Duminica, 9 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata

Stil de viata

Cel mai sanatos din livada: Marul

Email Imprimare

Merele sunt printre cele mai apreciate, cele mai populare si cele mai cautate fructe de pe glob, caci sunt dulci, zemoase, delicioase si foarte sanatoase. De asemenea, marul este unul dintre cei mai vechi pomi cultivati de catre om. Nu sunt prea multe plante care sa aiba atatea povesti si simboluri ca marul. Acestea sunt prezente mai ales in Asia si in Europa. Marul este fie un fruct mistic, fie unul interzis. Dupa cum ne spune Biblia, lumea noastra a inceput cu un mar, atunci cand Eva a muscat din fructul interzis, care era un mar, i l-a dat apoi lui Adam, iar din acel moment ochii li s-au deschis, afland adevarul, cunoscand binele si raul. De aceea, marul este in acelasi timp fructul pacatului si fructul cunoasterii. Fara el, lumea asa cum o stim astazi nu ar fi existat.
Malus pumila, marul din gradina Edenului, a primit o mare incarcatura simbolica de-a lungul timpului. Cuvantul latin malus, care desemneaza un intreg gen botanic, inseamna rau. Insa marul este totodata ceva bun, caci Yehova spune, in Vechiul Testament, despre poporul ales ca este marul ochiului Meu, adica pupila, centrul, miezul.

Povesti ciupercesti

Email Imprimare

Oamenii cunosc si apreciaza ciupercile de cand lumea, probabil ca stiu de ele de cand exista ei pe pamant. Numai ca, de-a lungul istoriei, acestea au fost considerate cand aliment, cand dusman. Erau (si sunt!) gustoase, delicioase, erau invaluite chiar intr-o ceata de mister si de magie, caci nu stiau exact unde sa le incadreze, dar in acelasi timp erau considerate toxice si mortale. Evident, pana acum cateva sute de ani, oamenii consumau doar ciuperci care cresteau liber, iar multe dintre ele erau otravitoare. Chiar si astazi, unii oameni sunt micofili, adorand ciupercile, iar altii sunt micofobi, nesuportandu-le! Dupa cum spuneam mai sus, povestea ciupercilor se pierde in negura istoriei, dupa o expresie celebra. S-au gasit urme de ciuperci comestibile in situri arheologice din Chile vechi de 13.000 de ani.

Dracena, planta care purifica aerul

Email Imprimare

Dracena este una dintre cele mai raspandite plante de apartament, inviorand spatiile in care este asezata si conferindu-le energie si vitalitate. Este una din plantele care purifica aerul incaperilor. Nu degeaba se afla in topul NASA al celor 12 plante care purifica aerul incaperilor. Se spune despre dracena ca identifica si anihileaza toxinele din aer.
Nascuta pe meleagurile africane si asiatice, dracena, aceasta floare exotica, al carei nume provine din grecescul drakaina, adica femeia dragon, este o planta deosebit de eleganta, cu frunzele mereu verzi, adunate ca un manunchi. Crescuta in mediul sau natural, dracena infloreste, insa acest lucru este posibil si la dracaenele de apartament. Se spune ca atunci cand infloresc, dracenele de apartament raspandesc un miros imbietor si aducator de stare de bine.

O emblema a rafinamentului - caviarul

Email Imprimare

Din timpuri indepartate si pana astazi, caviarul a fost intotdeauna o emblema a rafinamentului. De la cele mai cunoscute capete incoronate din istorie pana la actualele restaurante de top, caviarul face parte din categoria deliciilor rafinate. Termenul de caviar provine, se pare, din turcescul khavyar, inregistrat prima data in scris in cronicile despre Batu Han, nepotul lui Genghiz Han, in anul 1240.
Exista si voci care spun despre acest termen ca ar proveni din cuvantul chav-jar, adica bucatele de putere, intrucat pentru persani caviarul era nu doar un remediu pentru o multitudine de boli, ci si un elixir care confera putere si forta.

Chiftelute cu sos de smantana si tarhon (reteta batraneasca)

Email Imprimare

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete si taine gospodaresti. Tanti Maria si sora-sa, Floarea, mai batrana si mai invatata ca ea, ma initiara, inainte de toate, in lumea cea fantastica a mancarurilor aromate cu tarhon - ciorbe si sosuri, dar si banalele urzici, fierte si maruntite bine, drese cu ou, cu smantana si aromate cu putin praf de nucsoara si cu tarhon proaspat, tocat maruntel, ca nici nu mai stiai bine ce bucate imparatesti mananci...

