Mereu iubitul trandafir

Imprimare

A fascinat artistii de-a lungul secolelor cu frumusetea sa si cu parfumul sau, cu delicatetea si rafinamentul in contrast cu spinii pe care-i poarta pe tulpina. S-ar putea spune ca trandafiriil au existat de cand lumea... De cand a inceput sa fie cultivat, acum 5.000 de ani, in indepartatele meleaguri ale Chinei, omenirea a vrut sa imprumute din frumusetea sa fascinanta si sa-i dezlege tainele. Astazi, exista zeci de mii de soiuri de trandafiri si nu exista gradina in care sa nu fie prezent la loc de cinste un trandafir, asa cum ii sta bine unui rege al florilor. De la cele mai vechi soiuri, pastrate cu iscusinta de catre cei mai buni gradinari, si pana la cele mai noi soiuri de trandafirii raman, cu siguranta, cele mai rafinate flori.

Mare iubitor de lumina, trandafirul se numara printre florile preferate de romani, prezente in majoritatea gradinilor si ingrijite cu cea mai mare atentie. Se spune ca temperatura maxima pe care un trandafir o poate tolera este de 24 de grade Celsius. In privinta celei mai scazute temperaturi la care rezista, se pare ca sunt varietati care rezista chiar la -25 de grade Celsius. In general, daca solul este suficient de umed, iar razele soarelui calde si delicate, trandafirul isi rasplateste gradinarul cu cele mai fascinante flori.
De la literatura mitologica antica, unde trandafirul era divinizat, pana la Micul Print al lui Antoine de Saint-Exupery, unde trandafirul pare sa intruchipeze insusi sensul existentei, aceasta floare a fost prezenta secol dupa secol in viata omenirii.
Exista sute de legende care au ca personaj principal trandafirul. Una dintre acestea, o legenda englezeasca, povesteste despre un rege care, simtind greutatea batranetilor, cauta un sot pentru fiica sa, insa dorea ca acesta sa fie demn de indeletnicirile unui rege adevarat. Dupa ce cauta in zadar prin toate regatele vecine, nu-i mai ramasese decat sa caute un baiat simplu, din propriul sau regat. Intr-un satuc, nu departe de palatal regal, un tanar caruia i se lipise printesa de inima hotari sa faca tot posibilul sa intre in gratiile regelui, insa nu era deloc simplu, pentru ca la palat se adunasera deja sute de tineri gata sa treaca peste toate incercarile, numai sa se vada pe tronul regal.
Ca prima incercare, regele le porunci sa aduca, in dimineata urmatoare, o livada intreaga care sa-i poata sta in palma. Multi au renuntat numai la auzul acestei porunci, insa tanarul indragostit, chibzui cat chibzui, apoi, sfatuit de inteleapta sa mama, lua un sambure de mar si i-l duse in dimineata aceea regelui, spunandu-i ca in fiecare samanta se ascunde un copac care asteapta sa se nasca, iar un copac va face atatea roade, incat va deveni, in scurt timp, o adevarata livada. Regelui ii placu ceea ce auzi, insa nu se grabi sa-i dea mana fiicei sale, ci il mai supuse unei incercari.
De data aceasta porunci sa i se aduca comoara marilor, care trebuia sa incapa in palma sa. Dupa ce chibzui cat chibzui, cazu in deznadejde, spunandu-si ca nu este posibil, insa din nou il salva intelepciunea mamei sale. Aceasta il sfatui sa caute o scoica cu perla. Tanarul sosi a doua zi la castel si ii inmana regelui scoica, spunandu-i ca nu e comoara mai mare decat o perla dintr-o scoica, si i-o aseza in palma. Din nou, regele se bucura sa vada cat de iscusit era tanarul, insa iarasi nu se grabi sa-i dea mana fiicei sale, ci il mai supuse unei ultime incercari, aceea de a i se aduce un trandafir albastru. Tanarul gandi ca aceasta incercare era imposibil de realizat si ca eforturile sale aveau sa se sfarseasca acolo, cauta in tot regatul, insa nu erau decat trandafiri rosii si albi. Dezamagit, merse la mama sa si ii spuse ca aceasta dorinta a regelui este cu adevarat imposibila, insa mama sa astepta sa se lase noaptea, apoi, in lumina lumii, ii arata fiului sau trandafirii care pareau albastri. Tanarul fugi la palat, il trezi pe rege si ii arata gradina cu trandafiri, iar in lumina lunii toti trandafirii pareau albastri. Regele se minuna de intelepciunea tanarului si fu bucuros sa ii dea mana fiicei sale, multumit ca lasase regatul pe mana unui om simplu, insa intelept.
Daca pe vremea aceea trandafirii pareau albastri numai in lumina lunii, astazi exista o paleta variata de nuante, de la alb, roz, rosu, albastru, galben pana chiar la negru. Insa nu doar pentru frumusetea sa este trandafirul atat de iubit, ci si pentru calitatile sale terapeutice. In acest scop se folosesc mai ales petalele. Acestea contin, pe langa pigmenti, vitaminele A, B, C, D, E, P şi K, un ulei esential, heteroizi si flavonoide, acid galic, sucroză, tanin, acid citric, saponozide, steroli, cianină, fructoză, acid malic, calciu, fosfor, fier, geraniol și citonelol, substante care ii confera un rol antibiotic, antiseptic, calmant.
