Originara din vestul Africii si regiunea Mediteranei, Calendula officinalis, planta din familia Compositae, creste spontan pe campii, pe dealuri, pe terenuri necultivate, fara a avea pretentii deosebite in ceea ce priveste solul sau clima. Totusi ea prefera soarele, asadar, atunci cand este cultivata, este bine sa se aleaga spatii insorite. Calendula officinalis este cunoscuta sub diverse denumiri populare, precum: calinica, rujulita, ochi galben sau filimica, insa cea mai folosita denumire este aceea de galbenele. Este o planta care poate ajunge pana la 70 cm, cu o tulpina foarte ramuroasa, cu frunze alterne, cele de la baza fiind mai late si dintate, iar cele superioare sunt mai alungite. Florile melifere apar din mai pana tarziu in toamna si au un parfum specific si culoare galben spre portocaliu.
Stil de viata
Galbenelele, aurul Maicii Domnului
Reteta moldoveneasca: Pui Tapaka
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Moldova: Pui Tapaka. Reteta veche Pui Tapaka este folosita in satele din Moldova de peste Prut. Reteta a fost preparata la Crama Moldovita, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Pui Tapaka, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Goji, cheia tineretii vesnice
Goji (Lycium barbarum) este cea mai puternica planta medicinala, iar fructele sale sunt cele mai bogate in nutrienti dintre toate fructele de pe planeta. Face parte din familia Solonaceae, inrudindu-se cu cartoful, rosia, vanata si piperul, dar si cu belladonna. Originara din Muntii Himalaya, goji este utilizata, de mii de ani, in medicina traditionala din Tibet si din China. Tibetanii o considera o avutie nationala si ii spun cheia tineretii vesnice. In tarile occidentale a ajuns destul de recent, insa astazi se cultiva peste tot, fiind din ce in ce mai apreciata.
Iedera, vesnic verde
Se spune despre iedera ca poate trai pana la 1.000 de ani si se adapteaza la conditiile variate ale mediului, suportand atat seceta, cat si temperaturi scazute de pana la 10 grade Celsius. Iedera se agata de garduri, de peretii caselor, catarandu-se pe ziduri vechi, sau se taraste printre copaci, impanzindu-se si ajungand pana la lungimi de 20 de metri. Are tulpina si ramificatii lungi, subtiri si frunze ovate, de culoare verde inchis, flori alb-verzui, aparute in lunile august si septembrie. Fructele se maturizeaza iarna si sunt mici bace violet inchis spre negru.
Reteta moldoveneasca: Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Moldova: Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi. Reteta veche Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi este folosita in satele din Moldova de peste Prut. Reteta a fost preparata la Crama Moldovita, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Reteta germana: Platou de carnati
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta germana, Platou de carnati. Reteta germana Platou de carnati a fost oferita si preparata de Beraria Bierhaus67, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Platou de carnati, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Zeama moldoveneasca
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta din Moldova de peste Prut: Zeama moldoveneasca. Reteta veche Zeama moldoveneasca este folosita in satele din Moldova de peste Prut. Reteta a fost preparata la Crama Moldovita, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Zeama moldoveneasca, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Arnica, o planta rara, binefacatoare
Aproape disparuta din multe din tarile Europei Occidentale, arnica (Arnica montana) este o planta erbacee, perena, care creste in special in zonele de munte, in Europa Centrala, acolo unde umiditatea si soarele ii permit sa infloreasca in voie. Floarea sa, de culoare galbui-portocaliu, ne incanta din mai pana in august.
Numele de arnica provine de la termenul grecesc ptarmica (stranutator), iar in tara noastra este cunoscuta sub numeroase denumiri populare, cum ar fi: ciuda, carul padurilor, carul zanelor, tata oilor, cujda, iarba soarelui, podbal, podbal de munte, roit sau tabacul campului.
