Maslinele si uleiul de masline sunt, astazi, nelipsite din bucatarie, deoarece ne sunt mult mai accesibile fata de vremurile trecute. Pe langa gust, apreciem la ele beneficiile exceptionale pentru sanatate, dar si pentru ingrijirea corporala. Numele stiintific al maslinului este Olea europaea. Acest copac deosebit are nu mai putin de doua mii de soiuri si varietati diferite numai in regiunea Marii Mediterane! Practic, exista masline de toate marimile, formele si culorile (inclusiv albe!), cultivate pe toate continentele (cu exceptia Antarcticii, desigur).
Stil de viata
O ramura de maslin
Savoare divina: Cacao si ciocolata
Gustul unic si exotic al acestui aliment-minune, cacao, ne-a cucerit pe toti. Fie ca il consumam sub forma de bautura, in amestec cu laptele, fie ca il savuram sub forma de ciocolata, cacaua ne ofera senzatii gustative speciale. E preferat atat de copii, cat si de adulti, caci savoarea nu are varsta. Lumea ar fi mai saraca fara cacao si fara ciocolata, intr-adevar. In zilele noastre, acest aliment cu totul unic, cacao, este consumat in cantitati masive, mai ales in Europa si America. Cele mai mari plantatii de arbori de cacao se afla in Africa si in America de Sud, dar si in Asia: Coasta de Fildes, Brazilia, Ghana, Malaezia, Mexic. Plantatii de mai mici dimensiuni exista insa in toate zonele tropicale ale lumii. In fiecare an se produc cam 3,5 milioane de tone de boabe de cacao, iar cei mai mari consumatori de cacao sunt Statele Unite, Germania, Franta, Marea Britanie si Rusia.
Verbina, planta sfanta si versatila
Verbina este o planta medicinala destul de discreta, mai putin cunoscuta, dar foarte interesanta! Chiar daca, de-a lungul timpului, a fost folosita in multe culturi ale lumii, ea fost uitata, oarecum... O putem redescoperi acum, afland mai multe detalii despre calitatile si beneficiile ei pentru sanatate! Vorbim de o planta ierboasa, uneori lemnoasa, care creste salbatic, liber peste tot in Europa si in Statele Unite.
O aroma celebra: Vanilia
Vorbim despre o planta care are un fruct cu un miros si un gust deosebite, unice, atat de delicate… Un cadou pe care Mexicul l-a facut lumii. Este cautata de toata lumea si pretuita de secole intregi. Este cea mai iubita, cea mai ceruta si cea mai scumpa cultura din lume. Vanilia este un important ingredient culinar – o intalnim in mancaruri si tot felul de bauturi, in multe produse lactate, mai ales in inghetate si iaurturi… Este al doilea cel mai scump condiment din lume, dupa sofran. In acelasi timp, reprezinta un foarte apreciat ingredient in industria parfumurilor si a medicamentelor. Dupa unele estimari, astazi intalnim vanilia in nu mai putin de 18.000 de produse de pe piata! De fapt, chiar daca nu pare, din punct de vedere botanic vanilia apartine familiei orhideelor, cea mai mare familie de plante cu flori din lume… Mai mult, este singurul soi de orhidee care face fructe comestibile! Ea este, de fapt, o orhidee tropicala, caci creste doar in regiunea ecuatoriala. Provine din America, unde cel mai cunoscut soi, Vanilla planifolia (numita si fragrans), creste liber, din zona Golfului Mexic pana in Ecuador, spre Pacific, precum si in zona Marii Caraibilor.
Humanic: Incaltaminte eleganta fara toc
Pantofii Mules si Slip-on pe nuante calde de coniac, animal-print si detalii contrastante avanseaza rapid in topul preferintelor femeilor ce tin sa fie la curent cu cele mai noi tendinte in materie de moda. Modelele fine cu design elegant sunt gandite special pentru plimbarile de seara din marile orase. Gentile de mana, tip Hobo sau Crossbody, si rucsacurile casual din aceeasi familie de culori ofera un spatiu de stocare elegant si sofisticat.
Pepenele rosu – fructul vedeta al verii
Se apropie sezonul estival, perioada in care ne bucuram de vacante si de cele mai variate si mai delicioase fructe. De departe, vedeta verii este pepenele rosu, cu gustul sau racoritor si placut, indragit atat de copii, cat si de adulti. Sarac in calorii, pepenele rosu asigura o cantitate apreciabila din doza zilnică recomandată de vitamina C si de vitamina A, fiind fructul preferat si in cazul celor care vor sa scape de excesul de greutate.
