Cultivarea capsunilor. Tratamente curative si metode de ingrijire

Imprimare

Pentru a va bucura de capsune naturale, cu gust autentic in propria gradina, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi de crestere si ingrijire. Datorita taliei sale reduse, capsunul nu este foarte pretentios in privinta terenului, putand fi cultivat si in spatii mai mici, prin livezi sau intre pomi, pe terenuri nu foarte umbrite. Perioada ideala de plantare a stolonilor este luna martie/aprilie. Inainte de a planta stolonii, aveti grija sa indepartati toate buruienile si sa amestecati compost si ingrasamant natural pana la o adancime de 25 de centimetri, pentru a le oferi un pamant bun si nutritiv.

Capsunii au nevoie de pamant foarte fertil, imbogatit cu material organic (gunoi de grajd), pamant lucrat de toamna, arat adanc, sau sapat destul de adanc; odata cu saparea incorporati in sol si gunoiul de grajd pentru a se amesteca bine cu solul din gradina. De exemplu, daca aveti o suprafata de 10 metri patrati, ar fi suficient 2-3 roabe de gunoi de grajd (sau gunoi de pasari etc.). Capsunii rezista bine in orice zona a tarii noastre, productii mai mari se obtin pe terenurile insorite, cu expozitie sudica. Capsunul prefera solurile cu un PH usor acid, spre neutru, intre 5,5 si 7.
Trebuie sa stiti ca capsunul este o planta care va ocupa toata gradina, daca o lasati. Dupa prima recolta, in special vara, vor aparea si lastarii care formeaza noi plante. Acestia se vor intinde pe pamant si vor acapara si vechile culturi daca nu aveti grija sa le controlati extinderea. De aceea, este absolut necesar ca anual sa distrugeti lastarii pe care nu ii doriti ca parte din cultura. Aveti grija la daunatori (in special la buruieni) si protejati plantele cu un strat protector pentru a pastra umiditatea. Paiele sunt ideale pentru aceasta operatiune. Boala de care trebuie sa va feriti si care ataca masiv capsunul in timpul infloritului este putregaiul cenusiu. Primele semne de atac apar sub forma unor pete brune, care se dezvolta destul de rapid pe organele atacate.
Putregaiul ataca in special florile si fructele, mai ales pe vreme umeda, si poate distruge pana la 80% din recolta. Cu toate ca infectia masiva are loc in perioada infloritului, boala produce pagube insemnate si fructelor care, odata atacate, se brunifica putrezesc si, ca urmare, nu mai sunt comestibile. Culegerea capsunilor se va face imediat dupa ce acestea s-au copt. Daca le veti lasa prea mult timp in soare, acestea isi vor pierde din savoare si chiar se vor strica.
Sursa: Antena Satelor