Miercuri, 20 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata

Stil de viata

Confort la inaltime, ghid de buna purtare a pantofilor cu toc

Email Imprimare

La inceput de toamna si de sezon plin de petreceri, gale, evenimente speciale si nopti glam, l-am rugat pe designerul Mihai Albu sa ne dezvaluie cateva trucuri utile pentru a ne simti confortabil in propriii pantofi. Iata, asadar, un scurt si util ghid de buna purtare a pantofilor cu toc. Si cateva sfaturi de 5***** pentru a fi mereu la inaltime – nu doar la propriu, prin inaltimea tocurilor purtate, ci si la figurat, prin originalitatea outfitului ales si a accesoriilor impecabile, care fac intotdeauna diferenta!

Spata de miel umpluta

Email Imprimare

Nu degeaba ii va fi zicand cartii aceleia de acum un veac si-o clipa asa: Regina bucatariei. Ca si retetele din ea, chit ca-s neaose, romanesti - taranesti sau de la mahala - te fac sa te simti ca un rege la masa. Iata, bunaoara, mancarea asta care la anul 1888 tare se mai gatea. Si se mai manca. Si era ceruta, sa fie podoaba si fala pranzurilor dichisite de targoveti (inca-si aduceau aminte ca in zorii aceluiasi secol numele lor inca mai mirosea a... oaie)! Spata de miel umpluta!

Palma Maicii Domnului, o planta binecuvantata

Email Imprimare

Cu totii adoram mireasma ametitoare a caprifoiului si florile lui delicate. Cunoscuta si ca Palma Maicii Domnului sau Mana Maicii Domnului, aceasta planta este ideala atunci cand vrem sa decoram exteriorul locuintelor. Se planteaza usor si se ingrijeste si mai usor, devenind in scurt timp o tufa cataratoare. Nu este pretentioasa si tolereaza foarte bine seceta si frigul. Daca aveti un spatiu insorit, de circa un metru si care permite catararea plantei, nu ezitati sa o cultivati! Ganditi-va de la inceput pe ce se catara planta, puteti alege un gardut sau o scara! Eu am ales un loc care permite catararea catre geamul camerei mele. Nici o alta mireasma nu ma trezeste mai frumos dimineata!

Chiftelute cu tarhon (reteta veche din Miercurea Sibiului)

Email Imprimare

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete si taine gospodaresti. Tanti Maria si sora-sa, Floarea, mai batrana si mai invatata ca ea, ma initiata, inainte de toate, in lumea cea fantastica a mancarurilor aromate cu tarhon - ciorbe si sosuri, dar si banalele urzici, fierte si maruntite bine, drese cu ou, cu smantana si aromate cu putin praf de nucsoara si cu tarhon proaspat, tocat maruntel, ca nici nu mai stiai bine ce bucate imparatesti mananci...

7 intrebuintari mai putin cunoscute ale spirtului

Email Imprimare

Cel mai folosit antiseptic si dezinfectant in practica medicala, alcoolul sanitar (spirtul), are cateva utilizari deloc de neglijat si in gospodarie. Ieftin si eficient, alcoolul sanitar inlocuieste cu succes produsele de curatare si dezinfectare din comert. Iata in ce situatii va poate fi de ajutor spirtul in indeletnicirile casnice:
1. Previne ingalbenirea gulerelor de la camasi. Chiar daca ati facut dus dimineata, grasimea specifica pielii lasa urme peste zi pe gulerele camasilor albe si acestea se ingalbenesc. Dimineata, inainte sa imbracati camasa, stergeti-va pe gat cu o discheta inmuiata in putin alcool sanitar. Seara, nu veti mai gasi gulerul patat.

Ciorba banateana (reteta de la 1902 a Ecaterinei Comsa)

Email Imprimare

Chit ca Ecaterina S. Comsa, absolventa a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini in Banatul Craiovei - era olteanca get-beget, cum s-ar zice - reteta la care m-am oprit astazi e din celalalt "Banat", cel de dincolo de munte si, la 1902, chiar de dincolo de tara. Caci Banatul acela - pe care azi il numim, simplu, chiar asa - se afla in imperiul austro-ungar. In volumul sau, Buna Menajera sau Carte de Bucate, tiparit la Craiova, in tipografia lui N.I. Macavei din strada Madona-Dudu No. 5, ea ne desluseste tainele acestei ciorbe banatenesti, care se face din trei feluri de carne (alese dupa gustul gazdei sau al oaspetelui), dar cu putintele radacinoase si alte legume... defel.

