Sambata, 21 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina

Casa si gradina

Palma Maicii Domnului, o planta binecuvantata

Email Imprimare

Cu totii adoram mireasma ametitoare a caprifoiului si florile lui delicate. Cunoscuta si ca Palma Maicii Domnului sau Mana Maicii Domnului, aceasta planta este ideala atunci cand vrem sa decoram exteriorul locuintelor. Se planteaza usor si se ingrijeste si mai usor, devenind in scurt timp o tufa cataratoare. Nu este pretentioasa si tolereaza foarte bine seceta si frigul. Daca aveti un spatiu insorit, de circa un metru si care permite catararea plantei, nu ezitati sa o cultivati! Ganditi-va de la inceput pe ce se catara planta, puteti alege un gardut sau o scara! Eu am ales un loc care permite catararea catre geamul camerei mele. Nici o alta mireasma nu ma trezeste mai frumos dimineata!

7 intrebuintari mai putin cunoscute ale spirtului

Email Imprimare

Cel mai folosit antiseptic si dezinfectant in practica medicala, alcoolul sanitar (spirtul), are cateva utilizari deloc de neglijat si in gospodarie. Ieftin si eficient, alcoolul sanitar inlocuieste cu succes produsele de curatare si dezinfectare din comert. Iata in ce situatii va poate fi de ajutor spirtul in indeletnicirile casnice:
1. Previne ingalbenirea gulerelor de la camasi. Chiar daca ati facut dus dimineata, grasimea specifica pielii lasa urme peste zi pe gulerele camasilor albe si acestea se ingalbenesc. Dimineata, inainte sa imbracati camasa, stergeti-va pe gat cu o discheta inmuiata in putin alcool sanitar. Seara, nu veti mai gasi gulerul patat.

Gateste cu stil intr-o bucatarie cameleonica

Email Imprimare

Dintotdeauna, bucataria a fost spatiul care aduce familia impreuna: gatim, radem, povestim toate cele intamplate de-a lungul zilei. In bucatarie, ii gasim pe toti cei dragi si, din dragoste pentru ei, dorim sa-i surprindem cu cine sanatoase si sofisticate, mai ales ca show-urile culinare ne provoaca din ce in ce mai tare sa experimentam in bucatarie. Stilul nostru de viata se schimba pe zi ce trece, iar acest lucru se vede si in bucatarie. Suntem din ce in ce mai atenti la ce mancam si la ce le pregatim celor dragi. Chefi renumiti ne dau sfaturi pentru cine rapide si sanatoase, iar preferatele lor plite cu inductie incep sa se regaseasca mai nou si in casele noastre.

Aloe Vera, floarea desertului

Email Imprimare

Aloe Vera nu mai este de multa vreme o planta exotica si stranie. O intalnim, astazi, ca ingredient in numeroase produse de ingrijire a casei (de la detergent de vase pana la manusi din latex), in sucuri de fructe, precum si ca planta ornamentala. Isi datoreaza raspandirea rapida in intreaga lume mai ales proprietatilor ei medicinale. In zilele noastre, ea este cultivata peste tot, in toate regiunile in care clima o permite, din Mexic si SUA pana in China si Japonia. Originara din zonele aride din nordul si din sudul Africii si din Madagascar, Aloe Vera este una dintre primele plante mentionate de catre oameni, datorita exceptionalelor sale proprietati medicinale si beneficii pentru sanatate.

Virtutile papadiei in curele de slabire

Email Imprimare

Papadia, pe numele sau botanic Taraxacum officinalis, este o planta modesta, pe care o cunoastem cu totii, caci creste cam peste tot: pe langa casa, in curte si in gradina, pe camp, pe marginea drumurilor, pe pasuni, in paduri, ba chiar si in oras, in crapaturile din asfalt, pe gazon sau pe terenul de golf. Copiii de pretutindeni se joaca suflandu-i semintele in vant, iar acestea plutesc ca niste mici parasute naturale... In general, consideram papadia o buruiana si o neglijam sau o indepartam, caci e invaziva si rezistenta, insa ea are proprietati care o fac foarte utila pentru domenii precum cel culinar si cel medicinal. Vreme de milenii, a fost consumata de oameni atat ca aliment, cat si ca leac pentru tratarea a numeroase boli si afectiuni, printre care anemii, probleme de piele, scorbut, dereglari circulatorii si depresii.