Reteta germana: Mar in foietaj
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta germana Mar in foietaj a fost oferita si preparata de Bierhaus67. Reteta germana Mar in foietaj a fost oferita si preparata de Beraria Bierhaus67, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Mar in foietaj, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Topchit
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta din Moldova: Topchit. Reteta Topchit era folosita in satele din Moldova la finalul secolului al XIX-lea si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Topchit, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Reteta germana: Coasta de porc fripta la gratar
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta germana Coasta de porc fripta la gratar a fost oferita ÅŸi preparata de Bierhaus67. Reteta germana Coasta de porc fripta la gratar a fost oferita ÅŸi preparata de Beraria Bierhaus67, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Coasta de porc fripta la gratar, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Cocartita (Gateje)
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Moldova: Cocartita (Gateje). Reteta veche Cocartita (Gateje) era folosita in satele din Moldova la finalul secolului al XIX-lea si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Cocartita (Gateje), pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Galbena gutuie, dulce-amaruie
Pentru gutui a fost creat un gen botanic separat, Cydonia oblonga, al carui unic reprezentant este. Uneori e numit Cydonia vulgaris. Face parte din familia Rosaceae, fiind inrudit cu marul si parul. Gutuiul cu flori, o alta ruda a gutuiului fructifer, e o tufa incadrata in genul Chaenomeles, fiind numita si Japonica. Gutuiul prefera locuri insorite, dar suporta si penumbra. Florile sale albe sau roz, cu cinci petale, seamana cu cele ale rozaceelor. Gutuia, fructul, e galbena, seamana cu marul si para in interior, dar in exterior e acoperit cu perisori si are o coaja unsuroasa. Se coace destul de greu si doar in anumite conditii.
Lavanda, terapie pentru suflet si trup
Lavanda creste sub forma de tufa de pana la un metru, pana la o altitudine de 1.800 de metri. Atunci cand este inflorita, din mai pana in august, lavanda raspandeste un parfum intens, relaxant, creand un superb peisaj. Lavandula officinalis pe numele sau stiintific, lavanda are tulpina lemnoasa, frunzele opuse si florile mici, albastre. Este rezistenta la seceta, iar in solurile cu umiditate excesiva, radacinile plantei nu rezista. Lavanda iubeste lumina si se dezvolta foarte bine in medii insorite, fiind destul de rezistenta si la frig. Suporta temperaturi de pana la -15 grade Celsius.
Reteta germana: Ciolan de porc la cuptor cu varza
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta germana Ciolan de porc la cuptor cu varza a fost oferita ÅŸi preparata de Bierhaus67. Reteta germana Ciolan de porc la cuptor cu varza a fost oferita ÅŸi preparata de Beraria Bierhaus67, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Ciolan de porc la cuptor cu varza, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Un parfum special, florile de portocal!
Citrus aurantium pe numele sau stiintific, portocalul este un arbore originar din regiunea Indiei si a Chinei, cu frunzele alterne si ramurile pline de spini. Este un arbore de la care se utilizeaza fructele, frunzele, insa si florile. Culturile de portocali ocupa locul intai la culturile de citrice in lume si asta pentru ca gustul delicios al portocalelor din soiurile dulci au incantat de-a lungul timpului, copiii si nu numai. Soiurile dulci sunt: Navel (cel mai cunoscut soi de portocal dulce din lume), Ruby, California, Florida.
Coconeti sau Bighiluse
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Moldova: Coconeti/Bighiluse. Reteta veche din Moldova Coconeti/Bighiluse era folosita in satele din Moldova la finalul secolului al XIX-lea si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Coconeti/Bighiluse, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Castanul, copacul puternic si misterios
Ne incanta primaverile cu ramurile sale viu colorate, cu parfumul proaspat al florilor, iar toamna, fructele sale se ascund prin desisuri, spre bucuria copiilor. Originar din Asia, castanul salbatic, pe numele sau stiintific Aesculus hippocastanum, este un arbore fascinant prin alura si prin spectacolul cu care isi schimba infatisarea in functie de anotimp. Astfel, frunzele mari, compuse din 7 foliole, sunt insotite primavara de ciorchine de flori albe, atinse de nuante rosietice sau galbene, creand un tablou feeric privitorului. Fara indoiala, castanul este unul dintre cei mai fascinanti copaci, iar strazile care au de o parte si de alta acesti minunati arbori sunt o adevarata priveliste minunata.
Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Moldova: Malai cu dovleac la cuptor. Reteta veche Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova era folosita in satele din Moldova la finalul secolului al XIX-lea si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Flori magice, flori de mar
Nu exista priveliste mai frumoasa decat cea a unei livezi de meri infloriti... Nu e de mirare ca frumusetea florilor de mar a fascinat de-a lungul timpului poeti si pictori de renume. Sute de legende, care de care mai fascinante, au ca subiect aceste minunate flori. Se spune despre zeita stramosilor nostri geto-daci ca a avut doi fii gemeni, nascuti din frumusetea florilor de mar. Acestia au fost numiti Copiii din flori de mar, pentru ca tatal lor nu a fost acolo in momentul nasterii, ci in inaltul cerului. Ulterior, in lumea satului romanesc, oamenii au preluat expresia copii din flori pentru copiii nascuti inainte de casatorie. In colindele romanesti, florile de mar sunt venerate, ele simbolizand un liant intre divinitate si pamanteni, un strop de fericire pe care Dumnezeu l-a oferit oamenilor pentru a le aduce mereu aminte de existenta Sa.
