Flori magice, flori de mar

Imprimare

Nu exista priveliste mai frumoasa decat cea a unei livezi de meri infloriti... Nu e de mirare ca frumusetea florilor de mar a fascinat de-a lungul timpului poeti si pictori de renume. Sute de legende, care de care mai fascinante, au ca subiect aceste minunate flori. Se spune despre zeita stramosilor nostri geto-daci ca a avut doi fii gemeni, nascuti din frumusetea florilor de mar. Acestia au fost numiti Copiii din flori de mar, pentru ca tatal lor nu a fost acolo in momentul nasterii, ci in inaltul cerului. Ulterior, in lumea satului romanesc, oamenii au preluat expresia copii din flori pentru copiii nascuti inainte de casatorie. In colindele romanesti, florile de mar sunt venerate, ele simbolizand un liant intre divinitate si pamanteni, un strop de fericire pe care Dumnezeu l-a oferit oamenilor pentru a le aduce mereu aminte de existenta Sa.

Nu doar florile de mar au fost slavite pentru frumusetea lor, ci si fructele. De la marul care a determinat izgonirea din Rai a lui Adam si a Evei, pana la marul care a declansat o serie intreaga de rationamente logice pentru Newton, marul este nelipsit din legende. Se spune ca in Grecia antica, Zeita Discordiei, Erisi, ignorata de catre ceilalti zei, a vrut sa strice nunta la care nu fusese invitata si a aruncat intre celelalte zeite un mar, pe care a scris: Pentru cea mai frumoasa. Inteleapta Atena, frumoasa Afrodita, dar si protectoarea oamenilor si a casniciilor, Hera, au fost ferm convinse ca marul le era destinat…asadar intre ele a inceput un adevarat razboi, al carui motiv, marul, a devenit apoi marul discordiei. Incercand sa aplaneze discordia creata, Zeus l-a rugat pe Paris, printul Troiei, sa jurizeze el, sa ofere marul cui credea el ca merita sa primeasca titlul de cea mai frumoasa. Evident, fiecare dintre cele trei zeite a facut tot posibilul sa il influenteze pe Paris, iar in final a castigat Afrodita, care i-a promis inima Elenei. Aceasta era casatorita cu regele Spartei, insa datorita vrajilor Afroditei, se indragosti de Paris. Pentru ca discordia sa continue, Elena a plecat impreuna cu iubitul sau, Paris, in Troia, urmariti insa de catre Meneleaus, sotul Elenei. A urmat un adevarat razboi, intins pe perioada unui deceniu, unde mii de vieti s-au pierdut…si totul a plecat de la un simplu mar.
Dincolo de legendele legate de mar, acesta este, fara indoiala, unul dintre cei mai iubiti copaci, datorita fructelor sale. Exista in lume peste 7.500 de specii de mere. Aproape 5 milioane de hectare de teren, din intreaga lume, sunt cultivate cu acest minunat pom fructifer. Astfel, marul este cultivat in peste 80 de tari din intreaga lume, iar dintre acestea, peste 30 sunt din Europa. Dupa tari precum Polonia, Franta, Italia, Germania sau Spania, tara noastra ocupa locul al VI-lea in productia de mere, cele mai prolifice zone unde se cultiva marul, fiind: Maramures, Bistrita, Salaj sau Falticeni, Arges, Valcea sau Dambovita. In Romania, se cultiva aproape 50 de soiuri de mere, dintre care, cele mai iubite par sa fie: Frumosul de Voinesti, Radaseni (cultivat in special in nordul Moldovei), Ardelean, Delia, Idared (cultivat in Moldova, Transilvania si Muntenia), dar si alte soiuri precum Ionathan, Starkrimson, Golden, Florina sau Patule.
Totusi, consumul de mere la noi in tara este relativ scazut fata de alte tari. In timp ce in Olanda, un locuitor consuma in medie aproape 40 de kg de mere pe an, in Italia peste 20, iar in SUA peste 40 de kg, in tara noastra, consumul este de doar aproximativ 13 kg pe an, pe locuitor.
Marul este unul dintre cele mai valoroase alimente pe care natura ni l-a oferit. Acesta contine un numar foarte mare de fibre solubile, cu un excelent rol in reglarea procesului de digestie.
Malus communis pe numele sau stiintific, marul contine, pe langa apa, numerosi acizi organici, tanin, pectina, minerale, dar si vitamine. Pe langa actiunea benefica asupra sistemului digestiv, marul mai are reputatia de a ajuta organismul sa absoarba calciul. Marul mai are si actiune antiseptica, antidiareica, tonica, antianemica, calmanta, laxativa, antifebrila si diuretica, fiind recomandat in anemie, astenie, in starile de convalescenta, in obezitate, reumatism, stari exagerate de oboseala, stres, nervozitate, iritabilitate, in combaterea insomniilor. Consumul unui mar dimineata pe stomacul gol este benefic pentru persoanele care sufera de constipatie. Pectina continuta in mere are rolul de a regla nivelul colesterolului din sange, ajutand astfel la evitarea infarctului miocardic sau a aterosclerozei. Marul este si un excelent ajutor in cazul celor care sufera de hipertensiune arteriala.
Siropul de mere, recomandat in raceli, bronsite, boli de plamani, dar si in afectiuni nervoase, se prepara astfel: se dau pe razatoare merele (un kilogram) si se lasa jumatate de ora in sucul propriu, apoi se amesteca cu jumatate de kilogram de zahar si se pune la fiert, la foc mic, pana cand capata consistenta unui sirop.
In curele de slabire se recomanda consumul unui mar inainte de fiecare masa. Studii recente au demostrat ca femeile care procedeaza astfel pierd mult mai repede in greutate decat femeile care sar peste consumul marului… Daca ne gandim si la continutul sau bogat in potasiu, atunci marul nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia celor care sufera de afectiuni cardiace sau a celor care vor sa le previna.
Desigur, cea mai mare parte din vitamine se gasesc in coaja marului, insa de cele mai multe ori, de frica pesticidelor cu care sunt stropite pentru a alunga daunatorii, oamenii indeparteaza coaja. Exista insa si metode prin care putem sa curatam coaja de aceste substante. Iata una dintre ele: se face un amestec de apa si otet (la jumatate de chiuveta de apa se pune o cana de 200 ml de otet) si se lasa merele in acest amestec timp de un sfert de ora, dupa care se spala normal, sub jet de apa rece.
Dincolo de beneficiile pe care fructul acestui pom le aduce sanatatii, florile sale sunt un adevarat elixir pentru sanatate si frumusete. Infuzia de flori de mar, preparata din 100 g flori de mar la jumatate de litru de apa combate cu succes durerile de burta si starile de insomnie, iar pulberea de flori de mar (obtinuta prin uscare si apoi macinare) este benefica in alungarea stresului sau in normalizarea activitatii cardiace.
Nici albinele nu au ramas indiferente la frumusetea si parfumul suav al florilor de mar. Asa a luat nastere polenul crud de mar de la Apiland, un polen monoflor crud excelent pentru sanatate.
Numit si ingerul pazitor al metabolismului general, polenul crud de mar este o veritabila sursa de energie pentru organism si un aliat important al metabolismului general, stimulat si sustinut de continutul bogat in nutrimente al acestui tip de polen. In plus, avand un continut bogat in antioxidanti, consumul acestuia ajuta organismul sa se apere de infectiile microbiene.

Despre semnificatiile si legendele florilor de mar si ale marului a vorbit si Cecilia Caragea in cadrul rubricii Secretele Florilor, realizata de Carmen State. (Foto: www.freeimages.com, www.apiland.ro, Arhiva personala)