Trandafirul este recomandat in combaterea starilor de oboseala sau in calmarea starilor de agitatie, dar este folosit cu succes si ca astringent, in diaree, leucoree, enterite sau inflamatii bucale, fiind si un excelent antihemoragic. Persoanelor care sunt in convalescenta sau celor care sufera de tuberculoza li se recomanda infuzia de petale de trandafir rosu 15 g la un litru de apa. Tot aceasta infuzie poate fi folosita si in combaterea diareei.
Ceaiul de trandafir este din ce in ce mai folosit in combaterea unor afectiuni nervoase, cum ar fi dereglarile obsesiv-compulsive, stresul, anxietatea, depresia si insomnia. Starile de oboseala nejustificata (atat de des intalnite astazi) pot fi eliminate cu ajutorul unui ceai de trandafir sau al unei bauturi excelente preparate prin macerarea timp de o saptamana a 6 trandafiri rosii (se vor alege trandafirii bine infloriti) in 8 litri de apa, la care se adauga un kilogram de zahar si 50 g drojdie de bere.
Alte afectiuni care pot fi combatute cu ajutorul trandafirului sunt: afectiuni hepatice, stomacale, trandafirul atenueaza si si durerile menstruale, ajuta la refacerea florei intestinale dupa perioade de infectii, fiind si un ajutor de nadejde in reglarea tulburarilor endocrine, in disfunctiile sexuale, in unele probleme de infertilitate, dar si in reglarea digestiei. Pentru problemele legate de digestie se recomanda fie ceaiul de trandafir, fie masajul cu ulei esential de trandafir, in zona abdomenului.
Fructele de trandafir sunt bogate in vitamina A si C. Din trandafiri se mai prepara sirop, gem, vin, iar din petalele unor specii se prepara dulceata de trandafir. Pentru ca are un parfum foarte puternic, Rosa damascena este cel mai indicat trandafir pentru dulceata, preparata astfel: 500 g petale de trandafir, 500 g zahar, zeama de la doua lamai mari, 300 ml apa. Dupa ce s-au spalat bine, sub jet de apa rece, petalele de trandafir se pun intr-un bol, iar peste ele se adauga 7 linguri mari de zahar si se amesteca energic pana la scaderea vizibila a cantitatii. Separat se pune la fiert restul de zahar cu zeama de lamaie, iar cand zaharul este deja dizolvat, se adauga petalele de trandafir, se amesteca si se lasa la foc mic, la fiert, pentru cateva minute, pana cand compozitia va capata consistenta unei dulceti legate. Se pune imediat dulceata in borcane sterilizate, se capseaza si se lasa borcanele intoarse pana cand se racesc. Dincolo de gustul sau excelent, aceasta dulceata este adesea folosita pentru a indeparta aftele bucale, atat la copii, cat si la adulti.
Un alt preparat benefic este otetul de trandafir, obtinut prin macerarea a 100 g petale uscate intr-un litru de otet alb. Se astupa bine sticla si se lasa la soare, timp de 10 zile. Acest otet este recomandat in cazul iritatiilor de piele, in cazul lesinurilor (se pun comprese cu acest otet la tampla bolnavului) sau in caz de insolatie.
Extern, trandafirul poate fi folosit sub forma de infuzie de petale (60 g la un litru de apa) sub forma de spalaturi, gargarisme in stomatite, in amigdalite. Compresele cu aceasta infuzie rece reprezinta un remediu excelent in redobandirea claritatii vederii.
In trecut, femeile obisnuiau sa foloseasca un amestec din ceara topita si ulei de trandafir pentru a inlatura aspectul inestetic al buzelor crapate.
Asa cum era de asteptat, datorita parfumului sau suav si al frumusetii sale, trandafirul a fost folosit, inca din cele mai vechi timpuri, in ritualurile de frumusete. Se spune despre Cleopatra ca obisnuia sa puna in apa de baie cele mai parfumate si mai catifelate petale de trandafir, pentru a obtine o piele asemanatoare acelor petale.
Rosa damascena sau trandafirul din Damasc pare sa fie primul soi de trandafir folosit in industria cosmetica pentru obtinerea uleiului de trandafir. Acesta calmeaza, cicatrizeaza si hidrateaza in profunzime, lasand pielea catifelata si mai luminoasa.
De la uleiul de trandafir, in industria cosmetica, uzul acestei flori a luat amploare de-a lungul anilor. Astfel, se produc creme, sapunuri, lotiuni de corp, sampoane sau parfumuri care imprumuta din proprietatile miraculoase ale acestei fascinante flori.
Un alt excelent produs cosmetic este apa Bio de flori de trandafiri de la Apimond, obtinuta prin distilarea florilor de Rosa damascena. Dincolo de parfumul suav, aceasta apa contine numeroase principii active care au rol tonic asupra pielii, redandu-i fermitatea si protejand-o de iritatii. Poate fi folosita si de catre barbati dupa barbierit, conferind astfel pielii un aspect proaspat si fin.
Evident, nu doar omenirea a fost fascinata de parfumul si frumusetea trandafirului, ci si harnicele albinute, care au gasit in aceasta minunata floare o inestimabila sursa de hrana. Asa a luat nastere polenul crud de trandafir salbatic de la Apiland, un adevarat aliment viu destinat nu doar sa regleze tranzitul intestinal, ci si sa combata oboseala si sa redea organismului energia. (Foto: freeimages.com, Arhiva personala)
Despre semnificatiile si legendele trandafirului a vorbit si Cecilia Caragea in cadrul rubricii Secretele Florilor, realizata de Carmen State.