Marti, 25 Feb

Ultimele Titluri :

Casa si Gradina

Dracena, planta care purifica aerul

Email Imprimare

Dracena este una dintre cele mai raspandite plante de apartament, inviorand spatiile in care este asezata si conferindu-le energie si vitalitate. Este una din plantele care purifica aerul incaperilor. Nu degeaba se afla in topul NASA al celor 12 plante care purifica aerul incaperilor. Se spune despre dracena ca identifica si anihileaza toxinele din aer.
Nascuta pe meleagurile africane si asiatice, dracena, aceasta floare exotica, al carei nume provine din grecescul drakaina, adica femeia dragon, este o planta deosebit de eleganta, cu frunzele mereu verzi, adunate ca un manunchi. Crescuta in mediul sau natural, dracena infloreste, insa acest lucru este posibil si la dracaenele de apartament. Se spune ca atunci cand infloresc, dracenele de apartament raspandesc un miros imbietor si aducator de stare de bine.

Rosia, delicioasa si sanatoasa

Email Imprimare

Din punct de vedere botanic, rosia, una din legumele preferate ale oamenilor, este de fapt un fruct, nu o leguma, caci contine seminte. Fiind usor de cultivat, foarte productiva si avand o multime de utilizari in bucatarie, rosia este prezenta in aproape toate culturile de pe glob si in aproape toate zonele geografice.
Poate parea ciudat sau surprinzator, odinioara, rosia nu arata la fel ca astazi. Nu era atat de mare si atat de carnoasa. Rosiile erau mici, goale, dure si apoase, dupa cum scria Livingston in cartea sa Livingston and the Tomato. Alexander W. Livingston, un cultivator din Reynoldsburg, statul Ohio, SUA, este parintele rosiei moderne, fiind cel care a reusit sa creeze, in 1870, prima varietate de rosie care a avut succes comercial. El a transformat rosia din ratusca urata a horticulturii (mica, vargata, cu miez tare si aproape goala) in deliciosul fruct-leguma cu pielita fina si uniforma, zemos, aromat si carnos de astazi. Livingston a creat peste 30 de soiuri de rosie. In anul 1920, jumatate din soiurile importante de rosie cultivate in SUA erau produse de firma lui, iar Livingston a fost onorat de catre Departamentul Agriculturii.

Cum sa nu vrei... ardei?

Email Imprimare

Ardeiul (Capsicum annuum) face parte din familia Solanaceae si, alaturi de rosie si castravete, este una dintre cele mai gustoase si mai sanatoase legume din lume. La scurt timp dupa descoperirea Lumii Noi, a fost adus in Europa de catre Cristofor Columb din America Centrala si de Sud, unde era cunoscut si folosit la scara larga de peste 5.000 de ani. De altfel, numele de chili, chilli sau chile al binecunoscutei varietati de ardei provine, evident, de la Chile, locul in care se pare ca ardeiul era cunoscut chiar cu 7 milenii inainte de Hristos. Desi a fost si este numit, in mod ciudat, pepper, ardeiul nu are absolut nicio legatura cu piperul (Piper nigrum din familia Piperaceae), binecunoscuta mirodenie. Este clar ca marele Columb i-a dat ardeiului acest nume pentru ca era convins ca adusese din gradinile caraibiene un soi piper, care era, la vremea aceea, un condiment foarte important si foarte cautat pe pietele din Europa. De altfel, el asta si cautase in America, piper.

Capsun, pentru ca este cel mai bun!

Email Imprimare

Ne apropiem de sezonul fructelor, iar capsunile sunt printre primele care apar, rasfatandu-ne cu gustul lor delicios! Nu e de mirare ca, pe plan mondial, capsunile se numara printre cele mai solicitate si cautate fructe. De fapt, capsunul este planta fructifera din lume cultivata pe cea mai mare suprafata, in climate temperate si subtropicale, din Alaska pana in America de Sud, in Europa, Africa, Asia si Australia. Practic, capsunul este cultivat in scopuri comerciale de la Ecuator pana la Cercul Arctic si de la nivelul marii pana la altitudini de 3.000 de metri.
Capsunul este o planta perena care face parte din familia Rosaceae, subfamilia Rosoideae, fiind inrudit cu murul si cu zmeurul. Creste la nivelul solului, ajungand la inaltimea de 10-15 cm, are frunze tri-palmate, cu margini zimtate, face flori mici, albe sau rozalii, cu cinci petale rotunde, si se inmulteste prin stoloni, care se intind la nivelul solului, dand radacini noi. Foarte interesant este ca, din punct de vedere botanic, delicioasa capsuna, pe care o cunoastem cu totii, nu este un fruct propriu-zis. Ea este, de fapt, un receptacul carnos, o aglomerare care contine multe, multe fructe mici – acele seminte (asemanatoare semintelor florii-soarelui) care se vad suprafata si care nu se deschid la coacere.