Nucul, marele benefic
Nucul comun, Juglans regia, ajunge la o inaltime de peste 20 m, e foarte rezistent, nefiind sensibil la ger, si creste din Europa pana in centrul Asiei, in Himalaya, dar unele soiuri provin din America de Nord. Face flori in iunie, iar fructele se coc in septembrie si octombrie.
Nucul e un copac cu totul deosebit, apreciat din vechime si prezent in multe legende si povesti. Romanii credeau ca zeii importanti se delecteaza cu nuci, in timp ce aceia mai modesti aveau acces doar la ghinde, jir si castane. De altfel, numele latin al copacului vine de la expresia Jovis glans, ceea ce inseamna "fructele lui Jupiter". Totusi, romanii ii spuneau Nux gallica, iar in tarile germanice, unde a fost adus din Italia si Galia, i s-a spus walnut, ceea ce inseamna "venit din tari straine". La nuntile romane, mirele arunca nuci catre oaspeti, pentru a aduce sanatate, pentru a alunga bolile si pentru a creste fertilitatea. Baietii alergau sa sparga imediat nucile aruncate de mire, caci gestul acestuia insemna trecerea sa de la copilarie la viata adulta.
Mereu iubitul trandafir
A fascinat artistii de-a lungul secolelor cu frumusetea sa si cu parfumul sau, cu delicatetea si rafinamentul in contrast cu spinii pe care-i poarta pe tulpina. S-ar putea spune ca trandafiriil au existat de cand lumea... De cand a inceput sa fie cultivat, acum 5.000 de ani, in indepartatele meleaguri ale Chinei, omenirea a vrut sa imprumute din frumusetea sa fascinanta si sa-i dezlege tainele. Astazi, exista zeci de mii de soiuri de trandafiri si nu exista gradina in care sa nu fie prezent la loc de cinste un trandafir, asa cum ii sta bine unui rege al florilor. De la cele mai vechi soiuri, pastrate cu iscusinta de catre cei mai buni gradinari, si pana la cele mai noi soiuri de trandafirii raman, cu siguranta, cele mai rafinate flori.
Stravechiul musetel si beneficiile sale
Musetelul nu este doar o planta foarte raspandita in Europa, ci si una dintre primele si cele mai folosite plante medicinale din lume. Face parte din familia Asteraceae, iar cele mai cunoscute varietati sunt: Matricaria recutita (sau musetelul german) si Chamaemelum nobile (sau musetelul roman). Originar din bazinul mediteraneean oriental, musetelul s-a raspandit in intreaga lume, intr-un timp foarte scurt. Primii care au beneficiat de proprietatile curative ale acestei plante au fost, se pare, egiptenii, care credeau in magia musetelului, in puterea sa de a ameliora cele mai aprige boli. Petalele albe care inconjoara centrul galben se apleaca spre interior spre sfarsitul perioadei de inflorire, iar egiptenii asemanau acest proces cu apusul soarelui.
Mai multe articole:
- Reteta bucovineana: Sarbusca
- Reteta japoneza: Wild Dragon
- Reteta bucovineana: Chiftele de legume cu ciuperci
- Teiul, copacul albinelor
- Gladiola, floarea victoriei
- Bujorul, maiestuos si... popular
- Garofite, culori vesele in gradina
- Muscata, frumoasa africana
- Daca e toamna, e Olanda si GrootGroenPlus!
- Narcisa, floarea de care te indragostesti
- Craita, printesa florilor
- Reteta japoneza: Fish & Shrimp
- Mamaliga bucovineana de cartofi
- Reteta japoneza: Pui tras la tigaie cu sos teriyaki si legume
- Reteta veche din Bucovina: Smaren bucovinean
- Reteta japoneza: Islander
- Panselutele, florile optimismului
- Conservarea pastailor de fasole pentru iarna
- Reteta din Crisana: Oua cu castraveti
- Plaza Romania da startul reducerilor de vara
- Violete pentru fete!
- Zambila, parfum dulce
- Crinul, floarea regilor