Grapefruit, fructul paradisului

Email Imprimare

Cu totii cunoastem acest fruct deosebit de delicios, cu gust specific, dulce-amarui si un pic acidulat – nu degeaba a primit numele oficial de Citrus paradisi! Grapefruitul este un nou-venit in lumea fructelor: a aparut in urma cu doar doua secole si ceva, in Jamaica, din intamplare, dintr-un "accident horticol". Este unic si din punct de vedere botanic, caci el nu este un simplu hibrid, o varietate rezultata dintr-o incrucisare oarecare, ci este o specie noua. Iar speciile noi de plante apar foarte rar – majoritatea pomilor fructiferi exista de milenii... Aparitia grapefruitului este un mister chiar si pentru botanisti, care nu au nici acum explicatii plauzibile. Se pare ca ar fi rezultat dintr-un pomelo si probabil ca n-ar fi aparut niciodata daca, in 1693, un capitan de nava, englezul Shaddock, nu ar fi cumparat niste seminte de pomelo din Indiile de Est, pe care le-a dus in Indiile de Vest.

Parfum de mai, parfum de liliac...

Email Imprimare

Primavara, in lunile aprilie si mai, impresionantele tufe de liliac atrag privirile tuturor, caci sunt extrem de decorative. Fie ca au flori albe, fie colorate in tonuri liliachii, ele inveselesc gradinile, curtile, parcurile sau strazile... Liliacul face parte din familia Oleaceae, genul Syringa, gen care cuprinde, se pare, nu mai putin de douazeci si cinci de specii diferite. Numele botanic al liliacului comun este Syringa vulgaris. In greaca veche, syrinx insemna "tub". Numele de "liliac" din traditia occidentala provine insa dintr-un cuvant persan care insemna "violet, liliachiu".

"In cu floricica albastra..."

Email Imprimare

In povestea Inul si camesa, Ion Creanga ne explica intregul proces al obtinerii panzei de in, prin intermediul povestirii pe care inul i-o deapana camasii nestiutoare: Ai fost o samanta, apoi o burueana, clatinata de vant, ca toate buruenele: asa nalta, suptirea, tocmai de potriva mea; erai in cu floricica albastra, fata mea.
Inul comun, Linum usitatissimum, face parte din genul Linum, care apartine familiei Linaceae. Este o planta anuala (spre diferenta de alte soiuri din genul Linum, care sunt perene), are o tulpina subtire si frunze subtiri, in forma de lance, si creste pana la o inaltime de aproximativ 120 centimetri. E apreciata mai ales ca sursa de fibre textile si ca aliment.

Povesti dovlecesti

Email Imprimare

Dovleacul are foarte multe calitati apreciate de oameni de veacuri, daca nu chiar de milenii. Desigur, cele mai importante sunt cele culinare. Binecunoscuta placinta cu dovleac este cu totul speciala, delicioasa si consistenta. Totusi, cele mai pretioase sunt semintele dovleacului, care pot fi consumate ca atare sau, prin presare la rece, pot fi transformate intr-un ulei deosebit de sanatos. Dovleacul este originar de pe continentul american – in Mexicul de astazi s-au descoperit seminte ale unor specii de dovleac vechi de sapte-opt milenii. In orice caz, dovleacul este mentionat pe acest continent de secole. Acolo creste si acum, la fel ca odinioara, nu doar cultivat, ci si in mod liber.

Brusturele, gardian intern si extern al organismului uman

Email Imprimare

Un aliat al unei alimentatii sanatoase si un mare beneficiu oferit de natura inconjuratoare pentru om il reprezinta brusturele, Arctium lappa sau Lappa major, cum este el cunoscut in literatura de specialitate. Brusturele este o planta inalta, adesea intre un metru si doi in inaltime, bianuala. Il putem intalni in Romania de la ses la munte, pe terenuri necultivate, la margine de drumuri, garduri sau cai ferate.
Radacina sa este puternica, pivotanta, ramificata, groasa de pana la 6 cm si cea mai utilizata si folositoare parte a plantei. Frunzele sunt mari, triunghiular-ovate, verzi pe fata superioara si albicioase pe cea inferioara, cu niste perisori fini. Florile formeaza o inflorescenta globuloasa, sunt purpurii si prevazute cu niste tepi cu varful intors si rol in autoaparare.

