor, sau chiar in ghivece, in casa, avand nevoie de taieri de intretinere, in special primavara.
In casa, este nevoie de o lumina moderata, insa plantata in ghivece de exterior, trebuie evitat atat soarele in exces, pentru ca acesta poate usca frunzele, cat si umbra excesiva care nu permite frunzelor sa se dezvolte. Iedera este o planta foarte populara in randul detinatorilor de gradini si al iubitorilor de plante decorative, in general. Daca i se asigura suporturi de crestere si se tunde la intervale egale de timp, atunci iedera poate capata forma pe care o doreste gradinarul, rasplatindu-l cu o multitudine de flori rotunde, alb-verzui, de care si albinele sunt foarte incantate. Tot iedera poate impodobi si arcadele de exterior, dandu-le un aspect nobil, elegant.
Pentru cei mai iscusiti gradinari, iedera constituie un excelent fundal pentru aranjamentele florale, fiind ajutata sa se mentina vesnic verde si frumoasa, cu ajutorul ingrasamintelor.
Folosita inca din Antichitate pentru beneficiile sale aduse sanatatii, iedera a facut, de-a lungul timpului, subiectul a numeroase legende si superstitii. Pana la inceputul anilor 1900, atunci cand materialele de constructii nu erau atat de variate si de puternice, se credea ca iedera crescuta spontan se agata de case si ziduri, distrugandu-le. Mai apoi, odata cu dezvoltarea industriei si cu aparitia noilor materiale mai solide de constructie, s-a demonstrat ca iedera nu mai poate afecta cu nimic stabilitatea cladirilor sau a zidurilor, acestea avand o calitate superioara celor de la inceputul anilor 1900. S-a trecut apoi la credinta ca iedera este aducatoare de noroc, bunastare si dragoste. Specialistii spun ca iedera tinuta in casa absoarbe dioxidul de carbon, purificand aerul, insa, in credinta populara, aceasta planta aduce celui care o ingrijeste mult noroc si il ajuta sa nu ramana niciodata singur, rasplatindu-l mereu cu prieteni care sa nu-l dezamageasca niciodata. Despre Bacchus, zeul vinului, se spune ca pretuia foarte mult aceasta planta, considerand-o sacra. Exista si legende care asociaza modul in care se agata iedera de tot ceea ce intalneste in cale, cu iubirea eterna si neconditionata a femeii pentru barbatul ales. Faptul ca, indiferent de sezon, iedera este mereu verde, a facut din aceasta planta simbolul vietii eterne, a nemuririi sufletului.
In Europa, inca din vechime, frunzele de iedera erau oferite tinerilor casatoriti, ca simbol al uniunii si al legaturii vesnice, dar erau folosite si pentru decorarea mormintelor, pentru ca sufletul celor pierduti sa dainuie vesnic si sa-si gaseasca pacea.
Insa, iedera nu este cunoscuta doar prin legendele si semnificatiile sale, ci si prin beneficiile pe care le aduce, atat in sanatate, cat si in frumusete. In 2010, iedera a fost desemnata de catre oamenii de stiinta din Germania planta medicinala a anului, fiindu-i astfel recunoscute calitatile sale exceptionale in combaterea unor afectiuni.
In scop medicinal, se folosesc atat frunzele, cat si florile. Frunzele sunt bogate in saponina si flavonine, doua substante care fac din aceasta planta una cu actiune analgezica, antispasmodica, antiinflamatoare, mucolitica si expectoranta. Iedera este recomandata in tuse convulsiva, bronsite, traheite, in combaterea durerilor menstruale, in durerile reumatismale. Extern, iedera se foloseste in ameliorarea durerilor de sciatica si lumbago, sau in combaterea insolatiilor.
Dincolo de calitatile terapeutice ale iederii, aceasta este folosita si in industria cosmetica, fiind un ingredient important in compozitia cremelor, a sampoanelor, a lotiunilor de corp anticelulita.
Una dintre cremele care au in componenta iedera, este crema de ochi Natural cu miere de la Gerocossen. Este special creata pentru a combate cauzele aparitiei ridurilor, a cearcanelor sau a pungilor de sub ochi. Lasa pielea mai ferma, stimuleaza circulatia sanguina, reducand inflamatiile si atenuand, astfel aspectul inestetic al ochilor obositi. Aplicata pe pielea curata si folosita cu regularitate, aceasta crema lasa pielea neteda si luminoasa, reducand ridurile.
Pentru tenul cu vase dilatate si sparte, Gerocossen a creat crema pentru ten sensibil, cuperozic Natural cu miere. Aceasta da rezistenta vaselor capilare fragile, activand microcirculatia si evitand inrosirea pielii, dar are si un efect hidratant, hranind pielea si protejand-o de factorii externi. Efectele cuperozei sunt astfel, reduse vizibil.
O alta crema, pentru aceleasi probleme de ten, de data aceasta din gama Melcfort este crema contra cuperozei de la Gerocossen. Aceasta mai contine si extract de melc si castan, nu contine parabeni si nici parafine, reduce fragilitatea capilarelor, conferindu-le rezistenta. Este o crema cu efecte foarte bune in reducerea cuperozei, lasa tenul catifelat si luminos.
Iedera s-a dovedit eficienta si in celulita, astfel, serul concentrat anticelulita Gerocossen Supless este un tratament intensiv care combate celulita persistenta, cu ajutorul substantelor active pe are le contine. Acesta amplifica procesul de ardere a grasimilor, imbunatateste drenajul limfatic si elimina apa din tesuturi, reduce circumferinta si imbunatateste fermitatii pielii, toate aceste rezultate fiind vizibile dupa doar 14 zile de tratament.
Un alt produs cosmetic cu rezultate foarte bune in combaterea celulitei este crema remodelanta anticelulita Gerocossen Supless. Aceasta are in compozitie un complex format din cafeisilane si iedera, substante care au efecte liporeductoare si drenante, ajutand la eliminarea grasimilor si lasand pielea mult mai ferma. Pentru o eficacitate maxima, se maseaza zonele afectate de doua ori pe zi.
Crio-gel anticelulita Gerocossen Supless este un produs destinat combaterii celulitei edematoase, persistente, cu retentie de lichide. Are un efect racoritor, se absoarbe foarte repede in piele, avand o actiune drenanta, ajuta la eliminarea toxinelor din piele si inlatura aspectul de coaja de portocala. (Foto: www.freeimages.com, www.gerocossen.ro, Arhiva personala)


Despre semnificatiile si legendele iederei a vorbit si Cecilia Caragea in cadrul rubricii Secretele Florilor, realizata de Carmen State.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.