Palma Maicii Domnului, o planta binecuvantata

Imprimare

Cu totii adoram mireasma ametitoare a caprifoiului si florile lui delicate. Cunoscuta si ca Palma Maicii Domnului sau Mana Maicii Domnului, aceasta planta este ideala atunci cand vrem sa decoram exteriorul locuintelor. Se planteaza usor si se ingrijeste si mai usor, devenind in scurt timp o tufa cataratoare. Nu este pretentioasa si tolereaza foarte bine seceta si frigul. Daca aveti un spatiu insorit, de circa un metru si care permite catararea plantei, nu ezitati sa o cultivati! Ganditi-va de la inceput pe ce se catara planta, puteti alege un gardut sau o scara! Eu am ales un loc care permite catararea catre geamul camerei mele. Nici o alta mireasma nu ma trezeste mai frumos dimineata!

Pentru plantare, se iau toamna, de la cineva, dintr-o tufa, doua-trei ramuri lemnoase, lungi de 15-20 de centimetri. Se curata de frunze, lasand doar doua in varf. Se introduc in pamant amestecat cu nisip. Primavara devreme se fac gropi in pamant, de o adancime de lopata, se pune un strat de compost si se planteaza butasii, la o distanta de 20-30 de centimetri intre plante. Se acopera cu pamant pana la nivelul celor doua frunze. Dupa plantare se uda in mod regulat. Dupa primul an de la plantare se uda doar pe timp de seceta. Pentru obtinerea unei tufe frumoase, dupa doi ani de la plantare se indeparteaza crengile uscate, rebele sau prea lungi. Operatiunea se executa anual, primavara. La nevoie, se poate repeta vara.
Planta nu joaca doar rol decorativ, ci si curativ. Mirosul plantei relaxeaza, motiv pentru care se foloseste la sedintele de aromoterapie. Infuzia de flori de caprifoi are proprietati antiinflamatoare, are efect benefic asupra artritei sau reumatismului. Totodata, ajuta la ameliorarea febrei, a durerilor de cap sau a durerilor de gat. Extern, infuzia se foloseste in caz de dureri provocate de inflamatii mamare, dar si pentru atenuarea pistruilor sau a altor pete ale pielii. Pentru prepararea infuziei se folosesc bobocii plantei. Dupa ce florile se scutura, locul lor este luat de bobite toxice, de un albastru inchis. Se folosesc doua lingurite din florile uscate, la o cana cu apa clocotita. Femeile insarcinate, cele care alapteaza si persoanele care sufera de boli gastrice trebuie sa evite consumul de ceai de caprifoi. (Aglaea Ciubotaru, Foto: www.freeimages.com)