Paducelul, ingerul pazitor al inimii

Email Imprimare

Paducelul, foarte cunoscut la noi in toate judetele tarii, din zona de campie pana in cea de deal si de munte, se origineaza in regiunea temperata din estul si centrul Europei, fiind insa intalnit si in Asia de Sud-Vest pana in Afganistan, dar si pe continentul american sau in nordul Africii. Numele provine de la latinescul, Peducellus, fiind cunoscut insa si sub numele de gherghin, gherghinar, merisor tepos, funigel sau furnicel. Grecii l-au numit Crataegus Oxyacantha, pentru forta si rezistenta lui, dar denumirea actuala pentru gherghinul comun este Crataegus monogyna, iar o specie adusa din China, gherghinul chinezesc, poarta numele Crataegus pinnatifida.
Calitatile deosebite ale paducelului au fost apreciate deja din preistorie, cantitati importante de seminte de paducel fiind descoperite in locuinte din epoca pietrei. Apoi Dioscoride avea sa scrie, acum doua mii de ani, despre proprietatile lui medicale. Dar paducelul reprezenta mai mult decat un medicament. El era considerat un simbol al rodniciei si al sperantei.

Origami, arta plierii hartiei

Email Imprimare

Tradus din japoneza, origami  inseamna impaturirea hartiei. Istoricii inca nu au stabilit exact de unde a venit prima data aceasta idee, din China sau din Japonia. Origami constituie arta plierii hartiei colorate in modele de creaturi vii, obiecte, decoratiuni. Exista cateva reguli de care trebuie sa tinem seama la impaturirea hartiei: figurile se vor impaturi mereu pe o suprafata neteda si plata; hartiile se masoara si se decupeaza de fiecare data foarte exact; intai se va impaturi forma de baza care apartine figurii respective.

Otetul, ajutorul tau de nadejde

Email Imprimare

In orice bucatarie, puteti gasi langa sticla de ulei, o sticla de otet. In afara de gatit, otetul are multiple intrebuintari. Datorita aciditatii sale, otetul poate fi un inlocuitor al multor substante chimice, dar si un excelent remediu terapeutic.
Imi aduc aminte cum, dupa ce tata batea pe batator covorul, venea mama cu un lighean cu apa si otet. Inmuia o perie in solutia obtinuta, il peria si improspata culorile. Si voua va poate fi de ajutor otetul! Puteti sa curatati calcarul de pe vasul de toaleta, robinete sau capul de dus cu o solutie de otet. Puteti curata masina de spalat punand un litru de otet in locul detergentului si facand un ciclu complet de spalare, cu masina goala. Economisiti astfel banii pe care-i dati pe produsele anticalcar.

Curiozitati despre santal

Email Imprimare

O aroma puternica si senzuala din exotica Indie leaga cerul si pamantul. Un dar al naturii, pentru ca toti oamenii sa se invaluie in parfumuri divine. Orasul Kannauj din India "respira" arome senzuale de santal, trandafiri, iasomie si sofran. In piete se vand cutii sau vase sculptate in lemn de santal, podoabe lucrate cu migala, sticlute cu esente. In interiorul templelor, preotii pregatesc dupa reguli stricte chandan, un amestec obtinut din macinarea foarte fina a lemnului de santal, inmuiat apoi cu apa si pudra de sofran. Aceasta pasta foarte aromata este folosita in cadrul ceremonialurilor religioase, hindusii atingandu-si fruntea sau pieptul.

Floare alba de cais...

Email Imprimare

Caisul este un foarte apreciat pom fructifer, de talie mica si medie, din familia Rosaceae. Numele sau latin, Prunus armeniaca, se traduce prin prun armenesc (din Armenia). S-ar parea ca originea sa nu este neaparat Armenia, ci mai degraba China, Himalaya si alte parti temperate ale Asiei, zone in care a fost cultivat cu doua milenii inainte de Hristos pentru fructele sale delicioase. Armeniaca vulgaris, caisul salbatic, din care se trage caisul, a fost declarat specie amenintata din cauza ca e pe cale de disparitie in zonele sale natale: China, Uzbekistan, Kazahstan si Kirghistan. Astazi, caisul este cultivat in regiuni cu clima calda si temperata de pe tot globul, mai ales in zona Mediteranei, in Orientul Mijlociu si in Asia Mica. Cei mai mari producatori mondiali sunt Turcia, Iran, Uzbekistan, Italia si Algeria, iar 90% din productia SUA se obtine in California. Nu sunt potrivite climatele prea umede, care strica fructele. Exista cateva specii inrudite cu caisul: Prunus siberica (Siberia, nordul Chinei, Manciuria), Prunus mandshurica (Manciuria, Coreea), Prunus dasycarpa (caisul purpuriu) si Prunus mume (caisul japonez).