Pasiunea pentru culoare
Natura ca sursa de inspiratie pentru primavara anului 2019: plante precum hibiscusul, nalba etc ofera o bogata gama de culori intense precum rosu, verde, galben si albastru. Nuantele macului sunt pline de viata si merg foarte bine in tot felul de situatii, nu doar pe covorul rosu sau pentru postari pe social media. Culorile puternice si saturate pot fi asociate cu orice stil si se integreaza perfect in orice tinuta cotidiana. Un potpuriu format din pantofiori cu curelusa, pantofi cu toc inalt, sandale si accesorii poate asigura fie un look contrastant in stilul Color-Blocking, fie o tinuta monocroma Uni-Style.
Scortisoara: arome tari si sanatate
Nu poti confunda cu nimic aroma cu totul speciala, absolut unica, a scortisoarei… De mii de ani, acest condiment este utilizat in bucatarie, ca ingredient culinar, caci este usor de utilizat, precum si in aromaterapie. Are o multitudine de efecte benefice. De asemenea, un gust specific, foarte aromat, precum si calitatea de a fi un afrodiziac natural. Despre importanta scortisoarei ne putem da seama atunci cand aflam ca s-au dus chiar razboaie pentru acest condiment pretios, iar in unele locuri a fost folosita pe post de moneda de schimb! Iar stiinta moderna ii confirma calitatile nutritionale si terapeutice de exceptie.
Ce este, de fapt, scortisoara? Este scoarta mai multor specii de copaci din genul Cinnamomum, familia Lauraceae. Evident, ei sunt cultivati in primul rand pentru frunzele si scoarta lor, care sunt foarte aromate. Acesti arbori sunt originari din Asia de Sud-Est, mai exact din Ceylon. Sunt destul de mici, cresc sub forma de arbusti, sunt vesnic verzi si fac niste flori verzui-galbui, apoi niste fructe micute.
Frumusete salbatica: Macesul
Macesul este un frumos arbust din familia Rosaceae, fiind ruda salbatica a mult iubitului trandafir de gradina. Iar floarea de maces este unul dintre simbolurile nationale ale Romaniei. I se spune de obicei trandafir salbatic, dar si in multe alte feluri. Numele de trandafirul cainelui sau trandafir cainesc se pare ca i-ar fi fost dat macesului datorita faptului ca odinioara se credea ca radacinile sale ii pot vindeca pe cei muscati de caini turbati. Rosa canina, numele botanic din limba latina, provine, de altfel, din numele popular dat de vechii greci acestui arbust: kynosbator, de la kyon, kynos = "caine" și batos = "spin, tufa cu spini". Totusi, alti cercetatori sustin ca numele canina ar insemna, de fapt, "cu dinti ascutiti sau cu spini" (asemanatori cu dintii cainelui). Caci, intr-adevar, macesul are spini foarte ascutiti, tari si curbati.
Curatenia de primavara – pentru casa si suflet
In traditiile stramosesti, primavara este perioada in care vechiul trebuie inlocuit cu noul, in care natura reinvie, aducand cu ea daruri pe care omenirea sa le pretuiasca. Urmand aceleasi legi ale naturii, caminul nostru ar trebui sa fie si el supus unui proces de curatare, astfel incat primavara sa fie simtita pe toate planurile. Sa nu uitam si de corp, dar si de spirit, intrucat si aceste planuri au nevoie de renastere.
Ceapa. Soiurile de ceapa si beneficiile lor
Ceapa, una dintre cele mai cunoscute legume din lume, este folosita in numeroase retete, atat pentru gustul sau minunat, dar si pentru beneficiile pe care aceasta le aduce sanatatii. In bulbul de ceapa se concentreaza o cantitate mare de antioxidanti, vitamine, minerale si aminoacizi. Consumul de ceapa cruda ajuta la eliminarea excesului de greutate, sustine activitatea cardiovasculara, intareste sistemul imunitar si reduce inflamatiile.