Ciulama de hribi

Email Imprimare

Daca ar fi sa numesc acum un fel de mancare specific verilor si toamnelor maramuresene, atunci primul ce mi-ar veni in minte este acesta: ciulama de hribi. De n-ai avut cumva prilejul sa cauti singur prin padurile morosene hribii cu haina lor maronie, rotunjori si bonomi ca niste... burghezi parizieni din veacul al XIX-lea, atunci, la vremea asta, ai putea sa-i gasesti la piata. Si, odata ce ai poposit cu ei in bucatarie, poti totusi sa faci un lucru: sa inchizi ochii si, tragand in piept mirosul de reavan, de frunza umeda, de pamant, sa iti imaginezi pentru o clipa ca esti in padure.

Ochiuri romanesti (secretul bine pastrat de la 1900)

Email Imprimare

Ouale nemtesti se fac - zicea Ecaterina Comsa, pe la inceputul anilor 1900 - intr-o tigaie de ochiuri (cu adancitura pentru fiecare ousor), prajite-ntr-o lingura de unt fierbinte. Oul se sparge si se pune-n scufundatura cat untul face spume albe si nu a inceput a se rumeni. Apoi flacara se face mica-mititica si ochiurile se coc in fierbinteala untului. Ouale ochi nemtesti sunt, am zice astazi, bomba calorica. Prin comparatie, ochiurile romanesti sunt de-a dreptul dietetice! Nu tu unt sau alta grasime... cel putin nu la inceput, ca reteta, se va vedea, are si ea capcanele ei.

Bors de vara cu bostanei (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

O dupa-amiaza de vara, candva pe la sfarsitul anilor '90. Aerul, deasupra asfaltului de capitala balcanica, tremura "blurat". Parea ca pasesc pe carbunii unui gratar intins cat o jumatate de tara. Talpile ardeau. Grabeam sa ajungem undeva, la o terasa umbrita, la intalnirea cu Radu. Cum care Radu? Radu Anton Roman. Din ziua aceea fierbinte - era, cred, in Postul Sfintei Marii (Tare ma bucura ca am intrat viu in lume la 19 august, dupa 15, sa ma fericesc de toate bucatele de la masa, nu numai de cele fara satiu ale Postului", marturisea el in alt an, la o aniversare) - mi-au ramas insa cateva vorbe: E post in Romania? Atunci sa bem o bere! E semn de vara si ca maine o sa vina micii sa ne salveze!

Saramura de crap (reteta de pe balta Razvani)

Email Imprimare

Imi propusesem sa aleg - din amintire sau din vechiul caiet al bunicii - o alta reteta pentru ziua de azi. Insa intalnirea - absolut intamplatoare - cu nea Nicu Vasile, de felul sau din Razvani, sat nu prea-ndepartat de Lehliu Gara (dar nici de Autostrada Soarelui si, mai ales, nici de balta Razvani, cea plina de peste), avea sa ma deturneze in intentiile mele. Si asta pentru ca badia, aflandu-ma cu ditamai crapul de Dunare cumparat din piata cea mare a orasului, m-a-ndemnat sa fac o saramura, asa cum numai dansul mai stie a face.

Dulceata de coacaze (reteta din batrani)

Email Imprimare

Daca-i vara, e timpul dulceturilor fierte pe-ndelete si-al amintirilor din copilarie, cand, in ograda casei batranesti, sub agudul mai batran decat lumea, pregateam fructele "sa le dau la mana" bunicii sau gustam din prima "spuma", fierbinte, a minunilor ce-aveau sa-si afle mai tarziu locul in gavanoase.
Bunica facea dulceata din tot ce-i aduceam din larga gradina (si de dincolo de ea, din buza gradinii). Veneau, pe rand, ciresele si visinele, zmeura si capsunile, afinele si murele, coacazele ("gard viu" in partea dinspre casa a gradinii; din boabele lor pregatea bunica si-un vin de leac), socul si trandafirii, zarzarele si caisele, de nuci verzi si de macese, apoi... prunele mari, zise "baldane" si prunele albe mai maruntele.

Stiuca in sos de vin (reteta pentru Schimbarea la Fata)

Email Imprimare

Casa lui Mos Lucaci se sprijina pe talpile ei de lemn, de piatra de rau si de lut. In mijlocul curtii, cu mustatile muiate in cateva picaturi de tuica, barbatul ne spune cum e cu ziua aceasta de 6 august. Apoi, din ziua de Probejenie - ori Schimbarea la Fata, nimic nu mai ramane cum o fost. Incepe a se face toamna. O pala de vant ii zvarle in fata o frunza ingalbenita, iar omul o prinde si-o rasuceste intre degete. Padurea isi schimba culorile, florile prind sa miroasa a umed, iar iarba... iarba de-acu' nu mai creste...

