Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina O planta deosebita: lamaiul

O planta deosebita: lamaiul

Email Imprimare

Lamaiul este o planta care ocupa un loc aparte in lumea vegetala. Nu doar ca este foarte decorativ, pe terasa sau in casa, horticultorii dezvoltand numeroase soiuri de lamai, cu fructe si frunze de forme diferite, ci este si foarte util din punct de vedere nutritional si al sanatatii. Originea lamaiului nu este cunoscuta, cu toate ca se considera ca lamaile au fost cultivate pentru prima data in regiunea Assam din nordul Indiei, in Burma si in China. Lamaile au ajuns in Europa prin sudul Italiei deja din secolul al II-lea, pe vremea romanilor. In jurul anilor 700, ele au fost introduse in Persia, apoi in Irak si in Egipt.

Lamaiul a ajuns apoi in Spania si in nordul Africii, intre anii 1000 și 1200, apoi a fost raspandit in intreaga Europa de catre cruciati, care il descoperisera in Palestina. Totusi, cultivarea sa la scara larga a inceput abia in anul 1450, in Genova. In anul 1494, era cultivat in Insulele Azore, de unde era exportat mai ales in Anglia. Lamaile au ajuns in America la sfarsitul anului 1492, atunci cand Columb a dus seminte de lamai pe insula Hispaniola din Caraibe. In secolul al XIX-lea, tot mai multi lamai au fost plantati in Florida si in California.
Numele oficial al lamaiului este Citrus limon si face parte din familia Rutaceae. Botanistul suedez Carl Linnaeus a clasificat lamaiul ca varietate a speciei Citrus medica, insa astazi se stie ca este o specie hibrid separata. Este un copac de talie mica (3-6 metri inaltime), cu frunze vesnic verzi, care poate creste si sub forma de arbust. Traieste aproximativ 50 de ani, dar, daca este ingrijit cum trebuie si este ferit de boli si daunatori, poate ajunge la 100 de ani.
La unele varietati, ramurile tinere sunt angulare, iar altele au spini in axilele frunzelor. Frunzele sale sunt rosietice cand sunt tinere, apoi se coloreaza in verde inchis in partea superioara si in verde deschis in partea inferioara. Ele sunt alungite, de forma eliptica sau ovala si ajung pana la 11 centimetri lungime. Mugurii lamaiului sunt rosietici. Florile au cate 4 sau 5 petale de 2 centimetri, fiind albe pe partea superioara (in interior) si violacee pe partea inferioara (afara), avand antere galbene. Sunt mediu parfumate, avand o mireasma dulce, si pot fi solitare sau grupate in mici ciorchini (cate doua sau mai multe), aparand in axilele frunzelor. Fructul, lamaia, este oval si are o mica umflatura in varf, fiind format din 8-10 segmente. Coaja exterioara e galbena la coacere, destul de groasa si contine ulei. Partea interioara a coajei, alba, numita mezocarp sau albedo, nu are gust si reprezinta sursa principala de pectina. Semintele sunt mici, ovoide si ascutite. Unele fructe sunt lipsite de seminte. Pulpa fructului este pregnant acida.
Lamaiul suporta o temperatura minima de aproximativ 7 grade Celsius, astfel ca el nu rezista peste iarna in climatele temperate, insa devine mai rezistent odata ce inainteaza in varsta. Acest copac minunat infloreste pe toata durata anului, iar fructele sale pot fi recoltate de 6 pana la 8 ori. Astfel, un singur lamai poate da o productie de 225-270 de kilograme de lamai pe an! Primii 5 producatori de lamai din lume sunt India, Mexic, China, Argentina si Brazilia.
