Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Arborele pagodelor sau ginkgo, revitalizant si adjutant al memoriei

Arborele pagodelor sau ginkgo, revitalizant si adjutant al memoriei

Email Imprimare

Astazi as dori sa va scriu cateva lucruri despre un arbore din clasa Gimnosperme (plante cu fructul deschis, ale caror seminte nu sunt complet inchise sau invelite in fruct), unul dintre putinii de la noi, din aceasta clasa, care isi leapada intreg invelisul foliar in sezonul rece. Gingko biloba este cunoscut mai simplu ca gingko sau arborele pagodelor si a intrat pe o traiectorie ascendenta in ultimii 10 ani, si in tara noastra, in ceea ce priveste interesul acordat si folosirea in culturi.

Specia face parte din ordinul Ginkgoales, familia Ginkgoaceae si este o specie exotica, originara din China Orientala. A fost introdusa pentru prima data in Europa de catre olandezi, la Gradina Botanica din Utrecht, in sec. XVIII. In Romania, cel mai des il intalnim in parcuri, gradini sau colectii dendrologice, dar a devenit in ultimul timp si o afacere buna pentru culturi, datorita miraculoaselor sale proprietati prezente in mugurii vegetativi si frunze.
In arealul sau natural, prefera zone cu o clima moderata. Arborele suporta bine gerurile, iar ca soluri predilecte, cel mai adesea il intalnim pe soluri bogate, afanate si cu drenaj normal. Nu tolereaza solurile cu concentratii mari de sodiu (Na) in solutie sau saraturoase. Insusirea biologica cea mai importanta a speciei este reprezentata de caracterul relict (specie veche de circa 200 milioane de ani), ceea ce a dus la o variabilitate foarte mica de forme si subspecii, dar si la foarte putini daunatori botici sau abiotici prezenti. Capacitatea sa de supravietuire de-a lungul miilor de ani este remarcabila!
Maturatia semintelor de ginkgo se face anual, in luna octombrie, atunci cand invelisul carnos ce acopera samanta devine galbui si se inmoaie.
In Romania, specia are trei mari utilizari posibile:
• ca specie ornamentala, in parcuri sau gradini;
• pentru lemnul de buna calitate, in lucrarile de tamplarie;
• pentru proprietatile miraculoase ale mugurilor si frunzelor, in fito-farmacologie.
Una dintre multele proprietati pe care le are gingko este aceea ca ajuta la mentinerea sanatatii creierului si a concentrarii in perioadele de efort intelectual. Substantele active din frunze (ginkgo flavonglicozide si terpenolactone) imbunatatesc circulatia sangelui la nivel cerebral, contribuind la mentinerea sanatatii functiilor cognitive si de memorare. Gingko este astfel recomandat in perioadele in care este necesara sporirea concentrarii si a rezistentei psihice si fizice. Preparatele pe baza de gingko mai prezinta si alte roluri importante precum: antiinflamator, antibiotic si sterilizant.
Va doresc sa aveti multa sanatate, ca e mai buna decat toate si multa incredere in produsele pe baza de arborele pagodelor, deoarece nu veti regreta! (Razvan-Constantin Ciubotaru, Foto: www.freeimages.com)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.