Gateste cu stil intr-o bucatarie cameleonica

Email Imprimare

Dintotdeauna, bucataria a fost spatiul care aduce familia impreuna: gatim, radem, povestim toate cele intamplate de-a lungul zilei. In bucatarie, ii gasim pe toti cei dragi si, din dragoste pentru ei, dorim sa-i surprindem cu cine sanatoase si sofisticate, mai ales ca show-urile culinare ne provoaca din ce in ce mai tare sa experimentam in bucatarie. Stilul nostru de viata se schimba pe zi ce trece, iar acest lucru se vede si in bucatarie. Suntem din ce in ce mai atenti la ce mancam si la ce le pregatim celor dragi. Chefi renumiti ne dau sfaturi pentru cine rapide si sanatoase, iar preferatele lor plite cu inductie incep sa se regaseasca mai nou si in casele noastre.

Bors de vara cu bostanei (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

O dupa-amiaza de vara, candva pe la sfarsitul anilor '90. Aerul deasupra asfaltului de capitala balcanica tremura "blurat". Parea ca pasesc pe carbunii unui gratar intins cat o jumatate de tara. Talpile ardeau. Grabeam sa ajungem undeva, la o terasa umbrita, la intalnirea cu Radu. Cum care Radu? Radu Anton Roman. Din ziua aceea fierbinte - era, cred, in Postul Sfintei Marii (Tare ma bucura ca am intrat viu in lume la 19 august, dupa 15, sa ma fericesc de toate bucatele de la masa, nu numai de cele fara satiu ale Postului, marturisea el in alt an, la o aniversare) - mi-au ramas insa cateva vorbe: E post in Romania? Atunci sa bem o bere! E semn de vara si ca maine o sa vina micii sa ne salveze! Spunea asta intinzand pofticios in platouasul cu salata de vinete de pe masa, atacand cu furculita feliile de rosii si ridicand surazator tapul de bere mitic(izat).

Dulceata de zmeura de munte (reteta din caietul bunicii)

Email Imprimare

Cuvantul dulceata ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul bunica. Dulceata-de-bunica. Ori dulceata-bunicii? Nu? Cine n-a visat, copil, sa deschida capacul borcanului cu gem, peltea, serbet, dulceata ori suc de fructe, legume si flori trase prin zahar de mana bunicii? Dulceata de cirese, de capsune, nuci verzi, de smochine sau pepene galben; de dovlecei, morcovi sau patlagele verzi; de trandafir, iasomie, tei, toporasi sau papadie? Cine ar refuza sa se intoarca in timp, asezandu-se, docil, in fata farfurioarei din portelan pe care bunica ne-ar pune, si azi, fructele dulci, dogorate de dragoste? Reteta ce urmeaza nu contine decat cuvinte luand forma fructelor pastrate in camara bunicii.

Covrigei cu mere de Voinesti... ca la Voinesti

Email Imprimare

Se zice ca daca mananci in fiecare zi un... frumos de Voinesti, intineresti! La mar ma refer, dar ce credeati? La fructul care ne-a adus ispita cunoasterii... si alungarea din Rai. Reteta de azi cu mere de Voinesti se gateste, dupa cum se va vedea mai departe:
Ai trebuinta de: 500 g faina, 125 g unt, un varf de cutit de sare, un cubulet de drojdie, 200 ml lapte, doua pliculete de zahar vanilinat, 100 g zahar, rom, 3 mere, zahar pudra, o lamaie.

Pilaf cu praz (reteta dobrogeana)

Email Imprimare

Ne-am obisnuit sa asociem prazul bucatariei oltenesti si, in buna masura, nu gresim daca vom crede asta. Insa praz se mananca si-n Dambovita - care nu-i in Oltenia, si-n Prahova, ba chiar si in multe comunitati din Dobrogea... Asta ca sa nu aruncam cu leasa de prins pasari si povesti prea departe. In Dobrogea, unde contaminarea cu elemente ale bucatariei otomane - precum celebrul pilavi - este destul de vizibila, vom gasi si aceasta reteta delicioasa de pilaf cu praz.

Aloe Vera, floarea desertului

Email Imprimare

Aloe Vera nu mai este de multa vreme o planta exotica si stranie. O intalnim, astazi, ca ingredient in numeroase produse de ingrijire a casei (de la detergent de vase pana la manusi din latex), in sucuri de fructe, precum si ca planta ornamentala. Isi datoreaza raspandirea rapida in intreaga lume mai ales proprietatilor ei medicinale. In zilele noastre, ea este cultivata peste tot, in toate regiunile in care clima o permite, din Mexic si SUA pana in China si Japonia. Originara din zonele aride din nordul si din sudul Africii si din Madagascar, Aloe Vera este una dintre primele plante mentionate de catre oameni, datorita exceptionalelor sale proprietati medicinale si beneficii pentru sanatate.