Lamaia, fructul lamaiului, are un gust distinct, acrisor si astringent si poate fi consumata fie proaspata, fie conservata. Sucul de lamaie proaspat stors poate fi pastrat pentru uz ulterior in congelator, pus in recipiente pentru cuburile de gheata. In Maroc, lamaile sunt conservate in borcane sau in butoiase cu sare. Sarea patrunde prin coaja si prin pielita, inmoaie lamaile si le face sa reziste pe termen nelimitat. Lamaile conservate se utilizeaza, apoi, intr-o serie de mancaruri. Desigur, lamaia e renumita pentru proprietatile sale alimentare. Contine acid citric - cam 5% din cantitatea de suc a fructului. Sucul de lamaie mai contine mari cantitati de vitamina C, vitamina E, cantitati ceva mai mici de vitamine B (mai ales B6), precum si vitamina A, folati, thiamina, riboflavina, niacina, acid pantothenic, cupru, calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, fosfor si proteine. O lamaie cruda contine 139% din doza zilnica recomandata de vitamina C si are 22 de calorii.
Datorita continutului sau mare de flavonoizi, lamaia este, de asemenea, foarte eficienta ca antioxidant si ca anticancerigen. Consumul ei ajuta la prevenirea diabetului, constipatiei, hipertensiunii, febrei, indigestiei si are efecte benefice asupra pielii, parului si dintilor. Asociatia Urologica Americana a constatat ca sucul de lamaie poate preveni formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, lamaia curata dintii, iar sucul de lamaie, aplicat local, poate chiar atenua durerea de dinti. Amestecata cu apa calda si miere si consumata regulat, lamaia poate ajuta la pierderea in greutate. Vechii egipteni consumau lamai pentru a fi feriti de orice forma de otravire, iar studiile recente confirma ca aveau dreptate sa faca asta!
Lamaia are puternice proprietati antibacteriene – experimentele practice au aratat ca sucul de lamaie distruge bacteriile care provoaca malaria, holera, difteria, febra tifoida si alte boli letale. Iar coaja lamaii contine tangeretina, un puternic fitonutrient care s-a dovedit a fi eficient in combaterea unor afectiuni cerebrale, ca, de pilda, boala Parkinson.
Potrivit Teoriei Reams a Ionizarii Biologice (RBTI), elaborata de dr. Carey Reams in anul 1976, lamaia este singurul aliment anionic din lume, adica singurul aliment cu ioni cu sarcina negativa. Toate celelalte alimente sunt cationice (au ioni cu sarcina pozitiva). Iar acest fapt este extrem de util sanatatii, deoarece interactiunea dintre anioni si cationi este cea care, in cele din urma, furnizeaza intreaga energie a tuturor celulelor din organism.
Medicina traditionala indiana, medicina Ayurveda, considera lamaia un fruct valoros pentru proprietatile sale. Lamaia este acra, calda, stimuleaza focul gastric, e usoara, e buna pentru vedere, este picanta si astringenta.
Acrisoara lamaie reprezinta un ingredient culinar pe care-l intalnim in multe mancaruri si deserturi din toata lumea, de la feluri din carne de pasare, peste sau mancaruri de legume pana la traditionala placinta americana cu lamaie. Cu totii cunoastem populara limonada, preparata din lamaie, apa si zahar sau miere. De asemenea, lamaia se adauga de multe ori in ceaiuri. Iar din lamai intregi se face marmelada, un amestec numit lemon curd, care se mananca pe paine, si lichior de lamaie. In Marea Britanie, sucul de lamaie este adaugat frecvent in compozitia clatitelor.
Evident, intalnim lamaia si in multe dulciuri, de exemplu in inghetata sau in serbeturi. Iar, in asociere cu mierea, lamaia da un gust deosebit! Perlele cu lamaie de la Apidava sunt dropsuri care contin miere si esenta naturala de lamaie. Fabricate in Franta dupa o reteta traditionala, bomboanele cu miere sunt adevarate delicatese, apreciate pentru gustul si aroma lor. Gustului special al acestor dropsuri i se adauga beneficiile mierii si ale lamaii, despre care stim ca este antivirala, antibacteriana si imunostimulatoare, stimuleaza digestia, detoxifica ficatul si indeparteaza oboseala, agitatia si nervozitatea. (Foto: www.istockphoto.com, www.apidava.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.