Fagul, copacul fermecat

Email Imprimare

Cand pasesti pe cararile inguste ale unei paduri, simti ca ai patruns intr-o lume secreta, plina de farmec. Cu siguranta, lumea padurilor este una fascinanta, aflam asta din miile de legende care circula de cand lumea, referitoare la animale vorbitoare, cu puteri supranaturale, la copaci care vorbesc, care dainuie peste veacuri si reamintesc celor care stiu sa asculte glasul padurii despre intamplari vechi de sute si sute de ani. Nu exista arbore care sa nu aiba povestea, legendele si farmecul sau. Fagus sylvatica pe numele sau stiintific, fagul este unul din arborii cei mai cunoscuti in Romania, dar si unul dintre cei mai folositi arbori din industria lemnului. Beneficiile fagului nu se opresc aici, acesta fiind utilizat si in fitoterapie, fiind un excelent remediu impotriva a numeroase afectiuni.

Lavanda, o cultura cu parfum de castig

Email Imprimare

Agricultura evolueaza de la o zi la alta, astfel ca in unele zone, in loc de culturile de porumb sau cartofi au aparut campuri intregi de lavanda. Dincolo de folosirea ei in scopuri decorative, lavanda are numeroase alte intrebuintari, atat in industria cosmetica, cat si in cea alimentara. Lavanda este o planta medicinala cunoscuta din cele mai vechi timpuri si folosita pentru a combate insomnia, anxietatea si stresul, fiind considerata sedativ, relaxanta si antidepresiva. Ea poate fi folosita in foarte multe domenii si in foarte multe moduri.

Maslinul, copacul cu fructe de aur

Email Imprimare

De mii si mii de ani, maslinul i-a fascinat pe oameni si continua sa o facă, iar, datorita calitatilor sale exceptionale, uleiul de masline era vazut ca un dar al zeilor pentru pamanteni. Unii spun ca maslinul ar fi primul copac cultivat de om pentru fructele sale. Se pare ca el a inceput sa fie cultivat in urma cu mai bine de 7.000 de ani, in Creta și in insulele din jur, care acum fac parte din Grecia. Alții sustin ca ar fi aparut in regiuni precum Iordania, Persia sau pe Valea Nilului. Insa, indiferent de care este adevarul istoric, maslinul este un copac cu totul deosebit, care apare in multe mitologii si care inca ne aprinde imaginatia. Se poate spune ca, pentru om, maslinele reprezinta, probabil, cele mai importante fructe. Se crede ca primele plantatii de maslini au fost organizate in urma cu 5.500 de ani, in insula Creta, de catre civilizatia minoica.

Menta, planta cu aroma cea mai proaspata

Email Imprimare

Cu totii iubim menta, bine-cunoscuta planta aromata plina de prospetime! Ii cunoastem bine gustul, caci il intalnim intr-o multime de produse destinate improspatarii. Insa menta – izma, cum i se mai spune pe la noi – are multe alte calitati. Genul Mentha apartine familiei Lamiaceae si cuprinde aproximativ 20 de specii si sute de varietati. Numele ei vine de la nimfa Minthe (sau Menthe, Mintha) din mitologia greaca, frumoasa naiada a raului Kokytos. Se spune ca Hades, zeul Infernului si al Lumii Subpamantene, s-a indragostit nebuneste de aceasta nimfa. Tocmai cand naiada era pe cale sa-l seduca pe zeu, Persefona, geloasa lui sotie, a aflat si a transformat-o intr-o planta, pentru ca toata lumea sa o calce in picioare si sa o zdrobeasca. Dupa cum spune Strabon, Persefona "a metamorfozat-o in menta de gradina, careia unii ii spun hedyosmon" (in traducere literala, "dulce mirositoare").

Lavanda, o poveste parfumata

Email Imprimare

Datorita mirosului sau deosebit si proprietatilor sale speciale, lavanda este una dintre cele mai iubite plante aromate de pe glob. Astazi, genul Lavandula cuprinde peste 30 de specii diferite, care au, fiecare, multe varietati. Numele de lavanda (Lavandula) i-a fost dat acestei plante de catre romanii antici si provine, cel mai probabil, din verbul latin lavare, care inseamna "a spala", insa e posibil sa vina din cuvantul livendulo, care inseamna "vanat, invinetit, livid, albastrui". La noi se mai numeste si levantica. Oamenii cunosc lavanda de peste doua mii de ani, ea avand o poveste deosebit de interesanta. Datorita calitatilor sale de exceptie, in limbajul florilor, lavanda a fost asociata cu devotiunea, norocul, succesul, fericirea, dar si cu suspiciunea. Vechii egipteni, de pilda, o foloseau ca planta decorativa, isi parfumau pielea cu ea, dar o foloseau si in procesul de mumificare, caci in unele piramide s-au gasit urne decorative in care mai existau resturi de lavanda.

