Sambata, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Lavanda, o cultura cu parfum de castig

Lavanda, o cultura cu parfum de castig

Email Imprimare

Agricultura evolueaza de la o zi la alta, astfel ca in unele zone, in loc de culturile de porumb sau cartofi au aparut campuri intregi de lavanda. Dincolo de folosirea ei in scopuri decorative, lavanda are numeroase alte intrebuintari, atat in industria cosmetica, cat si in cea alimentara. Lavanda este o planta medicinala cunoscuta din cele mai vechi timpuri si folosita pentru a combate insomnia, anxietatea si stresul, fiind considerata sedativ, relaxanta si antidepresiva. Ea poate fi folosita in foarte multe domenii si in foarte multe moduri.

Interesul pentru cultivarea lavandei a crescut destul de mult de cand s-a aflat ca profitul ce se poate obtine din cultivarea unui hectar ajunge la 8.000 de euro. Cei care intra in afaceri cu aurul mov din agricultura sunt, in general, romanii care dispun de suprafete mai mici, de unul sau cateva hectare, si au si o suma disponibila pentru investitii. La pretul pietei, butasii necesari infiintarii unui hectar de lavanda costa circa 30.000 de lei.

Cultivarea lavandei - particularitati
Lavandula este un subarbust cu o inaltime de pana la 50 cm, cu tulpini subtiri si lemnoase, frunze mici de un verde-cenusiu, flori liliachii-rosietice si cu radacina lignificata, groasa pana la 2-3 cm. In primul an dupa plantare, lavanda dezvolta radacina principala mai mult in profunzime, ajungand in functie de tipul de sol pana la 1,20 cm, iar dupa 5 ani pana la 2,80 cm la plantele obtinute prin butasi inradacinati si pana la 2,20 m adancime la rasadul produs pe cale generativa, prin seminte. Profunzimea si bogatia sistemului radicular confera lavandei rezistenta la seceta.
Lavanda este o planta permanent verde. Schimbarea frunzelor se realizeaza treptat, in timpul perioadei de repaus, o parte din frunzele batrane se usuca si cad. In populatiile de lavanda predomina formele in care infloresc o singura data in an, dar se gasesc si forme care infloresc esalonat sau de doua ori in timpul vegetatiei. In decursul perioadei de vegetatie, lavanda parcurge urmatoarele faze:
- infrunzire
- butonizare
- inflorit
- maturarea semintelor.
Lavanda este o planta foarte rezistenta, care nu e afectata de temperaturi de plus 40 de grade Celsius sau minime de pana la minus 20 de grade Celsius. Peste aceste extreme pot aparea probleme. Lavanda poate creste pe soluri sarace si uscate, soluri caracteristice pentru plantele colinare sau muntoase. Rezultatele cele mai bune se obtin atunci cand lavanda se cultiva pe soluri adanci, bogate in calcar, permeabile si cu apa freatica la adancime de cel putin 2-2,5 m. Solurile foarte nisipoase, solurile grele, lutoase, reci si umede nu sunt indicate pentru cultura lavandei. De asemenea, se vor alege terenuri absolut curate de buruieni perene.

Pregatirea solului
Toate lucrarile solului au ca scop afanarea acestuia in profunzime, nivelarea si distrugerea buruienilor. Primavara, terenul va fi grapat si discuit de mai multe ori pentru mentinerea umiditatii, dar mai ales pentru distrugerea buruienilor anuale. Este recomandat a se cultiva cu plante furajere cu perioada de vegeratie scurta, ca borceagul pentru masa verde sau alte culturi (cereale) la care se pot aplica erbicide pentru distrugerea buruienilor. Dupa recoltarea acestora, in iulie-august cel mai tarziu se va executa aratura de desfundare la 50-70 cm, in functie de adancimea solului. Imediat dupa aratura de desfundare, terenul se va nivela perfect, iar apoi se va mentine curat de buruieni prin discuiri si grapari repetate. Lavanda se poate cultiva toamna sau primavara. Specialistii recomanda plantarea de toamna, ce permite dezvoltarea butasilor peste iarna, radacina fixandu-se mai bine in sol.

Puteti citi continuarea pe antenasatelor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.