Crizantema, floarea de aur

Email Imprimare

Crizantema (Chrysantemum) este o planta cu flori perena, care face parte din familia Asteraceae, fiind originara din nord-estul Europei si din Asia. Este o floare frumoasa si interesanta, caci este una dintre ultimele flori mari, spectaculoase care infloresc inainte de venirea iernii. Atat prin aparitia ei intarziata, cat si pentru frumusetea ei, este una din putinele flori care rivalizeaza cu trandafirul, fiind numita si regina toamnei.
Numele ei provine din chrysos, care in greaca inseamna aur, si anthemon, care in greaca inseamna floare. La noi mai este numita tufanea, dumitrita sau margareta de toamna. A inceput sa fie cultivata cu 1.500 de ani inainte de Hristos, de catre chinezi. In anul 1630 se cunosteau deja peste 500 de soiuri si varietati de crizantema. Insa in Europa nu a ajuns la fel de repde ca mirodeniile orientale. Abia in 1789 a fost folosita la infrumusetarea gradinilor regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, cu doar cateva luni inainte ca acesta sa fie executat, in valtoarea evenimentelor declansate de Revolutia Franceza. Crizantema a ajuns in America in anul 1798, cand colonelul John Stevens a importat o din Anglia varietate numita Dark Purple.

Vascul, planta magica venita din cer

Email Imprimare

Vascul este o planta neobisnuita, un fel de arbust care se pare ca este foarte, foarte vechi. Practic, ea nu are radacini, ci isi fura hrana de la gazda sa, caci este o planta semiparazita, crescand pe ramurile anumitor copaci, chiar si la 5 metri de la sol. Ajunge la 1 metru inaltime, dezvoltandu-se in forma sferica in jurul plantei-gazda, ca o tufa atarnatoare. Are ramuri drepte, frunze cu aspect de piele, galbene-verzui, vesnic verzi, tulpina ei e ramificata, face flori mici, galbene, care dureaza foarte putin, iar fructele sunt sticloase, avand forma de bobite albe sau galbui, in interior sunt gelatinoase, cleioase, au multi samburi, apar in octombrie, noiembrie si decembrie si sunt toxice.

Incarcat cu antioxidanti, coacazul negru

Email Imprimare

Coacazul negru (Ribes nigrum, din genul Ribes, familia Grossulariaceae) este un arbust originar din nordul Europei si Asia. Creste si in America de Nord, dar cel mai intens este cultivat in Noua Zeelanda, unde solul, clima si soarele ii priesc de minune. Fructele sale sunt utilizate in multe bauturi si preparate culinare, fie singure, fie in combinatie cu alte fructe. Chiar daca sunt acrisoare, sunt foarte gustoase, fiind preferate mai ales sub forma de gemuri si dulceturi, precum si ca ingrediente in prajituri si in sucuri.

Obiceiul bradului de Craciun

Email Imprimare

Pomul de Craciun este una dintre cele mai raspandite traditii crestine. De asemenea, el reprezinta sarbatorile de iarna in general, nefiind, practice, legat de religie, ci mai mult un obicei laic pus in legatura cu o celebrare crestina, nasterea lui Isus Hristos. Desigur, pomul este un brad, iar acest lucru nu este lipsit de semnificatii.
Originea obiceiului nu este foarte clara, existand multe controverse in legatura cu aparitia sa. Multi spun ca este, de fapt, un obicei pagan, al religiilor politeiste, preluat apoi de crestinism. Copacii si plantele care ramaneau verzi peste iarna au avut, dintotdeauna, o semnificatie speciala. Oamenii obisnuiau sa atarne crengi inverzite deasupra usilor si ferestrelor, pentru a-i feri de spiritele rele, vrajitoare, stafii si boli. Egiptenii aduceau in casa ramuri de palmier pentru a sarbatori solstitiul de iarna, considerat cea mai scurta zi din an. Le considerau un simbol al triumfului vietii asupra mortii. Se pare ca si primele populatii din Insulele Scandinave omagiau bradul, iar druizii tineau in casa ramuri de plante perene, verzi, considerandu-le sacre si simboluri ale vietii vesnice.