Arome de cimbrisor

Email Imprimare

Ruda apropiata a cimbrului, cimbrisorul (Thymus serpyllum) este o planta aromata din familia Lamiaceae. Numele plantelor din genul Thymus provine de la pestele lipan (Thymallus thymallus), a carui carne are un miros specific foarte asemanator cu al lor. La noi, cimbrisorul are multe denumiri populare: i se spune iarba cucului, tamaita, timisor, sarpunel, cimbru salbatic sau cimbrusor. In alte parti i se spune cimbru de Breckland, cimbru tarator sau cimbru salbatic.
Se pare ca aceasta planta perena, vesnic verde este originara din Europa si Africa de Nord, face flori mici roz, mov, violet sau chiar albe, care infloresc din luna mai pana in septembrie, si are un miros placut, mentolat. Exista si varietati de cimbrisor cultivat care miros a citrice. Frunzele plantei sunt de un verde inchis si sunt comestibile.

Cel mai sanatos din livada: Marul

Email Imprimare

Merele sunt printre cele mai apreciate, cele mai populare si cele mai cautate fructe de pe glob, caci sunt dulci, zemoase, delicioase si foarte sanatoase. De asemenea, marul este unul dintre cei mai vechi pomi cultivati de catre om. Nu sunt prea multe plante care sa aiba atatea povesti si simboluri ca marul. Acestea sunt prezente mai ales in Asia si in Europa. Marul este fie un fruct mistic, fie unul interzis. Dupa cum ne spune Biblia, lumea noastra a inceput cu un mar, atunci cand Eva a muscat din fructul interzis, care era un mar, i l-a dat apoi lui Adam, iar din acel moment ochii li s-au deschis, afland adevarul, cunoscand binele si raul. De aceea, marul este in acelasi timp fructul pacatului si fructul cunoasterii. Fara el, lumea asa cum o stim astazi nu ar fi existat.
Malus pumila, marul din gradina Edenului, a primit o mare incarcatura simbolica de-a lungul timpului. Cuvantul latin malus, care desemneaza un intreg gen botanic, inseamna rau. Insa marul este totodata ceva bun, caci Yehova spune, in Vechiul Testament, despre poporul ales ca este marul ochiului Meu, adica pupila, centrul, miezul.

Povesti ciupercesti

Email Imprimare

Oamenii cunosc si apreciaza ciupercile de cand lumea, probabil ca stiu de ele de cand exista ei pe pamant. Numai ca, de-a lungul istoriei, acestea au fost considerate cand aliment, cand dusman. Erau (si sunt!) gustoase, delicioase, erau invaluite chiar intr-o ceata de mister si de magie, caci nu stiau exact unde sa le incadreze, dar in acelasi timp erau considerate toxice si mortale. Evident, pana acum cateva sute de ani, oamenii consumau doar ciuperci care cresteau liber, iar multe dintre ele erau otravitoare. Chiar si astazi, unii oameni sunt micofili, adorand ciupercile, iar altii sunt micofobi, nesuportandu-le! Dupa cum spuneam mai sus, povestea ciupercilor se pierde in negura istoriei, dupa o expresie celebra. S-au gasit urme de ciuperci comestibile in situri arheologice din Chile vechi de 13.000 de ani.

Dracena, planta care purifica aerul

Email Imprimare

Dracena este una dintre cele mai raspandite plante de apartament, inviorand spatiile in care este asezata si conferindu-le energie si vitalitate. Este una din plantele care purifica aerul incaperilor. Nu degeaba se afla in topul NASA al celor 12 plante care purifica aerul incaperilor. Se spune despre dracena ca identifica si anihileaza toxinele din aer.
Nascuta pe meleagurile africane si asiatice, dracena, aceasta floare exotica, al carei nume provine din grecescul drakaina, adica femeia dragon, este o planta deosebit de eleganta, cu frunzele mereu verzi, adunate ca un manunchi. Crescuta in mediul sau natural, dracena infloreste, insa acest lucru este posibil si la dracaenele de apartament. Se spune ca atunci cand infloresc, dracenele de apartament raspandesc un miros imbietor si aducator de stare de bine.

