Luni, 27 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Cartoful mov - cea mai profitabila afacere a momentului in Romania

Cartoful mov - cea mai profitabila afacere a momentului in Romania

Email Imprimare

Cartoful mov este o leguma care din Peru si a devenit cea mai profitabila afacere a momentului in Romania. Datorita cerintelor pietei, in Romania ultimilor ani, multe dintre culturile traditionale au fost inlocuite cu success, de cele mai multe ori, de fel de fel de culturi cu care agricultura tarii noastre nu era familiarizata. Astfel, auzim din ce in ce mai des de suprafete intregi de teren cultivate cu lavanda, goji, aronie sau alte plante ce aduc profit fermierilor care au curajul de a isi extinde orizonturile propriilor afaceri.

Un superaliment originar din Peru, recunoscut pentru proprietatile sale extraordinare in lumea intreaga, a cucerit rapid piata din Romania si a incurajat agricultorii sa investeasca in cultivarea acestuia. Este vorba despre cartoful mov, o specie de cartof care creste de obicei in Anzii Cordilieri, in America de Sud, la 3.000 de metri altitudine, dar care in ultimii ani a fost aclimatizat si adoptat cu succes si de catre fermierii romani. Tuberculul se remarca atat prin aspectul sau inedit – la exterior arata ca un cartof obisnuit, dar miezul este mov, aproape violet – cat si prin concentratia ridicata de antioxidanti, cu un rol vital in protejarea organismului contra cancerului.
Cultura acestuia nu impune conditii speciale, fapt pentru care cartoful mov reprezinta in prezent cea mai profitabila cultura din Romania, care poate sta la baza unei afaceri de succes, pe termen lung. Iar cei care s-au incumetat sa inlocuiasca clasicele culturi de grau sau porumb cu cele de cartof mov confirma acest lucru.
Am inceput cu patru soiuri aduse direct din Peru, din care doar doua au rezistat. Acum plantam pe 6.000 mp. Anul trecut, recolta obtinuta a fost echivalenta cu 30 de tone la hectar, dar anul acesta ne asteptam la 39 de tone la hectar, o productie foarte buna chiar si pentru cartoful obisnuit. Intreaga recolta de anul trecut am vandut-o in strainatate, in Italia. Pretul pentru un kilogram de samanta sau de tuberculi pentru consum este de 30 de lei, iar anul acesta am decis sa vindem si in Romania si deja avem jumatate din productie rezervata. Ca si pana acum, cred ca nu vom putea face fata comenzilor, foarte multi romani fiind interesati de cartofii mov, mai ales proprietarii de restaurante, afirma Gabi S., un investitor din Piatra-Neamt.
Si pentru doamna Viorica L. din Targu Mures, cultura de cartov mov s-a dovedit un proiect de succes: Cartoful mov este bogat in vitamina C, dar si in fier, calciu, potasiu, proteine, fibre si carbohidrati. Cultivarea lui poate fi o mina de aur pentru agricultori, deoarece castigurile sunt de cel putin zece ori mai mari decat investitia.
Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.