Un crampei din maretia naturii, bradul

Email Imprimare

Padurile de conifere sunt cele mai intinse de pe planeta noastra, caci acesti copaci vesnic verzi rezista acolo unde este prea frig pentru foioase si prea cald pentru tundra. Acopera zone immense de pamant mai ales in emisfera nordica – padurile boreale. Nu exista foarte multe specii de conifere, insa importanta lor ecologica este deosebit de mare, caci ele absorb imense cantitati de dioxid de carbon din atmosfera. Diviziunea Pinophyta (cunoscuta si sub numele de Coniferophyta sau Coniferae) cuprinde 8 familii, 68 de genuri si doar 630 de specii. Cele mai cunoscute sunt molidul, pinul, bradul, zada, tuia, tisa, chiparosul, jneapanul (unul dintre putinii arbusti), cedrul. In general, coniferele sunt copaci inalti, cu tulpina dreapta, fara ramificatii, cu ace acoperite cu ceara in loc de frunze. Coniferele sunt foarte bine adaptate iernii: forma lor conica si crengile inclinate in jos permit zapezii sa alunece, evitand astfel supraincarcarea. Multe dintre specii isi schimba procesele biochimice pe durata sezonului rece, pentru a deveni si mai rezistente.

Craciunita, Floarea Noptii Sfinte

Email Imprimare

Infloreste in preajma sarbatorii de Craciun, creand un adevarat spectacol de culoare, nu doar al florilor, ci si al frunzelor. Craciunita, cunoscuta si sub alte denumiri, precum Steaua Craciunului sau Floarea Noptii Sfinte, a fost descoperita in anul 1825 de catre ambasadorul Statelor Unite in Mexic, Joel R. Poinsette. Acesta a facut-o cunoscuta atat in America de Nord, cat si in America de Sud, iar intr-un timp foarte scurt, floarea a devenit simbolul sarbatorii Craciunului pe ambele continente. La scurt timp dupa aceea, moda craciunitei s-a extins si in Europa. Astazi, ea este foarte populara si este prezenta in majoritatea caselor, mai ales in prag de sarbatoarea nasterii Mantuitorului.

Orhideea, simbol al puritatii si al perfectiunii

Email Imprimare

De o incredibila varietate, orhideele fac parte din cea mai mare familie de plante din lume, familia Orchidaceae cuprinzand pana la 30.000 de plante, cu flori care mai de care mai frumoase, mai viu colorate. Orhideele au fascinat omenirea, atat prin diversitate, cat si prin aura lor misterioasa. Pot creste atat in regiunile semidesertice, in conditii de seceta, cat si in regiunea Cercului Polar, la temperaturi foarte scazute. Intalnim orhidee atat in copacii muntilor, la altitudini de pana la 3.000 m, dar acestea pot creste si sub pamant, private de lumina zilei.
In functie de mediul in care cresc, orhideele se impart in trei categorii: terestre (orhidee care cresc pe sol), epifite (care cresc in copaci sau pe alte plante) si lithofite (orhidee care cresc in conditii extrem de austere, in soluri sarace, lipsite de substante nutritive.

Povestea celei mai uimitoare plante, Aloe Vera

Email Imprimare

Denumita planta nemuririi de catre vechii egipteni, Aloe Vera este considerata, datorita virtutilor sale terapeutice, o regina a plantelor medicinale. Originara din Africa de Nord, aceasta este o planta cu frunze carnoase, suculente, cu aspect de sulita, inconjurate de tepi. Acestea au un ritm de crestere foarte rapid. Florile pot fi galbene, portocalii sau rosii, sunt asezate in forma de spic, avand forma tubular, si apar mai des la planta crescuta spontan, decat la cea crescuta in ghivece, in special cele tinute in interior. La fel ca si ceapa, usturoiul, laleaua sau crinul, Aloe Vera face parte din familia Liliaceae. Creste spontan in tarile tropicale, din Asia, Africa si America, dar si in partea de sud a Europei, insa ea este si cultivata pe suprafete destul de mari, in tari precum Republica Dominicana, Barbados, Jamaica, Puerto-Rico. Alte tari mari cultivatoare de Aloe Vera sunt California, Arizona si Mexic.

