Goji, cheia tineretii vesnice

Imprimare

Goji (Lycium barbarum) este cea mai puternica planta medicinala, iar fructele sale sunt cele mai bogate in nutrienti dintre toate fructele de pe planeta. Face parte din familia Solonaceae, inrudindu-se cu cartoful, rosia, vanata si piperul, dar si cu belladonna. Originara din Muntii Himalaya, goji este utilizata, de mii de ani, in medicina traditionala din Tibet si din China. Tibetanii o considera o avutie nationala si ii spun cheia tineretii vesnice. In tarile occidentale a ajuns destul de recent, insa astazi se cultiva peste tot, fiind din ce in ce mai apreciata.

Planta goji este perena, isi pierde frunzele de obicei la primul ger si e foarte rezistenta la arsita si la ger. Se adapteaza usor oriunde, dar pentru a obtine cele mai bune rezultate solul trebuie sa aiba un pH de 6,8–8,1. Goji poate fi cultivat usor si la ghiveci, pe terasa sau patio. Radacinile sale merg mult in adancime, insa, odata ajunse la fundul ghiveciului, planta se opreste din crescut. Avantajul plantelor la ghiveci este ca fac fructe deja din primul sau al doilea an, nu din al treilea, asa cum se intampla cu cele cultivate in strat.
Fructele de goji sunt unice, caci contin toti aminoacizii esentiali si au cea mai mare concentratie de proteine dintre toate fructele. Sunt incarcate cu vitamina C, contin mai multe carotenoide (betacaroten) decat orice alt aliment, au foarte multe fibre si nu mai putin de 21 de minerale importante, printre care calciu, seleniu si zinc. Contin de 15 ori mai mult fier decat spanacul. Astfel, nu e deloc de mirare ca goji reprezinta o extraordinara sursa nutritionala.
Aceste micute superfructe contin si substante naturale antiinflamatoare, antibacteriale si antifungice. Proprietatile lor antioxidante si polizaharidele continute ajuta la intarirea sistemului imunitar. De aceea, in medicina traditionala chineza erau renumite pentru faptul ca dadeau putere si longevitate, fiind denumite fructele longevitatii. Chinezii spun ca atunci cand goji actioneaza asupra meridianelor rinichiului si ficatului ajuta in durerile de spate, ameteli si probleme de vedere. Cel mai adesea, fructele sunt consumate ca atare, dar si ca extract, infuzie sau ingredient in supe.
Gasim fructele de goji cel mai adesea uscate si le putem consuma direct sau amestecate in musli sau iaurt. De asemenea, le putem lasa timp de cateva ore in apa, apoi aceasta apa o putem bea pe post de bautura racoritoare sau, impreuna cu fructele, o putem adauga in smoothies.
Din pacate, multe fructe de goji din comert, chiar dintre cele care provin din China si Tibet, contin pesticide si fertilizatori sintetici. Nici chiar cele care sunt etichetate ca organice nu sunt intotdeauna perfect sanatoase, asa ca e bine sa verificam sursa, furnizorul.
Dulceata de goji Topoloveana este o premiera absoluta pe piata romaneasca. Contine fructe de goji ecologice intregi si este obtinuta in sistem bain-marie, la temperatura menajanta. Este 100% naturala si poate concura cu cel mai eficient remediu pentru cresterea imunitatii. Nu are zahar adaugat, nici conservanti, fiind indulcita cu suc concentrat de mere. (Foto: freeimages.com, www.magiun-sonimpex.ro)