Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Ghimbirul, ingredientul delicios si sanatos

Ghimbirul, ingredientul delicios si sanatos

Email Imprimare

Sa vorbim despre una dintre cele mai cunoscute radacini ale unei plante, ghimbirul! Explicatia e simpla: are atat de multe intrebuintari culinare si medicinale incat oamenii au cautat-o mereu, pretuind-i tot mai mult calitatile de exceptie. Astazi, ghimbirul este unul dintre cele mai populare ingrediente culinare de pe glob.
In Europa, il cunoastem mai ales sub forma de pudra, caci asa il gasim de obicei in magazine, insa asiaticii il prefera proaspat. Dar si noi putem cultiva usor ghimbirul acasa, pentru a-l avea la indemana atunci cand ne trebuie!
De mii de ani, ghimbirul nu inceteaza sa uimeasca prin beneficiile pe care le aduce. Originar din sud-estul Asiei, adica din Asia tropicala, inrudit din punct de vedere botanic cu cardamomum si cu turmericul, el a fost utilizat ca remediu natural intr-o serie de afectiuni si simptome. Vechii chinezi si vechii indieni sunt primii care i-au testat si apreciat calitatile, iar noi am aflat de el mult mai tarziu.

Se stie ca deja in secolul V d.H. (foarte probabil si mai devreme) plantele de ghimbir in ghivece erau transportate pe drumurile comerciale maritime ale Oceanului Indian si ale Marii de Sud a Chinei. Evident, aceste plante erau inmultite in locurile in care ajungeau, astfel ca ghimbirul a inceput sa sa raspandeasca tot mai mult. Se stie ca in regiunea Marii Mediterane ghimbirul ajunsese deja din secolul I, tot prin intermediul comerciantilor. Dupa o perioada de uitare, care a urmat caderii Imperiului Roman, europenii au redescoperit ghimbirul cu ocazia calatoriilor lui Marco Polo. Pe la anul 1100 era cunoscut in unele parti ale Europei, inclusiv in Anglia. Dupa anii 1500, exploratorii spanioli l-au transportat in America. In secolul al XVI-lea a fost introdus in Africa de Est si in Caraibe. Astazi, India este cel mai mare producator la nivel mondial.
Putem intelege cat de valoros era odinioara ghimbirul atunci cand aflam ca in Europa, in Evul Mediu, o jumatate de kilogram de ghimbir costa cat o oaie! In acele vremuri, din el se preparau mai ales delicatese dulci.
Desigur, ghimbirul e foarte popular in India, fiind adaugat in multe feluri de curry, dar si in ceai si cafea. De altfel, numele de ghimbir (ginger, in engleza) provine tot de acolo, din cuvantul sanscrit srngaveram, care inseamna „corp in forma de cornâ€. In Bangladesh, taiat marunt sau macinat, ghimbirul se pune intr-o pasta, alaturi de ceapa si usturoi, care se adauga mancarurilor din carne de pui. In Japonia, din ghimbir tanar si proaspat se face asa-numitul gari, iar felii foarte subtiri murate in otet si zahar se consuma fie ca desert, fie intre diferite tipuri de sushi, pentru a curata palatul si a pregati gura pentru un gust diferit. Malaiezia, Filipine si Indonezia sunt alte tari care pretuiesc mult ghimbirul.
Ghimbirul poate fi intalnit si in dulciuri! Perlele cu ghimbir de la Apidava sunt dropsuri care contin miere de albine si esenta naturala de ghimbir. Sunt bomboane cu totul speciale, adevarate delicatese! Pe langa gustul deosebit, ele ne ofera si beneficiile ghimbirului pentru sanatate: stimularea metabolismului prin arderea grasimilor, atenuarea tusei, a bronsitelor și a iritatiilor gatului, precum si efectul antiulcer si stimularea circulatiei sanguine.
Proprietatile sale medicinale unice fac ca ghimbirul sa fie una dintre cele mai eficiente plante de leac. Printre afectiunile pe care le diminueaza sau le trateaza se numara greata, durerile de stomac, colicile, diareea, artritele, raceala, durerile de cap, crampele menstruale, hipertensiunea si chiar unele afectiuni ale inimii. Cercetarile si studiile clinice realizate in zilele noastre au demonstrat definitiv eficienta ghimbirului in tratarea greturilor si senzatiei de voma provocate de raul de miscare, de sarcina (la femei) sau de chimoterapie, in durerile osteoartritice, precum si in indigestiile usoare.
Intr-adevar, daca ai rau de miscare (in masina, tren sau avion), poti consuma bucatele de ghimbir sau ghimbir in alta forma – vei fi ferit de greata, ameteala si senzatia de voma.
Responsabila pentru efectele medicinale ale ghimbirului este oleorasina continuta in rizomi, care contine numeroase component bioactive, printre care gingerolul, o substanta cu activitati farmacologice si fiziologice de-a dreptul remarcabile, care de altfel da si gustul specific al radacinii de ghimbir, picant si usor intepator.

Cum sa cultivi ghimbir acasa
Jamie Oliver a contribuit mult la dezvoltarea unui trend foarte sanatos: cresterea unei mici gradini de plante aromate chiar acasa la noi! Marele avantaj este ca poti avea la indemana plante proaspete, sanatoase, pe care le poti folosi ca ingrediente in mancaruri. In plus, iesi si mai ieftin! Iar ghimbirul are nenumarate intrebuintari culinare, caci acolo unde este adaugat da un plus de savoare. Asa ca, daca iti place ghimbirul, de ce sa nu-l cultivi chiar tu?
Intr-adevar, ai de asteptat un pic, caci radacina de ghimbir are nevoie de aproape un an pana sa se maturizeze. Dar asteptarea merita din plin! Vara, poti planta radacina afara, insa in lunile reci va trebui sa o pui intr-un ghiveci si sa o cultivi in interior. Ghimbirul are nevoie de umbra, cel putin partial, si de un pamant afanat, bogat in nutrienti si bine drenat. Plantezi o bucatica de radacina la aproximativ 2-3 centimetri adancime (nu mai mult!) si astepti ca planta sa rasara. Intre timp, o uzi cu regularitate.
Planta de ghimbir are frunze lungi, flori grupate in inflorescente dense si creste pana la aproximativ 1,2 metri in inaltime. Pentru rezultate cat mai bune, trebuie sa lasi planta sa creasca timp de aproximativ un an inainte de a-I recolta radacinile. Poti taia din radacina atat cat iti trebuie, de fiecare data, iar restul radacinii il lasi in sol, pentru ca planta sa continue sa traiasca.
Ghimbirul este o planta perena, insa in Africa de Sud e cultivat ca planta anuala. Acolo, cand e cultivat afara, dupa 8-9 luni, partea exterioara se usuca (in lunile iunie-iulie), ramanand doar rizomii din pamant. Daca rizomii nu sunt recoltati, acestia vor continua sa creasca din momentul in care temperatura solului va incepe sa creasca din nou (octombrie-noiembrie). (Foto: www.istockphoto.com, www.apidava.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.