Virtutile papadiei in curele de slabire

Email Imprimare

Papadia, pe numele sau botanic Taraxacum officinalis, este o planta modesta, pe care o cunoastem cu totii, caci creste cam peste tot: pe langa casa, in curte si in gradina, pe camp, pe marginea drumurilor, pe pasuni, in paduri, ba chiar si in oras, in crapaturile din asfalt, pe gazon sau pe terenul de golf. Copiii de pretutindeni se joaca suflandu-i semintele in vant, iar acestea plutesc ca niste mici parasute naturale... In general, consideram papadia o buruiana si o neglijam sau o indepartam, caci e invaziva si rezistenta, insa ea are proprietati care o fac foarte utila pentru domenii precum cel culinar si cel medicinal. Vreme de milenii, a fost consumata de oameni atat ca aliment, cat si ca leac pentru tratarea a numeroase boli si afectiuni, printre care anemii, probleme de piele, scorbut, dereglari circulatorii si depresii.

Grapefruit, fructul paradisului

Email Imprimare

Cu totii cunoastem acest fruct deosebit de delicios, cu gust specific, dulce-amarui si un pic acidulat – nu degeaba a primit numele oficial de Citrus paradisi! Grapefruitul este un nou-venit in lumea fructelor: a aparut in urma cu doar doua secole si ceva, in Jamaica, din intamplare, dintr-un "accident horticol". Este unic si din punct de vedere botanic, caci el nu este un simplu hibrid, o varietate rezultata dintr-o incrucisare oarecare, ci este o specie noua. Iar speciile noi de plante apar foarte rar – majoritatea pomilor fructiferi exista de milenii... Aparitia grapefruitului este un mister chiar si pentru botanisti, care nu au nici acum explicatii plauzibile. Se pare ca ar fi rezultat dintr-un pomelo si probabil ca n-ar fi aparut niciodata daca, in 1693, un capitan de nava, englezul Shaddock, nu ar fi cumparat niste seminte de pomelo din Indiile de Est, pe care le-a dus in Indiile de Vest.

Inghetata sanatoasa ca de casa, usoara ca un Fulg de nea...

Email Imprimare

Inghetata este gustarea perfecta pentru zilele calduroase de vara, indiferent daca o manancati acasa, impreuna cu cei dragi, la o iesire in oras sau intr-o pauza de munca. Gustul irezistibil, aromele parfumate si consistenta cremoasa provoaca dependenta, dar nici beneficiile pe care le aduce sanatatii nu sunt de neglijat. Cu un indice glicemic scazut, inghetata ofera senzatia de satietate pentru mai mult timp, combate stresul, te relaxeaza si iti da o stare de bine.  Daca gatitul va pasioneaza, iar deserturile sunt slabiciunea dumneavoastra, incercati cateva retete delicioase de inghetata de casa, cu care sa-i cuceriti pe cei dragi.   

Parfum de mai, parfum de liliac...

Email Imprimare

Primavara, in lunile aprilie si mai, impresionantele tufe de liliac atrag privirile tuturor, caci sunt extrem de decorative. Fie ca au flori albe, fie colorate in tonuri liliachii, ele inveselesc gradinile, curtile, parcurile sau strazile... Liliacul face parte din familia Oleaceae, genul Syringa, gen care cuprinde, se pare, nu mai putin de douazeci si cinci de specii diferite. Numele botanic al liliacului comun este Syringa vulgaris. In greaca veche, syrinx insemna "tub". Numele de "liliac" din traditia occidentala provine insa dintr-un cuvant persan care insemna "violet, liliachiu".

"In cu floricica albastra..."

Email Imprimare

In povestea Inul si camesa, Ion Creanga ne explica intregul proces al obtinerii panzei de in, prin intermediul povestirii pe care inul i-o deapana camasii nestiutoare: Ai fost o samanta, apoi o burueana, clatinata de vant, ca toate buruenele: asa nalta, suptirea, tocmai de potriva mea; erai in cu floricica albastra, fata mea.
Inul comun, Linum usitatissimum, face parte din genul Linum, care apartine familiei Linaceae. Este o planta anuala (spre diferenta de alte soiuri din genul Linum, care sunt perene), are o tulpina subtire si frunze subtiri, in forma de lance, si creste pana la o inaltime de aproximativ 120 centimetri. E apreciata mai ales ca sursa de fibre textile si ca aliment.

Paine pentru Lunea Mare

Email Imprimare

A saptea etapa din Postul Pastilor, Saptamana Mare, ar putea fi la fel de bine numita si Saptamana Neagra, pentru ca este – in genere – deosebit de periculoasa, spunandu-se in popor ca cel care moare in aceasta saptamana se duce direct in Iad, deoarece Raiul este inchis. Pentru crestini exista cinci tipuri de post, postul cel mai greu sau mai aspru este numit si „post negru”, si nu le permite credinciosilor sa bea si sa manance nimic de-a lungul unei zile sau chiar a mai multor zile. Se crede ca acela care nu mananca nimic pana in Duminica Invierii va sti cu trei zile inainte cand va fi sa moara. Se mai crede si ca acela care va tine postul din Saptamana Mare numai cu paine si apa va adauga jertfa sa, cat de mica ar fi ea, jertfei supreme a Fiului lui Dumnezeu.