Reteta care-nvinge canicula, inventata de Jamie Oliver

Email Imprimare

Este reteta despre care zice ca-i racoreste zilele de vara. Zilele caniculare, cum sunt acestea de acum, care te fac sa te-nfiori (si-i vorba despre altfel de "fiori") numai la gandul ca trebuie sa iesi sa respiri aerul fierbinte si sa simti dogoarea soarelui in crestetul capului. Pentru astfel de zile, el, bucatarul adorat, Jamie Oliver, are o reteta unica! Si nu poti decat sa-i urmezi sfaturile - de dragul lui si de dragul bucatelor lui! Caci nu te poti stapani sa nu iti spui asta in vreme ce il privesti bucatarind la televizor sau ii rasfoiesti cartile de bucate. Si ceea ce iti doresti imediat este sa treci dincolo de sticla si sa gatesti umar la umar cu el.

Reteta frantuzeasca: Piept de rata in sos de portocale

Email Imprimare

In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata reteta Piept de rata in sos de portocale, o reteta traditionala frantuzeasca. Este o reteta delicioasa, preparata din piept de rata, stropit cu sos de portocale si miere. Reteta a fost oferita si preparata de de Restaurant Vaporu' si poate fi degustata zilnic la restaurantul din str. Constantin Istrati, nr. 2, Bucuresti (vizavi de Parcul Carol). In luna iunie a fost promovata bucataria frantuzeasca, iar restaurantul partener al proiectului in aceasta luna a fost Vaporu'.

Imam Bayaldi (reteta lui Bacalbasa)

Email Imprimare

Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca Imam Bayaldi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicidecum romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de bucate. Imam Bayaldi sau Imam Bayaldam est un fel de mancare de origine turceasca, avand ca ingredient principal vinetele, ca doar va spusei. In traducere, inseamna imamul a lesinat.
Legenda spune ca, in urma cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie sa iasa din casa si sa faca singure piata; de aceea, in casa imamului, acesta era cel care cumpara toate cele necesare. Intr-o zi, insa, a uitat sa cumpere alimente, iar sotia lui a fost nevoita sa gateasca numai cu ceea ce mai ramasese in camara, respectiv vinete, ardei si ulei de masline. Ea a pregatit un fel de mancare ce a fost pe placul imamului care a si laudat-o.

Sarmale fierte-n bostan, in gura sobei

Email Imprimare

Nu ca-s moldoveanca ("pe trei sferturi", ca sa nu fac nedreptate "sfertului" meu de rucareanca - bunicii dinspre tata, adica), dar zic asa: bucate mai gustoase ca-n Moldova smantanii si-a placintelor n-ai sa gasesti in multe locuri din lumea asta. (Si-ar trebui sa ma credeti pe cuvant, c-am bantuit si tara, si-ntinsul lumii in cautare de retete si gusturi care definesc locuri si oameni!).

Reteta frantuzeasca: Paté de foie gras

Email Imprimare

In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata reteta Paté de foie gras, o reteta traditionala frantuzeasca. Este o reteta delicioasa, preparata din ficat de gasca, macerat in vin si coniac. Reteta a fost oferita si preparata de de Restaurant Vaporu' si poate fi degustata zilnic la restaurantul din str. Constantin Istrati, nr. 2, Bucuresti (vizavi de Parcul Carol). In luna iunie a fost promovata bucataria frantuzeasca, iar restaurantul partener al proiectului in aceasta luna a fost Vaporu'.

Sturion cu spuma de unt (reteta regala)

Email Imprimare

Cineva numea sturionii linistite ierbivore marine. Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte si era doar vorba cuminte, de om inteleptit de soarta, de pescar ce-si duce viata in perimetrul acela care nu apartine nici Marii, nici Deltei, nici Pamantului. Teritoriul de grinduri scufundate in care salasluiesc (inca salasluiesc) fabuloasele fosile vii ce poarta numele de: morun, nisetru, cega ori pastruga.
De la sturioni, spun cei ce stiu, se mananca totul. Carnea se frige ori se pune pe gratar si o servesti apoi cu lamaie, cu sosuri diferite ori in vecinatati stranii, precum sparanghelul, grepfrutul, trufele...

