Coriandrul, ingredientul-minune

Imprimare

Plantele aromate sunt foarte apreciate - atat in domeniul culinar, cat si ca plante medicinale, caci cele mai multe dintre ele au atat proprietati nutritionale importante, cat si compusi chimici care aduc beneficii pentru sanatate. Una dintre plantele foarte cautate in Asia, dar care a cucerit Europa si intreaga lume prin calitatile sale exceptionale este coriandrul. Coriandrum Sativum e o planta anuala, face parte din familia Umbeliferelor si este inrudit cu patrunjelul. De altfel, mai este numit si patrunjel chinezesc sau patrunjel mexican, dar aroma sa, care are si un iz de lamaie, este mult mai puternica decat a patrunjelului.

Coriandrul poate fi cultivat usor, fie in gradina, in sol, fie in ghiveci, in interior, de catre oricine, la fel ca patrunjelul. Este bine de stiut ca iubeste solul mai argilos, bine drenat, climatul secetos si lumina directa a soarelui. Frunzele sale sunt verzi, iar floricelele au aproximativ 4 centimetri in diametru, sunt colorate in alb sau roz si apar la sfarsitul verii.
Probabil ca aromantul coriandru provine din regiunea nord-africana si sud-est asiatica, insa astazi il intalnim peste tot, mai ales in tarile tropicale si subtropicale. In sudul Europei era cu siguranta cunoscut in urma cu trei milenii, insa se pare ca in Asia oamenii il utilizau ca ingredient inca de acum cinci mii de ani. Practic, este una dintre cele mai vechi plante culinare si medicinale utilizate de oameni.
Planta e amintita in vechi scrieri sanscrite, in Vechiul Testament, iar seminte de coriandru au fost gasite in cateva morminte egiptene. Era cultivat la scara larga in Roma antica si in Egiptul antic. Printre primele plante cultivate de colonistii europeni in America, mai exact in statul Massachusetts, incepand din secolul al XVII-lea, se numara si coriandrul. Tot in secolul al XVII-lea, francezii preparau un lichior din coriandru.
Semintele de coriandru au un gust placut, dulce, asemanator cu al nucii, dar cu o nuanta de citrice. Iar frunzele de coriandru, care sunt un excelent stimulator al apetitului, contin proteine, carbohidrati, vitamina B9 (cam 3% din necesarul zilnic in 20 de grame de frunze), vitamina C (6% din necesarul zilnic fiind continut tot in 20 de grame de frunze), precum si antioxidanti precum seleniu, acid ascorbic, vitaminele A si E, betacaroten. In domeniul culinar, termenul coriandru este folosit de obicei cu referire la condimentul obtinut din seminte si mai putin la planta propriu-zisa, iar frunzele de coriandru (proaspete sau uscate) sunt numite de obicei cilantro (cuvant care inseamna coriandru in limba spaniola).
Aceasta planta aromata e foarte utilizata in bucataria mexicana, indiana, europeana si din Orientul Mijlociu. Exista doua soiuri principale, coriandrul indian si cel marocan. Coriandrul este folosit in bucataria chineza de sute de ani, caci chinezii il pretuiesc nu doar pentru calitatile afrodisiace si medicinale, ci si pentru aroma sa distincta, speciala. De altfel, coriandrul se numara printre putinele ierburi aromate din bucataria chineza. In mod surprinzator, in China se folosesc lujerii si frunzele proaspete, in salate, sosuri, dressinguri si supe, dar niciodata semintele. Coriandrul joaca insa un rol mult mai important in bucatariile indiana (in preparatele masalas) si indoneziana. Iar in bucataria thailandeza se folosesc radacini de coriandru pentru condimentarea unor mancaruri din categoria curry, specifice Asiei, precum si seminte de coriandru, pentru alte preparate. Mexicanii, la randul lor, il folosesc ca ingredient in sosurile de tip salsa.