Rosia, delicioasa si sanatoasa

Email Imprimare

Din punct de vedere botanic, rosia, una din legumele preferate ale oamenilor, este de fapt un fruct, nu o leguma, caci contine seminte. Fiind usor de cultivat, foarte productiva si avand o multime de utilizari in bucatarie, rosia este prezenta in aproape toate culturile de pe glob si in aproape toate zonele geografice.
Poate parea ciudat sau surprinzator, odinioara, rosia nu arata la fel ca astazi. Nu era atat de mare si atat de carnoasa. Rosiile erau mici, goale, dure si apoase, dupa cum scria Livingston in cartea sa Livingston and the Tomato. Alexander W. Livingston, un cultivator din Reynoldsburg, statul Ohio, SUA, este parintele rosiei moderne, fiind cel care a reusit sa creeze, in 1870, prima varietate de rosie care a avut succes comercial. El a transformat rosia din ratusca urata a horticulturii (mica, vargata, cu miez tare si aproape goala) in deliciosul fruct-leguma cu pielita fina si uniforma, zemos, aromat si carnos de astazi. Livingston a creat peste 30 de soiuri de rosie. In anul 1920, jumatate din soiurile importante de rosie cultivate in SUA erau produse de firma lui, iar Livingston a fost onorat de catre Departamentul Agriculturii.

Cum sa nu vrei... ardei?

Email Imprimare

Ardeiul (Capsicum annuum) face parte din familia Solanaceae si, alaturi de rosie si castravete, este una dintre cele mai gustoase si mai sanatoase legume din lume. La scurt timp dupa descoperirea Lumii Noi, a fost adus in Europa de catre Cristofor Columb din America Centrala si de Sud, unde era cunoscut si folosit la scara larga de peste 5.000 de ani. De altfel, numele de chili, chilli sau chile al binecunoscutei varietati de ardei provine, evident, de la Chile, locul in care se pare ca ardeiul era cunoscut chiar cu 7 milenii inainte de Hristos. Desi a fost si este numit, in mod ciudat, pepper, ardeiul nu are absolut nicio legatura cu piperul (Piper nigrum din familia Piperaceae), binecunoscuta mirodenie. Este clar ca marele Columb i-a dat ardeiului acest nume pentru ca era convins ca adusese din gradinile caraibiene un soi piper, care era, la vremea aceea, un condiment foarte important si foarte cautat pe pietele din Europa. De altfel, el asta si cautase in America, piper.

Capsun, pentru ca este cel mai bun!

Email Imprimare

Ne apropiem de sezonul fructelor, iar capsunile sunt printre primele care apar, rasfatandu-ne cu gustul lor delicios! Nu e de mirare ca, pe plan mondial, capsunile se numara printre cele mai solicitate si cautate fructe. De fapt, capsunul este planta fructifera din lume cultivata pe cea mai mare suprafata, in climate temperate si subtropicale, din Alaska pana in America de Sud, in Europa, Africa, Asia si Australia. Practic, capsunul este cultivat in scopuri comerciale de la Ecuator pana la Cercul Arctic si de la nivelul marii pana la altitudini de 3.000 de metri.
Capsunul este o planta perena care face parte din familia Rosaceae, subfamilia Rosoideae, fiind inrudit cu murul si cu zmeurul. Creste la nivelul solului, ajungand la inaltimea de 10-15 cm, are frunze tri-palmate, cu margini zimtate, face flori mici, albe sau rozalii, cu cinci petale rotunde, si se inmulteste prin stoloni, care se intind la nivelul solului, dand radacini noi. Foarte interesant este ca, din punct de vedere botanic, delicioasa capsuna, pe care o cunoastem cu totii, nu este un fruct propriu-zis. Ea este, de fapt, un receptacul carnos, o aglomerare care contine multe, multe fructe mici – acele seminte (asemanatoare semintelor florii-soarelui) care se vad suprafata si care nu se deschid la coacere.

Paducelul, ingerul pazitor al inimii

Email Imprimare

Paducelul, foarte cunoscut la noi in toate judetele tarii, din zona de campie pana in cea de deal si de munte, se origineaza in regiunea temperata din estul si centrul Europei, fiind insa intalnit si in Asia de Sud-Vest pana in Afganistan, dar si pe continentul american sau in nordul Africii. Numele provine de la latinescul, Peducellus, fiind cunoscut insa si sub numele de gherghin, gherghinar, merisor tepos, funigel sau furnicel. Grecii l-au numit Crataegus Oxyacantha, pentru forta si rezistenta lui, dar denumirea actuala pentru gherghinul comun este Crataegus monogyna, iar o specie adusa din China, gherghinul chinezesc, poarta numele Crataegus pinnatifida.
Calitatile deosebite ale paducelului au fost apreciate deja din preistorie, cantitati importante de seminte de paducel fiind descoperite in locuinte din epoca pietrei. Apoi Dioscoride avea sa scrie, acum doua mii de ani, despre proprietatile lui medicale. Dar paducelul reprezenta mai mult decat un medicament. El era considerat un simbol al rodniciei si al sperantei.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.