Delicioasele paste

Email Imprimare

Fie ca sunt spaghete, penne, linguini, vermicelli, ravioli sau tortellini, pastele fac parte din deliciile pe care turistii le savureaza intotdeauna atunci cand viziteaza Italia. Acestea pot fi servite in compania unor delicioase sosuri sau pot fi ingrediente ale altor feluri de mancare, precum salatele sau budincile. Se estimeaza ca in lume sunt peste 600 de tipuri de paste, insa cei mai iscusiti in a le prepara se pare ca sunt italienii.

Burger de vita cu chifla din aluat cu ceapa si muguri de pin

Email Imprimare

In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata reteta ceheasca Burger de vita cu chifla din aluat cu ceapa si muguri de pin. Reteta a fost oferita si preparata de The Pub Universitatii si poate fi degustata zilnic la restaurantul din Bd. Regina Elisabeta, nr. 9, Sector 1, Bucuresti. In luna mai a fost promovata bucataria ceheasca, iar restaurantul partener al proiectului in aceasta luna a fost The Pub Universitatii.

Dulciuri turcesti

Email Imprimare

Farmecul Turciei nu consta doar in covoarele fin tesute, in bazarul mereu aglomerat al Istambulului, cu aromele sale orientale, ci si in diversitatea dulciurilor preparate. Aici, sfarsitul Ramadanului este marcat de Festivalul Zaharului, un bun prilej de etalare a celor mai sofisticate dulciuri, nascute din imbinarea armonioasa a celor mai alese arome si ingrediente. 
Dintre acestea, cele mai populare, iubite atat de catre sultanii din trecut, dar devenite si celebre in intreaga lume, amintim: baclava, rahat, halva sau kataif.

Rosia, delicioasa si sanatoasa

Email Imprimare

Din punct de vedere botanic, rosia, una din legumele preferate ale oamenilor, este de fapt un fruct, nu o leguma, caci contine seminte. Fiind usor de cultivat, foarte productiva si avand o multime de utilizari in bucatarie, rosia este prezenta in aproape toate culturile de pe glob si in aproape toate zonele geografice.
Poate parea ciudat sau surprinzator, odinioara, rosia nu arata la fel ca astazi. Nu era atat de mare si atat de carnoasa. Rosiile erau mici, goale, dure si apoase, dupa cum scria Livingston in cartea sa Livingston and the Tomato. Alexander W. Livingston, un cultivator din Reynoldsburg, statul Ohio, SUA, este parintele rosiei moderne, fiind cel care a reusit sa creeze, in 1870, prima varietate de rosie care a avut succes comercial. El a transformat rosia din ratusca urata a horticulturii (mica, vargata, cu miez tare si aproape goala) in deliciosul fruct-leguma cu pielita fina si uniforma, zemos, aromat si carnos de astazi. Livingston a creat peste 30 de soiuri de rosie. In anul 1920, jumatate din soiurile importante de rosie cultivate in SUA erau produse de firma lui, iar Livingston a fost onorat de catre Departamentul Agriculturii.

Supa ceheasca de cartofi

Email Imprimare

In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata Supa de cartofi, o reteta traditionala din Cehia. Este o reteta delicioasa, preparata dintr-un mix de legume matur, calite in ulei de masline, fierte alaturi de carne afumata, servita cu paine aromatizata cu ierburi fine si unt. Reteta a fost oferita si preparata de The Pub Universitatii si poate fi degustata zilnic la restaurantul din Bd. Regina Elisabeta, nr. 9, Sector 1, Bucuresti. In luna mai a fost promovata bucataria ceheasca, iar restaurantul partener al proiectului in aceasta luna a fost The Pub Universitatii.

Cornulete de post cu magiun de prune Topoloveni

Email Imprimare

Dragi mei, am revenit cu o dulcegarie simpla, dar foarte apreciata.
Cum au aparut cornuletele nu se stie cu exactitate, insa micile delicii in forma de semiluna au fost mereu apreciate de romani. Sunt cel mai probabil rudele mai mici ale croissantelor.
La sarbatori si la targurile traditionale acestea sunt nelipsite. Cred ca noi toti am copilarit cu ele, deoarece bunicile indemanatice si cu multa rabdare nu ezitau sa le prepare. Retetele sunt diverse si tin putin si de imaginatie. Fie ca sunt umplute cu gem, cu dulceata sau cu rahat, acestea sunt bucuria pofticiosilor si spaima doamnelor care tin la silueta.
Am scormonit printre retetele bunicii si le-am gasit si in varianta "de post", lucru care m-a bucurat foarte mult si nu am mai stat pe ganduri. M-am apucat de treaba astfel:

<< Inceput < Inapoi 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ...26 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.