Anasonul: Arome colorate
Binecunoscutul anason, una dintre cele mai vechi plante aromatice cunoscute de om, face parte din familia Apiaceae, fiind inrudit cu morcovul, si creste in zona Marii Mediterane, mai ales in Turcia, Spania si Siria. Numele sau stiintific este Pimpinella anisum, dar intalnim si numele de Anisum vulgare sau Anisum officinarum. In limbaj popular i se mai spune chimion dulce. El nu trebuie confundat insa cu anasonul stea chinezesc, al carui nume botanic este Illicium verum. Planta poate atinge pana la o jumatate de metru in inaltime si poate fi cultivata ca planta ornamentala. Vara, ea face flori albe; de aceea, in limba sanskrita se numeste Shweta Pushpa, adica "floare alba, pura". Mai mult, la indieni, Shweta este totodata un atribut al zeitei indiene a intelepciunii si a educatiei, Saraswati, care e cunoscuta si sub numele de Shwetambara.
Ametistul, piatra divinitatii
E adevarat ca pietrele ofera ochiului o imagine frumoasa, insa, dincolo de aspectul feeric, fiecare piatra are caracteristici speciale care actioneaza asupra nivelului energetic sau asupra anumitor dereglari fizice. Exista persoane care poarta mereu anumite tipuri de pietre atunci cand au de infruntat diferite situatii dificile, cand vor sa isi protejeze campul energetic sau cand vor sa-si redobandeasca echilibrul. Sinergia pietrelor cu uleiurile esentiale amplifica efectul pietrelor, permitand reechilibrarea acelor sfere din viata unde exista dezechilibre.
Sa stii piesele componente ale semineului tau iti poate fi de mare ajutor
Sa ai un semineu in locuinta poate fi un detaliu deosebit de incantator. Cu ajutorul lui, ne bucuram de caldura si de o ambianta superba in acelasi timp. Dar, din pacate, semineul este si piesa cea mai neglijata din interiorul unei locuinte. Multi posesori de seminee traiesc cu impresia ca semineul lor "merge si asa", fara a fi nevoie de interventie din partea lor.
Fursecuri cu miere si scortisoara
Fursecurile cu miere si scortisoara sunt aromate, gustoase si usor de preparat. Pot fi decorate cu ciocolata, glazura de apa cu zahar pudra sau simple. Combinatia de miere si scortisoara insoteste perfect un ceai fierbinte si o lectura placuta in zilele reci de iarna!
Ingrediente: 100 g miere; 2 oua; 3 linguri ulei; 30 g zahar pudra; 1 lingura scortisoara pisata; un varf de cutit de sare; 1½ lingurita bicarbonat; zeama de lamaie; zahar vanilat; faina cat cuprinde.
Alvita de casa cu miere
Pepenele de iarna, o premiera in agricultura romaneasca
Pepenele este un fruct "exotic" pentru romani in extrasezon, cand putini isi pot permite sa cumpere acest fruct din import. De curand insa, cercetatorii Statiunii Legumicole de la Buzau au aclimatizat cu succes pepenele de iarna, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular. Este o premiera pentru Romania, a carei reusita poate transforma pepenele din fruct sezonier intr-unul pe care il putem gasi si consuma pe toata perioada anului.
Conceptul revolutionar al casei naturale, ieftine si sanatoase, pe care oricine si-o poate permite
Un nou proiect de casa lansat pe piata romaneasca de catre arhitectul brasovean Bogdan Muresan avea sa zguduie din temelii conceptia romanilor cu privire la construirea unei locuinte rezistente, ecologice si ieftine. Conceptul caselor construite din baloti de paie este unul obisnuit peste hotare, mai ales in tarile nordice, unde aceste case sunt apreciate in special pentru latura lor naturala, ecologica.
Tocana manastireasca - reteta maicii Domitiana
Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte "ca intr-o statie de aer": oaspetii se vedeau mai mult decat surorile, iar unele locuinte ii pareau niste vile in stil nou. Daca astazi istoricul ar ajunge la manastirea ascunsa intre dealurile buzoiene, s-ar intrista vazand-o in starea de-acum, dupa alunecarile de teren din ultimii ani.
Ulei de masline extravirgin si arome mediteraneene, pentru gatit usor si gustos, de la Monini
Monini a selectat o linie completa de uleiuri de masline extravirgine aromate, care pot adauga rapid si usor o nota speciala, gourmet, oricarui fel de mancare. Gama a fost aleasa pentru a satisface toate gusturile, fara a pierde autenticele si traditionalele arome ale bucatariei italiene - atat de celebra si de ravnita in toata lumea. Cateva picaturi sunt suficiente pentru a obtine o aroma completa.