Povesti dovlecesti

Email Imprimare

Dovleacul are foarte multe calitati apreciate de oameni de veacuri, daca nu chiar de milenii. Desigur, cele mai importante sunt cele culinare. Binecunoscuta placinta cu dovleac este cu totul speciala, delicioasa si consistenta. Totusi, cele mai pretioase sunt semintele dovleacului, care pot fi consumate ca atare sau, prin presare la rece, pot fi transformate intr-un ulei deosebit de sanatos. Dovleacul este originar de pe continentul american – in Mexicul de astazi s-au descoperit seminte ale unor specii de dovleac vechi de sapte-opt milenii. In orice caz, dovleacul este mentionat pe acest continent de secole. Acolo creste si acum, la fel ca odinioara, nu doar cultivat, ci si in mod liber.

Bors manastiresc ca la Caldarusani

Email Imprimare

Ca de fiecare data, va indemn a afla adevaratele retete romanesti de post in manastirile noastre cele vechi! Acolo veti primi, pe langa retete, si pilde, si binecuvantare. Parintele Dionisie, seful cuhniilor de la Manastirea Caldarusani, imi marturisea cu un deceniu in urma ca niciodata nu i-a fost teama ca nu va avea ingredientele necesare in camara. Si asta pentru ca simpla rugaciune era de ajuns pentru a completa ceea ce lipsea. Imi spunea parintele ca daca n-avea zahar, sau orez, ori ceapa, bulion, atunci staretul manastirii il indemna: Roaga-te, parinte Dionis, si vei primi ce-ti lipseste. Si numai ce termina rugaciunea, ca intra in curte un binecredincios care-i aducea, ca danie pentru cuhnie, taman ceea ce-i trebuia. De la parintele Dionisie citire, eu va aduc… reteta de bors manastiresc.

Brusturele, gardian intern si extern al organismului uman

Email Imprimare

Un aliat al unei alimentatii sanatoase si un mare beneficiu oferit de natura inconjuratoare pentru om il reprezinta brusturele, Arctium lappa sau Lappa major, cum este el cunoscut in literatura de specialitate. Brusturele este o planta inalta, adesea intre un metru si doi in inaltime, bianuala. Il putem intalni in Romania de la ses la munte, pe terenuri necultivate, la margine de drumuri, garduri sau cai ferate.
Radacina sa este puternica, pivotanta, ramificata, groasa de pana la 6 cm si cea mai utilizata si folositoare parte a plantei. Frunzele sunt mari, triunghiular-ovate, verzi pe fata superioara si albicioase pe cea inferioara, cu niste perisori fini. Florile formeaza o inflorescenta globuloasa, sunt purpurii si prevazute cu niste tepi cu varful intors si rol in autoaparare.

Fagul, copacul fermecat

Email Imprimare

Cand pasesti pe cararile inguste ale unei paduri, simti ca ai patruns intr-o lume secreta, plina de farmec. Cu siguranta, lumea padurilor este una fascinanta, aflam asta din miile de legende care circula de cand lumea, referitoare la animale vorbitoare, cu puteri supranaturale, la copaci care vorbesc, care dainuie peste veacuri si reamintesc celor care stiu sa asculte glasul padurii despre intamplari vechi de sute si sute de ani. Nu exista arbore care sa nu aiba povestea, legendele si farmecul sau. Fagus sylvatica pe numele sau stiintific, fagul este unul din arborii cei mai cunoscuti in Romania, dar si unul dintre cei mai folositi arbori din industria lemnului. Beneficiile fagului nu se opresc aici, acesta fiind utilizat si in fitoterapie, fiind un excelent remediu impotriva a numeroase afectiuni.

Lavanda, o cultura cu parfum de castig

Email Imprimare

Agricultura evolueaza de la o zi la alta, astfel ca in unele zone, in loc de culturile de porumb sau cartofi au aparut campuri intregi de lavanda. Dincolo de folosirea ei in scopuri decorative, lavanda are numeroase alte intrebuintari, atat in industria cosmetica, cat si in cea alimentara. Lavanda este o planta medicinala cunoscuta din cele mai vechi timpuri si folosita pentru a combate insomnia, anxietatea si stresul, fiind considerata sedativ, relaxanta si antidepresiva. Ea poate fi folosita in foarte multe domenii si in foarte multe moduri.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ...25 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.