Atunci cand cumparati coriandru de la magazin, evitati frunzele cu pete galbene si alegeti-le doar pe cele proaspete, de un verde luminos. Trebuie sa stiti ca ele nu sunt prea rezistente, astfel ca le puteti pastra doar in frigider. Daca doriti sa pastrati seminte de coriandru, spalati-le bine, apoi uscati-le la soare sau in cuptor, la temperatura nu foarte inalta. Chiar si albinele sunt fermecate de aromele florilor de coriandru!
Mierea de coriandru este o miere foarte rara, insa are nenumarate calitati. Mierea de coriandru Apidava, care provine din zona Transilvaniei, are o textura fina si o frumoasa nuanta galben-rosiatica. Aceasta miere cu totul speciala este recomandata mai ales in ulcere si in gastrite hiperacide. Iar daca nu suferiti de nimic, puteti savura mierea de coriandru Apidava ca pe un dulce natural cu un gust unic!
Beneficiile pentru sanatate ale coriandrului sunt multiple. Vechii egipteni si vechii greci considerau ca aceasta planta are proprietati afrodisiace. Dioscoride, celebrul medic grec care a scris primele tratate despre plantele medicinale, spunea ca barbatii care consuma coriandru isi sporesc potenta sexuala. Coriandrul reduce inflamatiile, avand proprietati antiartritice si antireumatice, care atenueaza inflamatiile cauzate de anemie sau de functionarea proasta a rinichilor. Stimuleaza urinarea, deci eliminarea excesului de apa.
Imbunatateste aspectul pielii si, datorita proprietatilor detoxifiante, dezinfectante, antifungice, antiseptice si antioxidante, vindeca eczeme, infectii fungice si pielea uscata. De asemenea, coriandrul reduce colesterolul, caci contine acid oleic, linoleic, stearic, palmitic si ascorbic. Scade nivelul de colesterol rau din peretii interiori ai venelor si arterelor, cel care cauzeaza atacurile de cord, ateroscleroza si atacurile vasculare. Consumat zilnic de catre pacientii cu hipertensiune, ajuta si la reducerea tensiunii sanguine.
In Europa, coriandrul mai este numit "planta antidiabet". Prin stimularea glandelor endocrine, ajuta la cresterea secretiei de insulina a pancreasului, adica la cresterea nivelului de insulina din sange. Regleaza absorbtia si asimilarea zaharului, scazand nivelul acestuia in sange. Previne caderile bruste ale nivelului de zahar in sange si sustine functiile metabolice. Datorita continutului de borneol si linalool, coriandrul ajuta la imbunatatirea digestiei, a functiilor ficatului si a miscarilor peristaltice ale intestinelor. Atenueaza diareea si, datorita compusilor bioactivi, previne greata, voma si dereglarile stomacale. De asemenea, are un rol in secretia sucurilor digestive si in activitatea enzimatica din stomac, stimuland miscarile peristaltice si digestia. Studiile au demonstrat ca un consum zilnic de coriandru previne colicile abdominale.
Citronelolul pe care il contine este un antiseptic care opreste evolutia unor rani sau ulcere la nivel bucal si grabeste vindecarea. Mestecarea semintelor improspateaza respiratia. Coriandrul contine mult fier, care ajuta la prevenirea anemiei. De asemenea, are proprietati antihistaminice, diminuand suferinta cauzata de febra fanului sau alte alergii de sezon. Uleiul de coriandru aplicat pe piele reduce reactiile alergice ale acesteia. Fiind bogate in calciu, frunzele de coriandru adaugate in meniul nostru ajuta sanatatea oaselor si previn boli de tipul osteoporozei.
Coriandrul creste imunitatea generala. Fiind un stimulator natural, regleaza si ciclul menstrual, reducand totodata durerile asociate acestuia. In plus, previne afectiuni oculare precum degenerescenta maculara si conjunctivitele, reduce stresul si tensiunea intraoculara si imbunatateste vederea la persoanele in varsta. (Foto: www.istockphoto.com, www.apidava.ro)