Portocalul: bogatie si noroc
Portocala este unul dintre cele mai cautate fructe din lume, in multe tari fiind pe primul loc in preferintele oamenilor. Si nu e de mirare, caci are un gust delicios, unic si o serie de calitati care o fac sa fie un aliment pretios, fiind folosita in bucataria multor tari ale lumii. De cand se stie despre ei, portocalii au avut multe semnificatii simbolice pentru oameni, fiind invaluiti in mister. Ii putem vedea in coltul intunecat al cate unei picturi linistite, in fundalul unor mituri si legende, putem vedea cate o portocala ca element in unele tablouri de portret… Cei mai multi cred ca simbolistica puternica a portocalului vine din povestea clasica a Hesperidelor, acele nimfe care pazeau pomul cu fructe din aur. Se considera, mai nou, ca acel pom din gradina Hesperidelor, daruit de catre Gaia Herei, la nunta acesteia cu Zeus, nu era un mar, ci un portocal. De atunci, lumea vestica a asociat portocalul cu bunatatea, loialitatea si generozitatea. In epoca baroca, acest fruct exotic era asociat cu inalta societate, cu nobilimea. Portocala devenise un simbol al prosperitatii, sugerand bogatie, destinatii de vis si taramuri indepartate, exotice.
Ghimbirul, ingredientul delicios si sanatos
Sa vorbim despre una dintre cele mai cunoscute radacini ale unei plante, ghimbirul! Explicatia e simpla: are atat de multe intrebuintari culinare si medicinale incat oamenii au cautat-o mereu, pretuind-i tot mai mult calitatile de exceptie. Astazi, ghimbirul este unul dintre cele mai populare ingrediente culinare de pe glob.
In Europa, il cunoastem mai ales sub forma de pudra, caci asa il gasim de obicei in magazine, insa asiaticii il prefera proaspat. Dar si noi putem cultiva usor ghimbirul acasa, pentru a-l avea la indemana atunci cand ne trebuie!
De mii de ani, ghimbirul nu inceteaza sa uimeasca prin beneficiile pe care le aduce. Originar din sud-estul Asiei, adica din Asia tropicala, inrudit din punct de vedere botanic cu cardamomum si cu turmericul, el a fost utilizat ca remediu natural intr-o serie de afectiuni si simptome. Vechii chinezi si vechii indieni sunt primii care i-au testat si apreciat calitatile, iar noi am aflat de el mult mai tarziu.
Sanatate cu aroma de pin
E ciudat ca atat de putini oameni merg in padure sa vada cum traieste pinul, cum creste si cum isi inalta lujerii, ridicandu-si bratele vesnic verzi catre lumina… sa vada succesul sau deplin - Henry David Thoreau.
Putem spune ca pinii au constituit, inca de la inceputurile timpului, un factor-cheie in progresul omenirii. Atunci cand omul grotelor a descoperit focul, el a trebuit sa il intretina aprins peste noapte. Iar acest lucru il putea face, cel mai simplu, adunand conuri de pin din padure si ingramadindu-le peste jar si cenusa.
Mai multe articole:
- O, brad frumos si sanatos!
- Supa de rosii cu zdrente
- Tarte cu branza si cirese (reteta pentru vremea secerisului)
- Ciuperci umplute cu cas dospit
- Dulceata de pepene galben (sau cantalup)
- Oblete de Dunare, gatit ca la Oltenita
- Vara se renoveaza locuinta. Tot ce trebuie sa stiti despre mansarda si izolarea ei
- Placinta pe piatra (reteta din Tara Motilor)
- Prajitura de casa insiropata cu nuci si miere de albine
- Energie, sanatate si savoare intr-un singur fruct: kiwi
- Ostropel de mistret (reteta vanatoreasca)
- Ananasul - cel mai delicios fruct exotic
- O planta deosebita: lamaiul
- Prajitura cu miere de albine, visine si mac
- Gogosi de post cu magiun de prune Topoloveni
- Chec cu miere de albine si lamaie
- Cozonac cu miere bucovinean
- Goji - energie si longevitate
- Somn gustos pregatit (retete romanesti pe gustul tau)
- Legume si sarmale umplute cu grau, ca-n Baragan
- Bulz de maruntaie, ca pe Rarau
- La umbra nucului batran...
- Coltunasi sau vareniki ca la Ulma (reteta Mariei Gorban)