Migdalul, pomul bunastarii

Email Imprimare

Migdalul (Prunus dolcis, familia Rosaceae) este cultivat de 6 milenii, provenind din muntii Asiei Centrale si de Vest, al caror sol e bogat in minerale. Acum 2.000-3.000 de ani era cultivat in Spania, Maroc, Grecia si Israel si exportat in China pe Drumul Matasii. In ultima perioada, il gasim in tot mai multe regiuni ale lumii, avand o mare importanta comerciala. Fiind niste fructe foarte delicioase, migdalele au fost considerate multa vreme un semn al bunastarii si al sanatatii. In Biblie, in cartea Numeri, se spune ca toiagul lui Aaron a inflorit si s-a umplut de migdale coapte – un semn bun inaintea lui Moise. Iar romanii aruncau pumni de migdale peste tinerii casatoriti, ca semn al bunastarii.

Simbolurile si beneficiile florii de iris

Email Imprimare

Remarcat prin frumusetea incantatoare, insa trecatoare a florilor sale, irisul, cunoscut si sub denumirea de stanjenel, este o planta perena, cu peste 200 de soiuri, originara din Europa si Africa de Nord. Are un rizom orizontal, carnos, din care se inalta frunze in forma de teaca. Acestea invaluiesc tulpina la baza, iar spre varf cresc alte frunze, mai mici. Fara a avea un parfum intens, florile lunguiete apar in partea de sus a tulpinii, sunt albastre spre violet si in lunile mai-iunie creeaza adevarate peisaje de culoare. Desi irisul nu este o planta cu pretentii speciale, crescand atat in medii cu o umiditate ridicata, pe marginea apelor sau chiar in apa, dar suportand si medii cu soare din abundenta sau chiar cu umbra, acesta creste cel mai bine in soluri unde apa nu stagneaza.

Galbenelele, aurul Maicii Domnului

Email Imprimare

Originara din vestul Africii si regiunea Mediteranei, Calendula officinalis, planta din familia Compositae, creste spontan pe campii, pe dealuri, pe terenuri necultivate, fara a avea pretentii deosebite in ceea ce priveste solul sau clima. Totusi ea prefera soarele, asadar, atunci cand este cultivata, este bine sa se aleaga spatii insorite. Calendula officinalis este cunoscuta sub diverse denumiri populare, precum: calinica, rujulita, ochi galben sau filimica, insa cea mai folosita denumire este aceea de galbenele. Este o planta care poate ajunge pana la 70 cm, cu o tulpina foarte ramuroasa, cu frunze alterne, cele de la baza fiind mai late si dintate, iar cele superioare sunt mai alungite. Florile melifere apar din mai pana tarziu in toamna si au un parfum specific si culoare galben spre portocaliu.

Goji, cheia tineretii vesnice

Email Imprimare

Goji (Lycium barbarum) este cea mai puternica planta medicinala, iar fructele sale sunt cele mai bogate in nutrienti dintre toate fructele de pe planeta. Face parte din familia Solonaceae, inrudindu-se cu cartoful, rosia, vanata si piperul, dar si cu belladonna. Originara din Muntii Himalaya, goji este utilizata, de mii de ani, in medicina traditionala din Tibet si din China. Tibetanii o considera o avutie nationala si ii spun cheia tineretii vesnice. In tarile occidentale a ajuns destul de recent, insa astazi se cultiva peste tot, fiind din ce in ce mai apreciata.

Iedera, vesnic verde

Email Imprimare

Se spune despre iedera ca poate trai pana la 1.000 de ani si se adapteaza la conditiile variate ale mediului, suportand atat seceta, cat si temperaturi scazute de pana la 10 grade Celsius. Iedera se agata de garduri, de peretii caselor, catarandu-se pe ziduri vechi, sau se taraste printre copaci, impanzindu-se si ajungand pana la lungimi de 20 de metri. Are tulpina si ramificatii lungi, subtiri si frunze ovate, de culoare verde inchis, flori alb-verzui, aparute in lunile august si septembrie. Fructele se maturizeaza iarna si sunt mici bace violet inchis spre negru.

Arnica, o planta rara, binefacatoare

Email Imprimare

Aproape disparuta din multe din tarile Europei Occidentale, arnica (Arnica montana) este o planta erbacee, perena, care creste in special in zonele de munte, in Europa Centrala, acolo unde umiditatea si soarele ii permit sa infloreasca in voie. Floarea sa, de culoare galbui-portocaliu, ne incanta din mai pana in august.
Numele de arnica provine de la termenul grecesc ptarmica (stranutator), iar in tara noastra este cunoscuta sub numeroase denumiri populare, cum ar fi: ciuda, carul padurilor, carul zanelor, tata oilor, cujda, iarba soarelui, podbal, podbal de munte, roit sau tabacul campului.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.