Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Un copac cu flori: Eucaliptul

Un copac cu flori: Eucaliptul

Email Imprimare

Vorbim de un arbore inalt, impunator, frumos, cu valoare ornamentala, dar in acelasi timp cu o serie de proprietati benefice pentru sanatatea noastra. Acest arbore magnific face parte din familia Myrtaceae, este originar din Indonezia, Noua Guinee si Australia, dar in zilele noastre este raspandit in multe zone tropicale si subtropicale de pe glob. S-a raspandit din Australia dupa expeditia lui Cook din anul 1770. Eucaliptul este unul dintre cei mai inalti copaci de pe planeta noastra. Eucalyptus regnans (Mountain Ash) din Australia este cea mai inalta planta care face flori din lume. Exemplarul Centurion, cel mai inalt din zilele noastre, are nu mai putin de 99,6 metri inaltime! Cu toate acestea, din cele 700 de soiuri de eucalipt, exista cateva zeci de varietati pitice, care au sub 10 metri inaltime și care sunt ideale pentru gradinile obisnuite sau parcurile urbane. Acesti copaci ornamentali au o scoarta colorata, cu texturi diferite de la o varietate la alta, cu flori aspectuoase sau cu pastai cu seminte deosebit de atragatoare in gradina. Un exemplu este Eucalyptus macrocarpa. Eucaliptul isi pastreaza frunzele verzi tot timpul anului. Unele soiuri fac flori parfumate, iar trei varietati sunt renumite pentru frumusetea deosebita a florilor lor: Eucalyptus erythrocorys, Eucalyptus kruseana si Eucalyptus corymbia ficifolia. Florile de eucalipt sunt pline de nectar si nu au petale, ci sunt ornate cu stamine. Exista flori albe, crem, galbene, roz si rosii. Eucaliptii au forme variate, care merg de la tufa si arbust pana la copac falnic.

Chiar daca cele mai vechi fosile de eucalipt au fost descoperite in America de Sud (au o vechime de peste 50 de milioane de ani), acolo el nu mai este endemic. In general, eucaliptul este asociat cu Australia. Si nu este deloc de mirare ca se intampla asa, caci padurile australiene sunt in proportie de trei sferturi paduri de eucalipt – peste 92 de milioane de hectare! Pentru simpaticii ursi Koala, frunzele acestui copac constituie singura hrana. De fapt, Koala, o specie de opossum si un alt marsupiala, Petauroides volans, sunt singurele mamifere care pot consuma frunzele de eucalipt, deoarece acestea sunt foarte fibroase, au valori nutritionale scazute si sunt otravitoare pentru celelalte animale. Iar aborigenii sculpteaza din lemnul acestui copac un fel de tulnic, un instrument numit didgeridoo.
Cei mai multi eucalipti se inmultesc prin seminte. Se adapteaza la soluri de orice fel, de la cele argiloase pana la cele nisipoase si de la cele acide pana la cele alcaline, cu conditia sa fie bine drenate. Le place lumina solara plina, iar in primii ani trebuie protejati de vant. Unele specii rezista chiar la inghet.
Numele acestui copac vine din greaca veche, din prefixul eu-, care inseamna „bineâ€, si kaluptos, care inseamna „acoperireâ€. Prin urmare, „bine acoperitâ€. Este descrierea fructului sau, un operculum. Acesta este un fruct de consistenta lemnoasa, in forma de capsula conica, si are la capat niste valve care se deschid pentru a permite semintelor sa iasa. Semintele sunt cerate, au forma de betisor, sunt lungi de doar 1 milimetru si colorate in galben-maroniu.
De mii de ani, eucaliptul este cunoscut si pentru efectele sale vindecatoare, mai ales la nivelul cailor respiratorii superioare. Medicina chineza, medicina indiana Ayurveda, apoi grecii antici si europenii au inclus eucaliptul printre plantele medicinale din farmacopeea proprie. Totusi, genul Eucalyptus a fost descris in mod formal pentru prima data în anul 1789, de catre Charles Louis L'Heritier de Brutelle.
Din frunzele eucaliptului se obtine un ulei esential incolor, cu aroma puternica, lemnoasa si dulceaga, care contine 1,8-cineol, o substanta numita si eucaliptol. In plus, frunzele sale contin si flavonoide (actioneaza ca antioxidanti) si taninuri (ajuta la reducerea inflamatiilor). De aceea, ele ajuta la indepartarea simptomelor racelilor. Mai mult, extractul din frunze de eucalipt e benefic pentru pielea uscata, caci ajuta la refacerea ceramidelor, care sunt acizii grasi responsabili de mentinerea hidratarii pielii. Ajuta si la calmarea durerilor, ne relaxeaza si ajuta la mentinerea sanatatii dintilor.
Eucaliptul poate fi folosit si ca ingredient in bucatarie, insa cu grija, caci nu este un ingredient obisnuit. Frunzele sale contin toxine, pe care copacul le secreta pentru a se apara de insecte. Da savoare pestelui, carnii si legumelor, atunci cand acestea sunt afumate prin arderea unei frunze. Pescarii portughezi obisnuiau sa-si prepare captura pe carbuni incinsi, punand in interiorul golit al pestelui cateva crengute de ienupar, iar la final puneau o frunza de eucalipt udata cu apa de mare pe carbuni, afumand astfel pestele si dandu-i un gust deosebit. Infuzia din frunze de eucalipt ajuta la decongestionarea cailor respiratorii si la calmarea gatului iritat. Combinat cu fructe de vara, din eucalipt se obtine un jeleu herbal delicios, care de asemenea ajuta la respiratie.
Bomboanele balsamice cu propolis din portofoliul Apidava imbina perfect aroma și beneficiile produselor apicole cu uleiul esential de eucalipt. Nu sunt doar delicioase, ci sunt si deosebit de utile in situatia in care avem gatul inflamat, mai ales in sezonul rece. Nu contin zahar, iar propolisul, care are si el o serie de proprietati antiseptice si antiinflamatorii, actioneaza imediat, crescand imunitatea si grabind vindecarea.
Eucaliptul e util si in alte moduri. De pilda, el este plantat acolo unde se doreste asanarea unor mlastini, deoarece este un mare consumator de apa. In zilele calde, deasupra padurilor de eucalipti se formeaza o ceata din compusii organici volatili pe care acesti arbori ii emana. Muntii Albastri Australieni si-au luat numele tocmai de la aceasta ceata fina care actioneaza ca un filtru albastrui. (Foto: www.istockphoto.com, www.apidava.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.